Recept

Juliga havrekex

Det är tyvärr alldeles för sällan jag bakar numera. Men såhär till jul blir jag extra sugen, och anstränger mig därmed lite extra för att få till lite hemlagat i skåpen. En av de saker jag varit sugen på i flera år är mina juliga havrekex. För, sorgligt men sant, det är faktiskt hela fyra år sedan jag gjorde dem sist, i alla fall om man ska tro anteckningarna i kokboken.

De här kexen är riktigt mumsiga, och kan ätas precis som de är. Eller med smör och ost på och ett glas mjölk till. Eller med en riktigt stark och smakrik mögelost och en kopp glögg. De funkar till det mesta helt enkelt.

Ursprungsreceptet kommer från Ernst julbok, men efter en del modifikation tycker jag faktiskt de blivit ännu bättre!

Juliga havrekex, ca 30st

juliga havrekex
200 g rumsvarmt smör
7,5 dl havregryn
4 dl mjöl
2,5 dl socker
1,5 tsk bikarbonat
2,25 dl vispgrädde

Tärna smöret och lägg i en stor skål. Blanda med havregrynen till en smulig massa. Tillsätt övriga ingredienser och forma en ganska fast deg. Låt degen vila ca en timme och kavla sedan ut den på rejält mjölat bakbord. Avsluta med ett varv med kruskavel om du har. Ta ut kex med lämpligt mått. Jag brukar använda små fyrkantiga plastburkar som jag tycker ger lagom stora kex. Lägg kexen på plåtar med bakplåtspapper och grädda ca 10 min i 180 grader. Låt svalna och torka till innan du lägger dem i en fin burk och gömmer dem (så de inte tar slut direkt!).

juliga havrekex 2

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Mari
    19 december, 2016 at 07:27

    Oh, mumsigt! 🙂

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.