Skip to content
Menu
Lite Längre
  • Hem
  • Om Lite längre
  • Kontakt
  • Mitt ekologiska
    • Mitt ekologiska badrum
  • Yoga
  • Linktree
  • Linköping Yoga Festival – tema Gemenskap och Omtanke!
Lite Längre

Längtan till längdskidåkning och lite tips

Posted on 17 januari, 201624 november, 2016

Nu när vintern kommit på allvar rycker det i min skidåkarsjäl så jag nästan blir tokig. Jag njuter av allt det vita, frostiga och vackra. Läser om trippelspår på milvarvet på Vretaslingan och gläds med alla dem som kan utnyttja dem. Samtidigt kan jag inte låta bli att stundtals vara lite småbitter över att jag inte kan staka fram i kung Bores land med kraftiga, långa staktag. Att jag inte får känna fartvinden i ansiktet och bli sådär endorfinlycklig som jag bara blir av längdskidåkning. Längdskidlängtan så jag blir tokig!

längdskidåkning vreta
Även om det kanske skulle kunna funka att åka bara litegrann, så är risken stor att ramla och skada sig eftersom balansen inte är som den brukar när man är så framtung som jag… Jag gjorde ju det misstaget förra gången jag var gravid, så det känns dumt att riskera igen. Dessutom skulle nog både fäste och glid bli ganska uselt, eftersom jag bär på rätt mycket mera vikt just nu jämfört med vad jag brukar göra. Det gör ju att vallaspannet därför inte stämmer alls.

längdskidåkning vreta 2
Så jag längtar vidare och drömmer mig bort i gnistrande längdskidspår och passar istället på att ge er som har möjlighet att åka lite tips. Förhoppningsvis kan det göra upplevelsen just sådär härlig som den kan vara, när allt bara stämmer.

Utrustningstips

Satsa på utrustning som passar just dig. Skidor som passar för din vikt och benstyrka (tjejer behöver i princip alltid mjukare skidor för att orka trycka ner fästzonen, det kan verkligen göra skillnad!). Stavar som är tillräckligt långa (många har för korta stavar – kolla med en stavkalkylator hur långa du behöver). Pjäxor som sitter skönt – du ska inte känna redan från början att du kommer få skav. Var man lägger ribban i fråga om pris och kvalitet är såklart individuellt, men om du velar: köp hellre utrustning för lite bättre nivå än där du är idag. Det blir så mycket roligare att åka då, och man får mycket på köpet!

Tekniktips

Den är viktigare än man tror! Jag har gått kurser för att förbättra min teknik. Det gjorde ca 3 timmar i tidsförbättring på Öppet spår från ett år till ett annat. Det gör också att jag kan njuta mer och inte kör slut på mig lika fort. Att jag vid givet tillfälle kunnat åka Vasaloppet en dryg timme snabbare än grabbarna på jobbet som jag aldrig skulle orka hänga med i löpspåret, dvs helt och hållet tack vare bättre skidteknik.

Det är ju såklart jättesvårt att ge några konkreta råd såhär i text, men några små tips som hjälpt mig mycket kan jag ge (även här är det ju individuellt, beroende på hur bra man är i utgångsläget). Lär dig diagonalåka utan stavar för att kunna trycka ner spannet ordentligt. Ha aldrig helt utsträckta armar när du stakar, utan fokusera på att det framförallt är bålen som ska skapa kraften framåt (det är just därför åkningen är liiiite svår för mig just nu). Våga släppa på utför – har du böjda knän och blicken dit du ska så är det en större säkerhet än plogstilen.

Klädtips

Längdskidåkning aktiverar i princip hela kroppen. Därför får i alla fall jag upp värmen ordentligt, och det är lätt att klä på sig för mycket om man inte lärt sig vad som fungerar. Klä absolut inte på dig mer än du skulle gjort för en vinterlöprunda! Om du inte ska ut och turåka med varm choklad förstås!

