Hudvård och kroppsvård

Mitt ekologiska badrum: del 2 – till barnen

Om jag fick skapa ett enda budord för dem som är i närheten av (små) barn, oavsett om det är föräldrar, förskollärare eller välvilliga släktingar, så skulle det vara:

Du skall icke bruka parfymerat!

Varför, det skrev jag om redan i det första inlägget i den här serien. Sedan jag började använda parfymfria produkter, så luktar alla ”vanliga” produkter jättestarkt i min näsa. Den kan inte alls förstå att jag en gång tyckte att det luktade gott, och till och med tyckte det var nödvändigt med tillsatt lukt. För näsor vänjer sig, och min åsikt är att barns känsliga kroppar inte behöver utsättas för de starka kemikalier som parfym faktiskt är.

I övrigt så blir nog tipsen om ekologiskt till barnen och barnhyllan en ganska ospännande historia. Man behöver liksom nästan ingenting för att sköta ett barn, eller i alla fall inte en bebis. Eftersom barns hud och hår inte har blivit vana vid en uttorkande tensider och fuktbevarande silikoner och liknande, så behöver man inte heller vänja dem vid det, utan huden klarar sig bättre på egen hand, precis som den gör på oss vuxna om den bara får chansen. Less is more, liksom.

Som jag även skrev i första delen av serien, så är alla tips i den här serien baserade på hur jag själv resonerat och vad jag själv gillar. Det är alltså inte nödvändigtvis det som är rätt för någon annan, utan mer tänkt som inspiration om man vill göra badrumsskåpet lite mindre fullt av kemikalier och inte vet riktigt var man ska börja. Jag har medvetet baserat serien på tips om vad jag själv använder och varför, och inte gjort inläggen så teori-tunga. Däremot har jag hunnit läsa på en hel del under åren, så om det skulle vara av intresse kan jag snickra ihop ett separat inlägg om ingredienser och orsaker till att det kan vara bra att undvika vissa av dem. Nu till tipsen:

Till bebisen

Till de riktigt små behövs verkligen inte mycket. Vatten och tvättlappar räcker otroligt långt. Vi använder både tygtvättlappar i frotté och flanell, och papperstvättlappar för riktigt kladdiga blöjbyten. Våtservetter är bannlysta hos oss efter att jag läste att de är utmärkta att ta bort fläckar efter spritpennor med. Inget jag vill utsätta bebisen för! Än mindre när jag också fick nys om att baby-våtservetter är ett beprövat trick bland snickare för att ta bort extra svåra fläckar på golv och sådant…

Utöver tvättlapparna använder vi egentligen bara två produkter till bebisen: babyolja och krämen jag tipsade om i första delen. Olja är riktigt bra att tvätta med om det är mycket smutsigt, och riskerar inte heller att torka ut huden. Jag använder den inte bara till rengöring utan också till daglig insmörjning av bebis eftersom våra barn, precis som sin mamma, periodvis är torrisar. Det jag tycker man bör tänka på är att försöka se till att oljan är baserad på växtoljor, och inte flytande paraffin och liknande, som inte ger någon näring till huden och dessutom lägger sig ovanpå och riskerar att kapsla in smuts. Vanliga ekologiska matoljor funkar också fint, men kan vara aningens svårdoserade… Apotekets olja är faktiskt inte eko, men innehåller bara solrosolja, rapsolja och E-vitamin och därför har vi ändå valt den i nuläget. Alla ekologiska oljor jag hittat hittills innehåller eteriska doftoljor, vilket jag, med hänvisning till budordet i inledningen, tycker är onödigt. Bäst hittills av de jag provat, är MeAnimas babyolja (även om bebis nös en hel del av den).

Just nu tycker jag Apotekets olja funkar, men överväger då och då att övergå till någon av de oljor jag använder till ansiktsolja åt mig själv, mer om det i en annan del av serien.

ekologiskt till barnen 1
Krämen från Estelle & Thild använder vi när/om det blir riktigt torrt. Den funkar jättebra på eksem, och jag var så himla glad när jag äntligen hittade ett vettigt alternativ till de krämer BVC föreslår, som bara gör eventuella problem värre. Vår Lill-fis fick torr flagig hud över hela kroppen en period. BVC misstänkte mjölkallergi, medan vi själva tror att det nog snarare var reaktion mot tvättmedelsrester i ärvda kläder (eftersom det enda området på kroppen som inte var drabbat var innanför blöjan). Vi blev rekommenderade Locobase eller Decubal, men de gjorde bara saken värre, och innehåller dessutom bara sådant jag försöker undvika. Så jag dammsög nätet efter vettig eko-ersättare och fann denna kräm. Svensk, eko, doftfri, bra oljor. Som hittat!

