Tankar

Ett helt galet och svårgreppbart 2016

Alltså det här året… Jag vet knappt var jag ska börja om jag ska försöka summera. Det har liksom varit ett helt galet och svårgreppbart 2016 på så manga sätt. Det har inte varit lugna gatan någonstans. Men samtidigt har jag ändå klarat mig igenom året med huvudet upp och fötterna ner, på något konstigt vis. Kanske är det så som Facebook talade om för mig häromdagen: Vid ett givet ögonblick har du kraften att säga: så här kommer inte historien att sluta. För jag tror faktiskt det, att om man har känslan och inställningen att man själv i viss utsträckning avgör sin framtid, då är det lättare att rida ut stormar och klara av djupa dalar. Om jag ändå ska försöka mig på att sammanfatta året, så tar jag hjälp av den lista jag använt tidigare. 2015 års lista hittar du här. 2014 såg lite annorlunda ut. Jag hoppas 2017 kommer slippa innehålla den gemensamma nämnaren för de tidigare åren, men så här var i alla fall:

Mitt galna och svårgreppbara 2016

Gjorde du något 2016 som du aldrig gjort förut?
Oj, var ska jag börja?! Jag tar det kronologiskt helt enkelt… Vände bebis i magen från säte till huvud. Fick graviditetsklåda för andra gången. Blev tvåbarnsmamma några timmar efter att jag lekt i pulkabacken med Stor-Trollet. Fick cellgiftsbehandling med alla dess konsekvenser. Fick strålbehandling. Var sjukskriven helt eller delvis i åtta månader. Förlovade mig. Började jobba när bebis var sju månader. Redde ut ett organisatoriskt virrvarr på jobbet. Insåg hur tyst världen blir när cancerspöket flyttar in. Fick halva sköldkörteln bortopererad. Fick min andra cancerdiagnos. Räcker så kanske?

gravid

Genomdrev du någon stor förändring?
Stor och stor. Men det har varit förändring på alla möjliga plan. Kanske mest märkbart på jobbet, och i håret

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Jepp!

Vilket datum från år 2016 kommer du alltid att minnas?
18 februari. När Lill-Trollet kom till världen efter 56 minuter på förlossningen. Finns ett antal andra datum jag inte heller glömmer i första taget, men nog gärna skulle vilja.

Dog någon som stod dig nära?
Nä, tack och lov!

Vilka länder besökte du?
Har inte varit utanför landets gränser.

Bästa köpet?
Vet faktiskt inte riktigt. Mina Run & Relax-tröjor kanske. Som jag levde i hela sommaren. Eller understället och pannbandet från Kari Traa. Kan skrota runt i det hur länge och mycket som helst.

run and relax

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Ja, jag är ganska ofta glad tycker jag, särskilt på sistone. Min lilla familj gör mig glad varje dag. Att få skratta, busa, leka, kramas och prata med barnen gör mig glad och lycklig ända in i själen varje dag.

Något som gjort mig väldigt glad, varm i hjärtat och rörd är NI, som hänger här trots inte alltid så muntra toner. Vet faktiskt inte hur jag skulle ha klarat mig igenom det här året utan allt stöd från er som läser bloggen, följer mig på instagram och Facebook. Helt galet, otroligt och fantastiskt. TACK, TACK, TACK!

Saknar du något under år 2016 som du vill ha år 2017?
Hälsa utan orosmoln. Skidåkning och löpning på ett mer kontinuerligt sätt. Sömn och egentid.

Vad önskar du att du gjort mer?
Vågat prioritera mig själv och min egen hälsa och återhämtning. Jag har liksom haft konstant dåligt samvete för att jag belastar andra genom att vara sjuk. Så jag har inte haft ro att vila, ställa krav och återhämta mig som jag skulle velat och behövt.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Slösurfat. Bitit ihop och kämpat på.

Favoritprogram på TV?
Får nog bli julkalendern Selmas Saga faktiskt. Den var ju verkligen riktigt bra! Annars ser jag knappt på TV. Mästarnas mästare såg jag i år också, och en hel del av I huvudet på Gunde Svan.

Bästa boken du läste i år?
I år har jag ju faktiskt läst ett antal böcker. Till skillnad från de senaste 3-4 åren. Den bästa var nog faktiskt den jag läste ut igår kväll. The precious one av Marisa de los Santos. Den hade jag svårt att släppa på kvällarna.

Största musikaliska upptäckten?
Musik har kommit in i mitt liv igen, men någon ny upptäckt har jag nog inte gjort.

