Hudvård och kroppsvård

Testfamilj i juryn till Årets Familjeprodukt

Igår gick Organic Beauty Awards av stapeln. Priser delades ut i olika produktkategorier, alla på temat ”bästa ekologiska produkt” inom de olika kategorierna. 

Jag gillar verkligen idén att uppmärksamma de hud- och kroppsprodukter som finns på marknaden som innehåller mindre skräp och mer naturliga saker. Så när juryn till Organic Beauty Awards sökte testfamiljer till kategorin Årets Familjeprodukt tog jag chansen och anmälde min lilla familj, och blev också utvald. 

Under ca en månads tid klämde, kände, luktade och tittade vi på tio produkter som alla riktades till gravid, baby och barn. När vi började testa låg Lill-Troll fortfarande i magen, men tittade ut ungefär mitt i testperioden och hann också vara med och testa, även om hon inte haft så många åsikter…

Stor-Troll, däremot, hade starka och tydliga åsikter om vilka av produkterna hon gillade och inte, och de stämde rätt bra överens med mammans åsikter också, som kanske är lite mer faktabaserade! Just när det gäller produkter till barn vill jag att de helst ska vara doftfria, eftersom barn under åtta år helst inte ska utsättas för parfymer. Jag vill också att ingredienserna ska vara så få som möjligt, och att det ska vara råvaror mer än tillsatser. Helst också ätbara, vilket i princip bara lämnar växtoljor kvar som kandidater till att hamna på vår hud, i idealfallet.

I testpaketet ingick flera oljor ämnade för barn och bebisar, och alla var riktigt bra. Vår solklara favorit (när jag tittar tillbaka i bedömningsprotokollet vi använde) var Me Animas ekologiska babyolja, och det var också den som vann kategorin, vilket känns kul såklart. Vi gillade den för att den hade allt. Både en bra produkt, och en genomtänkt förpackning som är lätt att dosera ur. Samt att märket är svenskt, det är alltid ett plus! 

Oljor – bra till det mesta


Just förpackningen kan vara rätt viktig när det gäller oljor. Weledas olja var också väldigt bra, men föll, för oss, på att förpackningen är precis värdelös att hantera. Oavsett hur försiktigt man trycker får man hela handen full av olja, vilket är ganska opraktiskt och slöseri med överflödig olja. Till en liten bebis, eller även större barn, behövs ju oftast inte så mycket. Me Anima, däremot, har en praktiskt och snåldoserande pumpflaska. Svag lavendeldoft gav dem ett litet litet minus, men helheten var ändå överlägset bäst för dem.

Lyxig babysalva


En annan riktigt bra produkt vi testade, och som också blev nominerad i kategorin baserat på juryfamiljernas input, var c/o Gerds Baby Balm. En allti-allo-salva som passar till det mesta som är väldigt torrt, även t ex mina hopplöst försummade och spruckna hälar. Enligt sambon är den ”lika bra som försvarets hudsalva”. Den lilla bruna burken känns lyxig, och den här salvan spär ytterligare på den småförälskelse jag har i c/o Gerd för tillfället.

Bland produkterna vi testade fanns också några få som jag inte kommer fortsätta använda, framförallt pga obehaglig doft. En av dem riktigt hemsk. Som en gammal herrtvål från Fenjal eller liknande! Inget jag kommer rekommendera här med andra ord.

Det var hursomhelst väldigt kul att testa och bedöma, och extra kul att de andra testfamiljerna verkar ha tyckt ungefär lika som vi, eftersom tre av de fyra nominerade var bland våra favoriter, och vinnaren som sagt var överlägsen vinnare även hemma hos oss!

Om du vill läsa mer om Organic Beauty Awards och vilka produkter som vann i olika kategorier, så finns massor med info på deras Facebook-sida.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Mitt ekologiska badrum: del 2 - till barnen - Lite Längre
    9 maj, 2017 at 20:57

    […] Utöver tvättlapparna använder vi egentligen bara två produkter till bebisen: babyolja och krämen jag tipsade om i första delen. Olja är riktigt bra att tvätta med om det är mycket smutsigt, och riskerar inte heller att torka ut huden. Jag använder den inte bara till rengöring utan också till daglig insmörjning av bebis eftersom våra barn, precis som sin mamma, periodvis är torrisar. Det jag tycker man bör tänka på är att försöka se till att oljan är baserad på växtoljor, och inte flytande paraffin och liknande, som inte ger någon näring till huden och dessutom lägger sig ovanpå och riskerar att kapsla in smuts. Vanliga ekologiska matoljor funkar också fint, men kan vara aningens svårdoserade… Apotekets olja är faktiskt inte eko, men innehåller bara solrosolja, rapsolja och E-vitamin och därför har vi ändå valt den i nuläget. Alla ekologiska oljor jag hittat hittills innehåller eteriska doftoljor, vilket jag, med hänvisning till budordet i inledningen, tycker är onödigt. Bäst hittills av de jag provat, är MeAnimas babyolja (även om bebis nös en hel del av den). […]

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.