Övrigt

Äpple- och solroskaka

Den här kakan med inspiration från boken Smaker från Saltå Kvarn har jag gjort flera gånger. Jag gillar den för att den inte är så där supersliskigt sockersöt men ändå kakigt god. Solrosfröna ger lite mer tuggmotstånd än en ”vanlig” äppelkaka. Och så tycker jag att den blir rätt snygg med äppelbitarna på toppen också!

Foto: M. Eklund

200 g smör
2 dl råsocker (jag tar bara 1,5 ibland, räcker gott)
3 ägg
250g Kesella Naturell
0,5 tsk ekologisk vanilj (ej vaniljsocker)
1 tsk bakpulver
4,5 dl ekologiskt mjöl
1,5 dl solrosfrön
1 rött äpple, med skalet kvar
riven kokos eller ströbröd till formen

Sätt ugnen på 180 grader. Låt smöret bli rumstempererat och vispa smör och socker pösigt med elvisp. Tillsätt äggen under vispning. Rör i Kesellan. Skölj äpplet och klyfta i ca 20 tunna klyftor. Blanda i vanilj och bakpulver. Rör ner mjöl och 1 dl av solrosfröna. Bred ut smeten i en smord och ströad form. Tryck ner äppelklyftorna i smeten och strö resten av fröna ovanpå. Grädda i ca 50 min (varmluftsugn). Servera gärna ljummen med vaniljsås.

0

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Ingmarie
    22 september, 2012 at 18:59

    Det är ju någon slags baktävling på någon av tv:kanalerna nu. Du borde verkligen vara med!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Reply
    bureborn
    23 september, 2012 at 19:54

    Åh, den där ser ju supermumsig ut! Jag som älskar äppelkaka. Måste testa. Ska smita över till grannen och palla ett par av de där sura och goda. Hihi!

  • Reply
    coyntha
    24 september, 2012 at 07:04

    Det måste jag testa!!
    Yumi!!

  • Reply
    Ida
    24 september, 2012 at 07:54

    Åhhh tack för spännande recept. Det ska testas!

  • Reply
    blue_malin
    25 september, 2012 at 17:18

    Ingmarie: jag har hört rykten! får ha min egen lokala tävling kanske 🙂

    bureborn: de sura gör sig nästan bäst till det mesta!

    coyntha: jajamen, gör det!

    Ida: var så lite så 🙂

  • Leave a Reply