Prylar

Gör det själv: Värmande vetekudde

Jag har rätt länge tänkt att jag ska tillverka en egen sån där värmande vetekudde med vete (eller ris) i. En sån där man värmer i micron och lägger på onda ställen för lindring. Har hört att det ska vara bra att ha i inledningen av förlossningen. Men jag har liksom inte kommit mig för att göra det. Glömt, glömt, och ibland skjutit det till nästa dag, som igår t ex. Jag var trött, och tänkte att jag fixar det imorgon.

Men det är ju dumt att göra så. Särskilt när man står på Plantagen och känner hur det hugger till ordentligt i nacken och vips så har man jordens nackspärr! Sådär så man liksom inte kan röra på huvudet knappt. Inte helt oväntat i och för sig, eftersom min gravidnästäppa gjort att jag måste sova med huvudet högt i konstig ställning om jag inte ska behöva börja missbruka nässpray alltför ofta för att kunna sova. Har liksom bara väntat på att den där nackspärren skulle komma förr eller senare. Men ont gör det ändå, och skönt hade det varit att ha haft en vetekudde färdig i ett skåp.

Så när jag kom hem var det bara att faktiskt tillverka en värmande vetekudde en gång för alla. Allt fanns ju hemma. Och det tar verkligen ingen tid heller. Typ 30 min ganska exakt.

Du behöver:
Ett överblivet örngott
Symaskin och sytråd
Helt vete (ett drygt kilo gick åt till den storlek jag gjorde)
vete till kudden

Vete hittar du i mataffären

Så här gör du:
1. Utgå ifrån hur lång/stor kudde du vill ha. Jag tänkte att kortsidan på örngottet blir lagom till vetekuddens långsida, och gjorde den ca 20 cm bred. 
2. Mät ut och klipp av botten på örngottet på önskad bredd plus lite sömsmån. Vänd ut och in och nåla ihop.
tyg till vetekudde
3. Sy ihop hela långsidan utom ca en decimeter i ena änden så att du kan vända tillbaka rätsidan utåt och sedan hälla i vetet.
4. Häll i vete så att det fyller ca en tredjedel av påsen du sytt.
5. Vik in kanterna på öppningen du lämnat kvar, nåla ihop den och sy igen noggrant (så att inget trillar ut sedan).

vetekudde 4

6. Nu är vetekudden klar, men om du vill kan du även sy ett avtagbart (och alltså tvättbart, vilket är fiffigt om du tänkt använda den mycket) fodral till vetekudden av resterande del av örngottet. 
7. Klipp av örngottet strax under ”överviket” så att du där kan sy ihop den öppna, avklippta änden. Vänd ut och in.
8. Nåla ihop, sy ihop, sicksacka ihop kanterna, vänd tillbaka rätsidan ut – klart!

vetekudde5
Om man använder ett gammalt avlagt örngott till detta, så blir totala kostnaden ca 40 kr (vad vetet kostar i affären). Kan jämföras med om man köper en färdig vetekudde i hälsokostaffären eller liknande, då den går på några hundralappar. Men då slipper man förstås sy själv…

När du sedan ska använda din värmande vetekudde är det bara att vika den dubbel, stoppa i micron tillsammans med en liten kopp vatten stående bredvid och värma ca 3 min på full effekt. Sedan är vetekudden varm och go och håller värmen ca 45 min (när jag testade den i eftermiddags). Skönt och välgörande!

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Marianne Ivarsson
  6 augusti, 2019 at 23:17

  Tack för tipset. Precis vad jag behöver just nu. Jag har fått en sträckning och det gör jätte ont.
  Tack ännu en gång😀
  Mvh
  Marianne

 • Reply
  Jari
  26 september, 2019 at 19:22

  Kul med denna tråd skaffade just idag 25kg hel vete från granngården ca 200kr och ska sy med dottern ett antal vetekuddar….
  Har en massa olika tyger som fungerar så billiga blev dem…..

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.