Tävling

Tips för ett lite roligare Vasalopp

I fredags kväll var jag ut en sväng i skidspåret igen. Det var dimmigt, nollgradigt och snön var som socker. Man fick staka i nerförsbackarna och jag hade fuskvallat med silverburk trots att klister nog egentligen hade varit det bästa. Men ändå. Så finns det inget bättre för ett trött huvud än skidåkning. Det är min allra bästa terapi, faktiskt! Jag blir glad, nöjd och tillfreds av skidåkning. Just i fredags tänkte jag tillbaka på de säsonger jag fått riktigt många skidmil i benen, inför Vasalopp eller Öppet spår. För nu är det ju dags snart igen, för den vecka på året då jag blir som mest skidsugen. Jag kommer av förklarliga skäl inte stå på startlinjen i år, men har fortfarande siktet inställt på en plats i Nattvasan nästa år om allt går som jag tänkt.

För mig har de nio milen från Sälen till Mora en särskild plats i mitt hjärta, och jag har hittills åkt dem fyra gånger, varav en av gångerna faktiskt är ett av mina stoltaste ögonblick. Jag blir nostalgisk och helt varm inombords bara jag tänker på att skida i dalaskogarna en söndag i februari/mars, och för mig är det mer än bara en skidtävling. Det är en upplevelse, för många till och med en heldagsupplevelse. Så därför tänkte jag ge er mina bästa tips för ett lite roligare Vasalopp. Jag har tidigare gästbloggat hos Uppochhoppa.se med tips inför Vasaloppet, så det här är en omgjord och uppdaterad version.
Vasalopp 1

Mina bästa tips för ett lite roligare Vasalopp (eller Öppet spår)

Njut av stämningen! Det ger nästan gåshud att bara insupa atmosfären och nypa sig i armen och tänka på vad man är med om. Även om du är nervös, eller jagar en tiptopptid, så försök andas in stämningen i starten, kontrollerna och i spåret. Snacka lite med alla trevliga funktionärer och med-skidåkare. Det ger energi!

Njut av omgivningarna! Dalaskogarna på vintern är så vackra och idylliska att man får rysningar, särskilt fäbodarna kring Risberg. I alla fall om du frågar mig! Och Vasaloppsjingeln i Moraparken eller på upploppet ska vi inte ens prata om. Tårarna är nära!

Tanka energi så fort du har möjlighet! Sörpla blåbärssoppa och buljong (otroligt gott i senare halvan av loppet när kroppen skriker efter salt!). Snaska bullar. Missa inte den ljumma ölen som ofta serveras i Läde. Eller Coca-Colan man kan springa på vid Mora skidstadion. Man blir sugen på konstiga saker när man åker långt!

Lämna vallningen till proffs! Det är värt varenda krona att få framförallt glidet fixat av någon som kan på riktigt. Att kunna glida förbi folk där det är platt eller utför ger nästan mer energi än alla bullar man stoppar i sig. Dessutom – om man lämnar vallningen åt någon annan har man ju något att skylla på om det skulle gå åt pipsvängen…

Släpa inte med en massa extra dryck eller kläder! Alla gånger jag åkt från Sälen till Mora så har jag sett folk som klär sig för tjockt och har stooora midjeväskor med sig. Och ja, jag vet att det finns folk som fryser lätt, jag är ju själv en av dem! Men jag tror ändå att det tar mer energi än det ger att släpa med sig buffertar. Det finns drickaservice att boka mellan kontrollerna även för motionärer. Och med torra extra vantar i fickan (eller kanske ett par overstraps) och kanske en extra mössa i fickan klarar man sig fint. I övrigt tror jag det är bättre att hålla sig i rörelse än att släpa på grejer.

Tänk etapper! Titta inte på de stora kilometersiffrorna som räknar ner, titta bara på de små som räknar ner till nästa kontroll. Mentalt är det mycket lättare om man har ett nära greppbart mål att sikta mot. När jag åkte som snabbast 2010 bestämde jag mig för att köra hårt efter Oxberg om det kändes bra. Det gjorde det! Därefter omvärderade jag taktiken efter varje kontroll och kunde köra ännu lite hårdare ju närmre jag kom målet. Känns loppet tungt kan det här vara extra viktigt, eftersom hjärnan annars kan börja motarbeta dig alldeles för tidigt. Bättre att tänkta 13km kvar till Mångsbodarna än 79km kvar till mål!

Tänk roligt! Det är mycket bättre för huvudet att tänka att det är en rolig dag i skidspåret man har framför sig, istället för nio jobbiga mil. Dessutom orkar man alltid dubbelt så långt som man tror. Så när du känner dig som att du är sugen på att kliva av i Evertsberg är du i princip redan i mål! Dessutom vill du ju inte missa de roliga nerförsbackarna som väntar därefter!

Kolla in tips om loppet och banans profil! T ex genom tipsen ovan, och genom att leta efter saker att se fram emot (lättåkta mil på slutet t ex), så är det också lättare att peppa sig om det periodvis känns tungt. Men det är ju inte säkert att det gör det, kanske har du bara världens bästa skiddag och njuter hela vägen. Det har hänt mig, och det kan såklart hända dig också!

Inte vasaloppet

Ett annat skidspår – också roligt!

Det var mina tips för ett lite roligare Vasalopp, det. Vill du har ännu mer tips om hur du förbereder dig för något av loppen i Vasaloppsveckan, eller saker att tänka på efteråt, så kolla hos Helena, som har skrivit ett riktigt bra inlägg om det. Och vill du ha tips om skidåkning generellt, så kolla här!

Lycka till i dalaskogarna nu och se framförallt till att ha riktigt roligt och njuta!

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Sven
  20 februari, 2017 at 18:37

  Tack!

 • Reply
  Mari
  20 februari, 2017 at 19:55

  🙂 Supertips!

 • Reply
  Emma Hällbacka
  21 februari, 2017 at 14:18

  Bra tips med buljong! Det där salta är ju såå gott! Synd att inte varm buljong står överst på önskelistan när man springer långt på sommaren ^^

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   27 februari, 2017 at 20:14

   Då kanske det inte är så gott förstås. Fast jag har för mig att de hade det på Vätternrundan också, och att det var lika gott då. Är väl saltsuget som tar över 😊

 • Reply
  Camilla
  21 februari, 2017 at 14:47

  Grymma tips Malin!

 • Reply
  Clara Toll
  21 februari, 2017 at 17:13

  Bra tips, speciellt det där med etapper. Vanligt tips i idrottspsykologin som folk ofta glömmer bort, eftersom det kanske är för enkelt och för basic.

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   27 februari, 2017 at 20:15

   Ja, kanske är det därför. Men det funkar liksom på allt. Körde samma när jag födde barn. Tänk inte längre än till nästa värk liksom. Då blir det inte övermäktigt.

 • Reply
  Ida (Träningsblogga)
  21 februari, 2017 at 18:04

  Älskar Vasaloppet! Har dock aldrig åkt det själv (kommer säkert aldrig göra det heller), men jag älskar konceptet, haha. Och att ligga under täcket och mysa och se framför teven och kolla in tiderna för alla man känner som kör! 😀

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   27 februari, 2017 at 20:16

   Nattvasan kanske? Jag behöver lagkamrat… Men ja, TV-versionen är rätt nice också!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.