Man skulle kunna tro att det serveras väldigt lite vegetariskt här hemma, med tanke på hur sällan det kommer något nytt recept från mig. Men faktum är att det är riktigt ofta. Och väldigt ofta är det favoriter från arkivet som återanvänds. Det finns en del godbitar där som framförallt barnen gillar. Tomat- och kokosgrytan med linser t ex. Eller majs- och bönburgarna.
De flesta recepten i veggo-arkivet är både hyfsat snabblagade, och lättgjorda utan en massa krångliga ingredienser eller skumma köttersättningar. Hela vego-arkivet går förresten numera att hitta via http://veckansvegetariska.se, smidigt va?
Men den här måndagen (för jag lägger alltid ut nya veggorecept på måndagar – Meatless Monday liksom) är det en nygammal skapelse som fått komma ut i rampljuset – morots- och fetaostbiffar. Inspirationen kommer från ett av ICAs mest googlade recept, men jag tycker biffarna blir lite för salta med halloumi så jag kör på fetaost istället, och lite annat jox. Varsågoda!
Morots- och fetaostbiffar, 6 port
Ca 300g morötter
300g fetaost
1dl mandelmjöl
2 ägg
Paprikapulver
Vitlökspulver
Olja
Barnhoummus:
En burk kikärter
En pressad citron
3 msk olivolja
En vitlöksklyfta
Spiskummin
Salt
En rejäl klick creme fraiche eller grekisk yoghurt
Pasta/mathavre/couscous (baserat på vad barnen flirtas bäst med)
Sätt ugnen på 230 grader. Riv morötterna grovt och lägg i en skål. Smula i fetaosten och tillsätt övriga ingredienser. Krydda efter smak. Olja händerna och forma biffar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugn 15-20 min.
Gör under tiden hoummusen. Häll av och skölj kikärterna, blanda med övriga ingredienser. Tillsätt ev en matsked tahini för mer vuxen smak. Mixa slätt.
Koka ev tillbehör och servera sedan biffarna med hoummus och en rejäl sallad.