Mer behövs liksom inte till en bebis. Badas gör hon ca en gång i veckan, i vatten med några droppar olja. Även om hon har en del hår så finns inget behov av schampo eller annat. Tänder har hon heller inga som behöver rengöras. Än…

Till det lite större barnet

Ju äldre barnet blir, desto fler produkter smyger sig in i badrumsskåpet. Ofta av ren slentrian. För det är ju t ex enligt vissa inte nödvändigt med schampo ens till vuxna. Jag har dock valt att använda det till stora tjejen, som har en rejäl kalufs, som har en tendens att dra åt sig mat, solkräm, lera och annat skoj. Det behövs alltså ordentlig rengöring ibland, och då börjar ju behovet av något ekologiskt till barnen uppstå… Däremot är rengöringsbehovet inte så grundligt att jag använder de starka schampon som finns i mataffärer.

ekologiskt till barnen 2
Just nu använder vi Tear Free från Burt’s Bee’s. Min favorit är egentligen Fragrance Free Shampoo and Wash från Burt’s, men jag råkade köpa fel en gång och denna funkar också (även om jag avskydde den ganska diskreta doften när jag var gravid…) Balsamet är en oparfymerad variant från Urtekram som duger om man har ett lättskött hår som inte tovar sig så lätt.

Håret borstas och kammas för övrigt med borste och kam i bokträ och gethår, bägge köpta hos Lapland Eco Store, som jag handlar rätt mycket hos.

ekologiskt till barnen 3

Eftersom badande är populärt här hemma, och särskilt bubblor, så händer det att vi använder ett skonsamt badskum utan alltför mycket uttorkande och allergiframkallande ämnen i, vilket enligt Den onda badankan är vanligt i de vanligaste sorterna i affärerna. Badskum är ju däremot heller inget man egentligen behöver…

Leksaker och material i badkaret har vi också försökt tänka till lite om. Jag undviker starkt luktande och klibbiga plaster, eftersom de bl a kan innehålla ftalater, som bl a är hormonstörande. Leksaker som har godkänd märkning för att säljas inom EU ska inte innehålla sådant, men särskilt om de är gjorda i Asien, så förekommer det ändå. Trä och naturgummi är därför det som dominerar hos oss, även om det faktiskt förekommer en och annan plastbit fortfarande.

Stora tjejen behöver inte smörjas in så ofta, särskilt inte nu på sommaren när solkrämen hon använder också tillför fukt. Men om det behövs, så använder jag olja även till henne, eller en kräm från Weleda som är riktigt bra.

Solkräm är för övrigt ett område där det kan vara bra att tänka till och välja ekologiskt till barnen, eftersom vanliga solkrämer har visat sig innehålla skadliga ämnen. Hur man lär sig vad man ska se upp för i innehållsförteckningen har bl a Lapland Eco Store skrivit om på sin blogg.

Något som fortfarande orsakar mig lite huvudbry är tandkrämen. Många som försöker övergå till ekologiskt gör det även med tandkrämen. Dock innehåller ekotandkräm oftast inte fluor, vilket jag ändå vill att den ska göra. Däremot är många tandkrämer fulla av andra onödigheter, och det är inte helt lätt att balansera bra ingredienser med att hitta något som det envisa barnet faktiskt accepterar. Så här har jag inte helt hittat hem ännu. Har en ny variant på tur snart, får se om den går hem. Det viktiga i just tandkrämsfallet är hursomhelst att undvika starka tensider som irriterar slemhinnor och gör att eventuella småsår läker sämre. SLS (sodium lauryl sulfate) och cocoamidopropyl betaine är bra att undvika.

Det var nog alles om ekologiskt till barnen tror jag. Ställ gärna frågor om ni undrar något eller vill ha fler tips!

Nästa inlägg i serien kommer att få tema hår – det var nämligen där jag själv började en gång i tiden.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Ida
    2 september, 2016 at 11:29

    Åhhh jag älskar Burt’s Bee’s grejer. Vi har flera av de där produkterna hemma. Men jag fick flera bra tips också! Riktigt bra inlägg Malin!!!

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.