Skip to content
Menu
Lite Längre
  • Hem
  • Om Lite längre
  • Kontakt
  • Mitt ekologiska
    • Mitt ekologiska badrum
  • Lite Längre AB – utbud och tjänster
  • Användbara länkar
Lite Längre

Juliga havrekex

Posted on 18 december, 201618 december, 2016

Det är tyvärr alldeles för sällan jag bakar numera. Men såhär till jul blir jag extra sugen, och anstränger mig därmed lite extra för att få till lite hemlagat i skåpen. En av de saker jag varit sugen på i flera år är mina juliga havrekex. För, sorgligt men sant, det är faktiskt hela fyra år sedan jag gjorde dem sist, i alla fall om man ska tro anteckningarna i kokboken.

De här kexen är riktigt mumsiga, och kan ätas precis som de är. Eller med smör och ost på och ett glas mjölk till. Eller med en riktigt stark och smakrik mögelost och en kopp glögg. De funkar till det mesta helt enkelt.

Ursprungsreceptet kommer från Ernst julbok, men efter en del modifikation tycker jag faktiskt de blivit ännu bättre!

Juliga havrekex, ca 30st

juliga havrekex
200 g rumsvarmt smör
7,5 dl havregryn
4 dl mjöl
2,5 dl socker
1,5 tsk bikarbonat
2,25 dl vispgrädde

Tärna smöret och lägg i en stor skål. Blanda med havregrynen till en smulig massa. Tillsätt övriga ingredienser och forma en ganska fast deg. Låt degen vila ca en timme och kavla sedan ut den på rejält mjölat bakbord. Avsluta med ett varv med kruskavel om du har. Ta ut kex med lämpligt mått. Jag brukar använda små fyrkantiga plastburkar som jag tycker ger lagom stora kex. Lägg kexen på plåtar med bakplåtspapper och grädda ca 10 min i 180 grader. Låt svalna och torka till innan du lägger dem i en fin burk och gömmer dem (så de inte tar slut direkt!).

juliga havrekex 2

1 thought on “Juliga havrekex”

  1. Mari skriver:
    19 december, 2016 kl. 07:27

    Oh, mumsigt! 🙂

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste inläggen

  • Fötter & Balans våren 2025
  • Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lite mer levande
  • Julgodis som funkar året om

Senaste kommentarer

  • Hannas krypin om Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Hampus om Shoppinglördag
  • Malin - Lite Längre om Mina fyra bästa yogiska andningsövningar
  • vit tvålpump om Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lisel Humla om Fyra tips på hållbara julklappar 360° – för allas skull!

Mest lästa just nu

  • Gör det själv: Värmande vetekudde
    Gör det själv: Värmande vetekudde

Ta en titt i arkivet!

Kategorier

Follow
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie-policy
©2025 Lite Längre | WordPress Theme by Superbthemes.com