Ekologiskt och lokalt

Mitt ekologiska badrum: del 3 – håret

Den här delen av min lilla serie har lite mer indirekt eko-fokus. För även om jag gärna väljer eko till håret också, så är det inte nödvändigtvis det bästa för allas hår, eftersom hårkvalitet är så otroligt olika. Men även om man inte väljer eko kan man välja bort de värsta kemikalierna för håret och därigenom få ett friskare hår, eller framförallt en friskare hårbotten.

Mitt hår har alltid skött sig ganska bra självt, även om det funnits stunder då jag önskat att det vore mindre blankt och mer lättstylat. Det har aldrig varit nån sådan där riktig rishög, och är rätt tjockt i sig själv. Jag har haft perioder då jag färgat det, men det är nog åtminstone tio år sedan sist… Så kanske är jag inte rätt person att uttala mig om ifall håret verkligen blir bättre av att man blir snällare mot det, och kanske mer eko. Men det verkar vara så för många, och även mitt hår är väldigt mycket mer lättskött nuförtiden, jämfört med när jag körde med vanliga konventionella schampon från mataffären. Det känns liksom friskare på något vis.

För när det gäller håret så hjälper man sig själv väldigt mycket genom att ta sig ur snurran som hårvårdsindustrin lätt lurar in en i. Jag skrev om det en gång redan i den här bloggens begynnelse, men om jag ska bli lite mer teoretisk så är det ungefär så här (mer info finns t ex på nopoo.se):

I vanliga schampo finns starka rengörare och löddrare, oftast sulfater vid namn SLS eller SLES, som torkar ut hår och hårbotten och gör det torrare och mer risigt. Därför tillsätts ofta silikoner och mineraloljor till balsam, och även schampon, för att kompensera och göra håret blankare och mer lättskött. Men silikonerna och mineraloljorna är inte särskilt vårdande utan lägger sig bara som en hinna på håret, som inte går att få bort utan de starka rengörarna, SLS. Och när man tvättat bort hinnan är håret lika torrt och risigt igen.

Hårbotten producerar naturliga oljor som kallas sebum, som återfuktar håret och gör det blankare. När man tvättar håret med schampo med SLS torkar man även ut hårbotten, som då luras att producera mer sebum som kompensation, vilket gör att håret fortare upplevs som fett, och man gärna vill tvätta det oftare. Ond cirkel…

Om man vill ha en mer frisk och välmående hårbotten, och därmed ett hår som inte behöver tvättas lika ofta, kan det därför vara bra att sluta med

 1. Schampon som innehåller sulfater, mineraloljor och silikoner
 2. Balsam med silikoner, mineraloljor och andra ämnen som är svåra att få bort med mildare schampon

Den processen är inte alltid den lättaste, eftersom det tar ett tag för hårbotten att vänja sig vid att den inte längre torkas ut, och därmed producera mer normala nivåer med sebum så att håret inte blir fett så fort. Exakt hur man går tillväga (det finns olika sätt, och alla passar inte alla) kan du läsa mer om på nopoo.se. För mig tog det nog några månader innan hårbotten vande sig någotsånär och håret inte blev fett jättefort. Däremot gjorde det inte jättemycket att håret periodvis var ganska fett, eftersom jag då hade långt hår som lätt kunde borstas blankt med svinhårsborste, och gärna sättas upp i tofs.

Nuförtiden (ja, även innan håret ramlade av), så tvättar jag det två gånger i veckan med ett milt ekologiskt schampo och varierande märken av balsam. Just nu när håret är så kort behöver jag knappt balsam, och även när jag hade långt varierade jag mig en hel del eftersom jag tycker det har varit svårt att hitta något som är helt klockrent för mitt hår. Man får helt enkelt prova sig fram till något som funkar för ens eget hår. Googlar man lite finns det massor med trådar på olika forum (t ex nopoo.se, lockig.se, naturligtsnygg.se) med tips på schampon som inte innehåller det man vill undvika, utan att man själv behöver lusläsa innehållsförteckningar. Det kan ju till och med vara så att man helt skippar schampo och klarar sig bra med bara vatten, eller någon annan s k schampo-fri metod. När jag hade långt hår brukade jag t ex bara skölja håret efter att jag tränat, eftersom svett är vattenlösligt, och jag inte ville torka ut håret i onödan.