Vad var din största framgång på jobbet 2016?
Har ju inte jobbat särskilt mycket, men på de 3 månader jag jobbat 50-75% så har jag åstadkommit rätt mycket. En omorganisation bl a. Vet inte om det ska ses som en framgång att ha roddat ett 100% chefsjobb trots att jag på pappret jobbat 50-75% pga sjukskrivning efter cancerbehandling. Det är nog mest bara dumt, och påtvingat. Men kanske är det ändå en framgång att jag sitter här utan att ha smällt in i väggen på kuppen…

Största framgång på det privata planet?
Att ha blivit tvåbarnsmamma. Att ha tagit mig igenom och tillbaka efter Hodgkins. Även om jag är långt ifrån där jag vill vara fysiskt. Men psykiskt är jag riktigt stark. Förutom när skräcken för återfall ibland river tag i mig.

Största misstaget?
Att inte ha samvete att vila.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Både och. Upp och ner. Känslor överallt. Djupa dalar, ljusa glittrande ögonblick.

Vad spenderade du mest pengar på?
Barnen.

Något du önskade dig och fick?
En frisk dotter.

Något du önskade dig och inte fick?
En cancerfri höst. En vit jul.

Vad gjorde du på din födelsedag 2016?
Jag minns faktiskt inte när jag bara tanker efter… Våndades nog inför återbesöket efter Hodgkins tre dagar senare. Fick roliga grattishälsningar från en vän som alltid finns där.


Tittar jag i bloggen så tackade jag den för mycket och firade inte bara mig själv utan även Bloggar om Hälsa.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Mindre cancer. Mer sömn. Mindre tystnad när jag behövde stöd. Mer träning. Mer pepp och mindre sjukdomshistorier från andra. 2016 går inte till historien som något genomgående bra år, även om det trots allt var bra på många sätt.

Vad fick dig att må bra?
Samma vinnande koncept som förra året: Min familj. Träning. Att vara utomhus. Promenader i skogen. God mat. Yoga. Meditation.

smoothie

Hopp

cykling

snow

reverse warrior

Vem saknade du?
Samma som förra året: De jag hade hoppats skulle finnas där när det behövdes som mest.

De bästa nya människorna du träffade?
Har haft ett väldigt osocialt år och inte träffat så mycket nya människor.

Mest stolt över?
Att jag klarat mig igenom väldigt tuffa perioder utan att tappa hoppet, och utan att bli alltför bitter.

Högsta önskan just nu?
Att få fortsätta vara frisk. För just nu är jag det. Förutom en lätt förkylning då…

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Det mesta. Jag har skakat hand med mig själv om det nu. Det går inte att kompromissa längre. 2017 kommer bli ett förändringens år, på många sätt. Men det får bli ett helt eget inlägg, som jag inte helt klurat färdigt på ännu!

Puh, vilket år! Hoppas du haft ett lite lugnare 2016, och får en härlig start på 2017! Det blir ett toppenår, vi säger så va?

Gott Nytt År!

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Clara Toll
  30 december, 2016 at 12:09

  Oj, vilken resa! Hoppas du mår bättre under 2017! Kramar!

 • Reply
  FREEDOMtravel
  1 januari, 2017 at 13:04

  Vilket omvälvande år! Önskar ett riktigt fint 2017!

 • Reply
  Mari
  1 januari, 2017 at 19:09

  Oj, vilket år. Önskar dig ett fint 2017. KRAM

 • Reply
  Katta Bucketlife
  1 januari, 2017 at 21:38

  Vilket år du haft. Det är så märkligt hur livet kastas om ibland och hur överjävligt och samtidigt fint det kan vara i det. Jag önskar dig ett riktigt, riktigt fint 2017, med bra hälsa och massor av fina upplevelser. Kram!

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   14 januari, 2017 at 21:51

   Tack Katta! Det är verkligen fascinerande, det där livet! Hoppas du får ett riktigt fint 2017 också! Kram!

 • Reply
  Emma L
  9 januari, 2017 at 11:51

  Malin! Jag önskar av hela mitt hjärta att ditt 2017 erbjuder lugn, balans och mindre oro för den förrädiska sjukdomen cancer. Jag har förstått av de fragment du delar med dig av att det varit ett tufft år men inte fullt ut förrän jaq läste detta har jag förstått HUR tufft det varit för dig. Jag hoppas att 2016 nu kan lämnas bakom dig som det tuffaste år du varit med om och att du slipper uppleva ens en bråkdel av något liknande i framtiden.

  Själv lämnar jag också 2016 bakom mig med en stor tacksam suck. Må det ALDRIG komma åter. Mitt år har varit otroligt tufft på det privata planet men även otroligt bra. Märkligt det där. Blickar nu framåt mot 2017 som BARA kan bli bättre. Kram på dig!

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   26 januari, 2017 at 21:58

   Tack Emma! Det hoppas jag också! Visste inte heller att du haft det tufft, men privat är ju privat och inget som alla vet. Hoppas du får ett fantastiskt 2017! Kram!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.