Ekologiskt och lokalt

Mitt ekologiska badrum – en serie

För ganska länge sedan nu, så utlovade jag en serie med tips om hur man kan göra hemmet, och framförallt badrummet, mer eko och miljöanpassat.

Well, nu har jag äntligen tagit mig i kragen och tänkte sparka igång den. Exakt hur stor och lång den blir har jag inte bestämt ännu, det beror nog på hur mycket jag känner att jag har att tipsa om.

För det är tips den kommer fokusera på. I sann Lite Längre-anda, så tycker jag att alla små steg framåt är bra. Det blir liksom nästan ohanterligt, och inte särskilt ekonomiskt eller miljövänligt heller, om man skulle slänga alla flaskor i skåpen med massa innehåll som man ändå använt hittills, och bara köpa nytt direkt.

Nä, bättre då att bestämma sig var man vill börja, och testa sig fram inom det området (t ex hår – schampon och balsam innehåller väldigt mycket skit) och hitta vad som fungerar. Allas hud, hår och preferenser är ju olika dessutom. Jag började byta ut produkter för typ 7-8 år sedan och känner mig fortfarande inte helt färdig. Det är nog lite som Charlotta skriver om hur hon blev vegan, att det ofta kommer av sig själv att man vill fortsätta göra bättre och bättre val för sig själv och sin familj, när man väl tagit de där första små stegen.

Så se tipsen som kommer i serien som just tips, och inte som måsten eller pekpinnar. Det är mina val, och r favoriter. Mina åsikter och motiv till de val jag gjort. De funkar säkert inte för alla, men förhoppningsvis kan det inspirera någon!

Så här när jag startar igång serien tänkte jag ge lite allmänna tips och tankar. Jag skrev lite om det i den här bloggens begynnelse, när jag fortfarande höll på att testa mig fram med produkter och råvaror för håret.

Om man vill börja rensa i badrummet, så finns det några ingredienser (eller typer av ingredienser) man framförallt bör försöka undvika. För att de är skadliga för miljön, hormonstörande, hudirriterande eller helt enkelt bara är billiga och uttorkande restprodukter från petroleumindustrin som enbart är tillsatta för att vi ska behöva köpa ännu fler produkter. Riktigt bra information om några av dessa, samt vad de kallas i en innehållsförteckning, hittar du hos Salong Gioia – tidigare lockig.se (för ja, vill man bli mer eko och miljöanpassad, så måste man börja läsa innehållsförteckningar!).

Ett argument jag ofta hör är att ekologiska produkter är så dyra. Det stämmer förvisso om man tittar på enskilda produkter, men med tanke på hur få produkter mitt badrumsskåp numera innehåller, och hur dryga produkterna är, och hur bra min hud mår av dem, så är jag ganska övertygad om att totalkostnaden inte är högre, eller snarare lägre, än innan jag började rensa. Fler bra argument för att välja mer ekologiskt och mindre kemikalier hittar du hos Naturligt snygg.

Framöver kommer varje inlägg i den här serien att ha ett tema, och första temat kommer bli barn. Dels för att barns hud är känslig, men också för att de ju inte kan välja själva vad vi kladdar på dem. Och ska jag ge bara ett tips såhär i första inlägget, så blir det: Undvik parfym och parfymerade produkter! Rent generellt, men särskilt till barn! Barn under åtta år ska inte utsättas för parfym, det rekommenderar både 1177 och Kemikalieinspektionen. Det finns t o m en Parfymfri dag, läs mer där så gissar jag att du också kommer bli mer restriktiv i doftanvändningen.

Fler tips kommer såklart i de olika temainläggen senare. Men min senaste utbytesprodukt just när det gäller barn är den ni ser på bilden nedan. Så när BVC säger Locobase, Decubal, Miniderm eller liknande – välj denna istället. Inte baserad på petrokemiska produkter, och betydligt mer näringsrik och välgörande för känslig baby- och barnhud. Och vuxenhud med för den delen!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Mitt ekologiska badrum: del 2 – till barnen | Lite Längre
    29 augusti, 2016 at 12:26

    […] det skrev jag om redan i det första inlägget i den här serien. Sedan jag började använda parfymfria produkter, så luktar alla ”vanliga” produkter […]

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.