Jag har i princip alltid samma lager oavsett temperatur, just för att man blir så varm och det ställer till mer obehag att svettas sig helt blöt (och därmed börja frysa så fort man eventuellt stannar) än det gör att småfrysa första kilometern.  Så här brukar jag klä mig för längdåkning:

Underst: Funktionstrosor och sport-bh i ull

Därefter: Underställströja i ull (varierar tjocklek efter temperatur, men oftast en ganska tunn). Korta tights i fleece (rumpan är enda stället jag ibland fryser om när jag åker, och dessa är verkligen super!). Långa skidstrumpor (alpinstrumpor funkar lika bra för längd).

Ytterst: Vindtät längdjacka (har flera gamla favoriter, alla är från Craft). Vintertights med windstopper framtill. Buff som pannband, eller tunn mössa om det är riktigt kallt. Tunna skidvantar (ibland med överdrag första kilometern, eftersom jag är så himla frusen om händerna och har förfrusit dem en gång). Vantar är svårast för mig, eftersom jag är ganska varm i övrigt, men har superkalla händer. Där är överdragen verkligen kanon. Just för att jag kan ta av dem när jag blir varm, så att de vanliga vantarna inte blir blöta av svett. Det minskar risken att jag direkt blir kall om jag stannar till, och så har jag överdragen torra kvar i fickan att ta till om jag tar någon längre paus.

Tillbehör- och guldkantstips

Varm saft är super att ha med sig i en termos, särskilt kalla dagar. Det värmer fint och ger bra energi att ta några klunkar vid varvning, eller om man har det med sig i vätskebälte eller liknande.

En riktigt varm duntröja eller jacka att dra över efteråt, och gärna en torr ullunderställströja. Super om man inte har nära till dusch och det kommer dröja lite innan man kommer hem. Varm, torr mössa och varma vantar hjälper också såklart.

Köldtålig kamera. Är kanske lite som att svära i kyrkan att uppmuntra till att stanna och ta bilder. Men för mig är skidåkningen lika mycket upplevelse och guldkantade minnen, som det är träning. Då kan jag även i sådana här perioder drömma mig tillbaka till de där härliga rundorna som jag gärna sparar i minnet!

längdskidåkning vreta 3
Mina allra bästa tips är nog ändå de enklaste (men kanske ibland svåraste att få till). Gör det inte för komplicerat. Ta dig ut i spåret. Njut av stunden, omgivningarna och känslan i kroppen!

Vad är dina bästa tips för att förgylla längdåkningen?

Bilderna i inlägget är lovligen lånade från Vreta Skicenters Facebooksida.

14 thoughts on “Längtan till längdskidåkning och lite tips”

  1. Anna Jansson skriver:
    17 januari, 2016 kl. 20:49

    Jag har precis lämnat in mina skidor för att få dom rengjorda och sätta tejp på. Jag vet att tejp är lite sådär för riktiga skidåkare men jag tänker att det är bättre att jag kommer ut än inte alls. Jag har också fått en skidlektion en gång, det var guld värt.

    Svara
    1. Malin skriver:
      24 januari, 2016 kl. 14:46

      Tejp funkar utmärkt tycker jag! Så länge man inte behöver valla om glidet, då är det supermeckigt att få bort den.

      Svara
  2. Matsdotter skriver:
    18 januari, 2016 kl. 16:39

    Jag hade tänkt åka till Vreta igår för att åka lite, men det blev gymmet istället. Jag tar sikte dit till helgen istället. Har aldrig varit där, men det ser himla bra ut och kul att dom har spår upp mot milen!

    Svara
    1. Malin skriver:
      24 januari, 2016 kl. 14:46

      Ja, det är verkligen välskött där. Konstsnön ligger nog till våren nu skulle jag tro. Bastanta grejer!

      Svara
  3. Rund är också en form! skriver:
    18 januari, 2016 kl. 21:12

    Jag skulle verkligen vilja åka längdskidor (oftare), men det är ju aldrig snö här… 🙁
    Många bra tips! 🙂

    Svara
    1. Malin skriver:
      24 januari, 2016 kl. 14:45

      Men ser ju ut som du är i snöigare breddgrader då och då, så du får passa på då!

