Veckans vegetariska

Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål

Det kan vara så att jag skapat en ny favorit. Alla i familjen gav Med Beröm Godkänt till detta recept, så jag gissar att det kommer tillagas många fler gånger! Därför delar jag också självklart med mig av det så att du också kan få chansen att låta din familj njuta av hur gott det är med vegetarisk hemlagad mat. Såklart! Det senaste tillskottet i serien Veckans vegetariska blir alltså ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål.

Sötpotatis har blivit lite av ett otippat trumfkort hemma hos oss. Jag själv har tidigare inte varit överförtjust i det, och jag trodde inte barnen heller skulle vara det. Men framförallt yngsta tjejen jublar varje gång det serveras, oavsett i vilken form. Och jag klagar såklart inte, eftersom all form av variation till pastatjatet är mer än välkommet! Men nu, receptet:

Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål

ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål 1

ca 6 portioner

ca 1,5 kg ekologisk sötpotatis
olivolja
paprikapulver
himalayasalt
hackad persilja

2 dl creme fraiche (vanlig eller vegansk)
150g fetaost
1-2 vitlöksklyftor
örtsalt

1 spetskålshuvud
1 morot
1 tsk salt
1 msk olivolja
1 tsk dijonsenap
lite vinäger

Till servering:
grönsallad

ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål

Sätt ugnen på 220 grader. Tvätta sötpotatisen och skär ev bort skadade delar. Halvera dem på längden och lägg med snittytan uppåt på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olivolja och strö över paprikapulver och salt. Vänd dem med snittytan nedåt och ringla lite olivolja på skalet.

Baka potatisarna i ugn ca 15-20 min tills de nästan är mjuka, vänd sedan åter snittytan uppåt och baka 5-10 min till tills de är helt mjuka.

Strimla spetskålen och riv moroten grovt. Häll spetskålen i ett durkslag och strö över salt och låt dra några minuter. Häll sedan över den i en skål och knåda kålen en stund så den börjar vätska. Blanda i den rivna moroten. Blanda olja, senap och vinäger till en dressing, häll den över kålblandningen och blanda.

Smula fetaost och pressa vitlök. Blanda med cremefraiche och salta vid behov.

Lägg upp 2 sötpotatishalvor på varje tallrik, toppa med fetaoströran och servera med spetskålssalladen och gröna blad, tomater eller annat gott. Njut!

ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål

Vill du ha fler vegetariska recept så finns alla mina veggotips även på veckansvegetariska.se, och såklart via kategorin Veckans vegetariska här på bloggen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.