Om man vill köra med schampo utan sulfater och sådant, så behöver även stylingprodukterna vara anpassade för det och inte innehålla silikoner och mineraloljor. Det är inte alltid det lättaste! Man får helt enkelt lära sig att läsa innehållsförteckningar och veta vad man ska undvika (om man inte hittar något i ovan nämnda forumtrådar även där). Förutom silikoner och mineraloljor kan det vara andra ämnen som inte funkar så bra i ens hår, beroende på hårtyp. När jag hade långt hår klarade jag mig rätt fint utan stylingprodukter. Det var t o m ganska vanligt att jag inte ens kammade mig på morgonen, eftersom håret inte såg oborstat ut och jag därför inte ville slita på det i onödan. Detta trots att jag väldigt sällan gjorde någon inpackning eller liknande.

Nu däremot, med kort hår, är ju morgonrufset inte att leka med och det behövs faktiskt både blötning och viss styling för att se någorlunda civiliserad ut. Jag har två produkter jag använder. Dels Lime Souffle från Less is More, som är typ motsvarande en mousse/gel och ger ganska bra stadga i håret även i liten mängd. Sedan kompletterar jag ibland med ett ganska mjukt vax från John Masters Organics för ännu mer fason på frisyren. Kammar håret gör jag med en glestandad träkam, oavsett om det är långt eller kort.

Vax och gel
Sammanfattningsvis kan man nog säga att när det gäller håret så måste man prova sig fram själv vad som fungerar för ens eget hår eller hårbotten. Samt att om man väljer att ta sig ur den onda cirkeln med uttorkande schampon som kräver döljande balsam och orsakar fettproducerande hårbotten, så blir skönhetsindustrin inte så glad, för man kommer behöva mycket mindre produkter. Så även om produkterna i sig är mycket dyrare än de man hittar i mataffären, är de skonsammare får håret, och räcker så väldigt mycket längre eftersom de dels ofta är drygare, och dels inte används lika mycket eftersom håret inte behöver tvättas lika ofta. Vår treåring, som aldrig använt konventionella schampon, klarar sig t ex nästan en vecka mellan tvättarna om hon inte har kladdat mat i håret. Det har aldrig sett fett ut och är hur tjockt och fint som helst. En schampoflaska räcker i typ ett halvår…

Några andra små tips på vägen för ett friskare hår som behöver mindre produkter:

 • Borsta eller kamma inte håret när det är blött, för då är det känsligare och tovar sig lättare
 • Använd glestandad kam och borste med svinborst. Det är skonsamt och svinborsten hjälper till att fördela sebum i håret.
 • Använd hårband som inte sliter lika mycket på håret, t ex Blax
 • Våga låta ditt hår visa dig hur det verkligen ser ut. Mitt blev t ex mycket lockigare när det fick klara sig utan starka kemikalier.
 • Om man inte sliter lika mycket på håret med styling och starka rengörare, så behöver man inte heller klippa sig lika ofta, för håret blir inte så slitet. Bra för plånboken även det!

Tidigare delar i den här serien hittar du här:

Del 1: introduktion

Del 2: till barnen

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  bureborn
  1 oktober, 2016 at 11:19

  Jag borde nog ta mig en funderare på vad jag har i badrumsskåpen. För mijöns skull om inte annat. Men just nu orkar jag inte med fler dåliga samveten, utan nöjer mig med att välja bort nanoplastprodukter. Tänker att också små steg är ett steg i rätt riktning.

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   12 oktober, 2016 at 20:12

   Precis! Jag tycker absolut inte att man ska ha dåligt samvete utan göra det man känner att man vill och orkar. Som du skriver: alla steg man tar bidrar ju.

 • Reply
  Eva
  2 december, 2020 at 21:19

  Fin blogg du har! För ett år sen gick jag över till nopoo hardcore: vatten, massage av hårbotten och tampicoborste. Efter två-tre månader hade jag fått en och en halv gång så tjockt hår, inte alls lika fett längre, mjukt och ändå mycket stadigare, inte så silkigt och slinkigt längre. Skönhetsindustrin blir förstås inte lycklig av sånt, nej…

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.