      Svara
      1. Rund är också en form! skriver:
        25 januari, 2016 kl. 20:48

        Jo, det är sant. Jag är ju i nordvärmland ibland. Snö större delen av vintern där. Men jag gillar ju att springa i snö också, så ofta blir det det istället. Men du har rätt! Ska försöka komma ihåg alternativet nästa gång. 🙂

        Svara
  4. bureborn skriver:
    20 januari, 2016 kl. 22:39

    Tack för fina tips! Mitt bästa tips för att förgylla skidåkningen är just den där tejpen som ”riktiga” skidåkare ratar. Funkar klockrent! Och får ut mig i spåret på en bråkdel av tiden.
    Ännu ingen skidpremiär i år, men nu är skidorna inlämnade på ordentlig djupvaxning. Hej va det kommer att gå!

    Svara
    1. Malin skriver:
      24 januari, 2016 kl. 14:45

      Tejp är egentligen genialt. Det är ju faktiskt vansinnigt tråkigt att valla. Enda anledningen till att jag inte har det så ofta numera är att jag glidvallar ganska ambitiöst (tycker jag vinner mer på bra glid än fäste), och då är det så himla kladdigt och meckigt att få bort tejpen varje gång. Hoppas premiären gick bra!

      Svara
  5. Kari skriver:
    20 januari, 2016 kl. 23:14

    Varm choklad i termos! Och så tyvärr väl-tejpade fötter med mycket vaselin redan från början. Jag har aldrig lyckats hitta bra pjäxor och får hemska skavsår.

    Svara
    1. Malin skriver:
      24 januari, 2016 kl. 14:44

      Den är inte dum heller! Och kanske har jag haft tur med mina fötter och pjäx-passningen 🙂

      Svara
  6. Lanclin skriver:
    23 januari, 2016 kl. 22:12

    Låter och ser härligt ut men jag har kommit på att jag mest gillar det på bild 🙂 Kanske var det för att jag för några år sen satte på mig ett par skidor och trodde att jag skulle kunna svischa iväg som för 20 år sen. Det var ju asjobbigt, ha ha! Jag blev så besviken att jag inte har våga prova igen 🙂 Här i Ingolstadt i Bayern finns dessutom inga spår i närheten, alla som vill åka längskidor nog åker ner till alperna där många spår är väldigt välordnade, pistade och upplysta typ dygnet runt.
    /Linnea i Bayern

    Svara
    1. Malin skriver:
      24 januari, 2016 kl. 14:43

      Hehe, så kan det ju också vara! Det ser ju faktiskt onekligen härligare ut på bild än när man svettas och frustar med bakhala skidor i någon uppförsbacke 😛

      Svara
  7. Pingback: Tips för ett lite roligare Vasalopp - Lite Längre

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste inläggen

  • Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lite mer levande
  • Julgodis som funkar året om
  • Fyra tips på hållbara julklappar 360° – för allas skull!

Senaste kommentarer

  • Hannas krypin om Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Hampus om Shoppinglördag
  • Malin - Lite Längre om Mina fyra bästa yogiska andningsövningar
  • vit tvålpump om Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lisel Humla om Fyra tips på hållbara julklappar 360° – för allas skull!

Mest lästa just nu

  • Gör det själv: Värmande vetekudde
    Gör det själv: Värmande vetekudde
  • Veckans vegetariska: Morots- och fetaostbiffar
    Veckans vegetariska: Morots- och fetaostbiffar
  • Om jag fick en extra timme varje dygn...
    Om jag fick en extra timme varje dygn...
  • Varför blir man så kissnödig när man simmar?
    Varför blir man så kissnödig när man simmar?
  • Där ingen skulle tro att någon kunde bo
    Där ingen skulle tro att någon kunde bo

Ta en titt i arkivet!

Kategorier

Follow
Integritet och cookies: Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du deras användning.
Om du vill veta mer, inklusive hur du kontrollerar cookies, se: Cookie-policy
©2023 Lite Längre | WordPress Theme by Superbthemes.com