Skip to content
Menu
Lite Längre
  • Hem
  • Om Lite längre
  • Kontakt
  • Mitt ekologiska
    • Mitt ekologiska badrum
  • Yoga
  • Linktree
  • Linköping Yoga Festival – tema Gemenskap och Omtanke!
Lite Längre

Äpple- och solroskaka

Posted on 22 september, 20121 juli, 2015

Den här kakan med inspiration från boken Smaker från Saltå Kvarn har jag gjort flera gånger. Jag gillar den för att den inte är så där supersliskigt sockersöt men ändå kakigt god. Solrosfröna ger lite mer tuggmotstånd än en ”vanlig” äppelkaka. Och så tycker jag att den blir rätt snygg med äppelbitarna på toppen också!

Foto: M. Eklund

200 g smör
2 dl råsocker (jag tar bara 1,5 ibland, räcker gott)
3 ägg
250g Kesella Naturell
0,5 tsk ekologisk vanilj (ej vaniljsocker)
1 tsk bakpulver
4,5 dl ekologiskt mjöl
1,5 dl solrosfrön
1 rött äpple, med skalet kvar
riven kokos eller ströbröd till formen

Sätt ugnen på 180 grader. Låt smöret bli rumstempererat och vispa smör och socker pösigt med elvisp. Tillsätt äggen under vispning. Rör i Kesellan. Skölj äpplet och klyfta i ca 20 tunna klyftor. Blanda i vanilj och bakpulver. Rör ner mjöl och 1 dl av solrosfröna. Bred ut smeten i en smord och ströad form. Tryck ner äppelklyftorna i smeten och strö resten av fröna ovanpå. Grädda i ca 50 min (varmluftsugn). Servera gärna ljummen med vaniljsås.

5 thoughts on “Äpple- och solroskaka”

  1. Ingmarie skriver:
    22 september, 2012 kl. 18:59

    Det är ju någon slags baktävling på någon av tv:kanalerna nu. Du borde verkligen vara med!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Svara
  2. bureborn skriver:
    23 september, 2012 kl. 19:54

    Åh, den där ser ju supermumsig ut! Jag som älskar äppelkaka. Måste testa. Ska smita över till grannen och palla ett par av de där sura och goda. Hihi!

    Svara
  3. coyntha skriver:
    24 september, 2012 kl. 07:04

    Det måste jag testa!!
    Yumi!!

    Svara
  4. Ida skriver:
    24 september, 2012 kl. 07:54

    Åhhh tack för spännande recept. Det ska testas!

    Svara
  5. blue_malin skriver:
    25 september, 2012 kl. 17:18

    Ingmarie: jag har hört rykten! får ha min egen lokala tävling kanske 🙂

    bureborn: de sura gör sig nästan bäst till det mesta!

    coyntha: jajamen, gör det!

    Ida: var så lite så 🙂

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste inläggen

  • Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lite mer levande
  • Julgodis som funkar året om
  • Fyra tips på hållbara julklappar 360° – för allas skull!

Senaste kommentarer

  • Hannas krypin om Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Hampus om Shoppinglördag
  • Malin - Lite Längre om Mina fyra bästa yogiska andningsövningar
  • vit tvålpump om Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lisel Humla om Fyra tips på hållbara julklappar 360° – för allas skull!

Mest lästa just nu

  • Gör det själv: Värmande vetekudde
    Gör det själv: Värmande vetekudde
  • Veckans vegetariska: Morots- och fetaostbiffar
    Veckans vegetariska: Morots- och fetaostbiffar
  • Om Lite längre
    Om Lite längre
  • Hodgkins och håret
    Hodgkins och håret
  • Veckans vegetariska: Snabb wok med frasig tofu
    Veckans vegetariska: Snabb wok med frasig tofu

Ta en titt i arkivet!

Kategorier

Follow
Integritet och cookies: Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du deras användning.
Om du vill veta mer, inklusive hur du kontrollerar cookies, se: Cookie-policy
©2023 Lite Längre | WordPress Theme by Superbthemes.com