Nytt år är nya möjligheter, eller hur? Så jag tänkte att jag ska försöka dra igång veckans vegetariska recept igen. Kanske inte varje vecka… Förmodligen inte. Men då och då i alla fall. Så att det förhoppningsvis är fler därute som väljer Köttfri måndag, eller någon annan dag i veckan. Så att fler kan upptäcka att vegetariskt inte behöver vara svårt, ta tid eller smaka illa.Det här receptet är ett jättebra exempel på det. Det lagas nämligen ganska ofta hemma hos oss. Eftersom alla gillar ”mamma-hamburgarna”. Eftersom de går lätt att göra, och inte tar särskilt lång tid, eftersom de lagar sig själva i ugnen, typ. Beroende på vad man har till kan de gå riktigt snabbt att göra. Receptinspirationen kommer från Buffé, men jag tycker min version är godare, och framförallt barnvänligare. Så varsågoda:
Majs- och bönburgare
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
rapsolja att steka i (rejält)
2 dl riven morot
1 tsk ingefära
1 burk kidneybönor
1 ägg
3 dl riven ost (gärna cheddar)
1 liten burk majs
1 dl solrosfrön
salt
peppar
1 dl majonnäs
1 msk ketchup
skivad gurka
hamburgerbröd
ostskivor
ketchup
sötpotatis
rapsolja
Sätt ugnen på 200°C. Skala sötpotatisarna och skär dem till pommesfritesstorlek. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och ringla över olja. Mixa solrosfröna tills de är som grov sand. Skala och grovhacka lök och vitlök. Fräs det i olja i några minuter. Tillsätt rivna morötter och ingefära, fräs ytterligare några minuter. Häll av och skölj kidneybönorna. Lägg dem i en skål och blanda i lök- och morotsfräs, ägg, ost, majs och solrosfrön. Krydda med salt och peppar. Ta lite vatten på händerna och forma smeten till åtta burgare. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Sätt in biffar och sötpotatis i ugnen ca 30 minuter, byt plats på dem efter halva tiden. Rör ihop en dressing av majonnäs och ketchup. Skiva gurka och ost. Servera burgarna i bröd med grönsaker och dressing. Krydda ev sötpotatispommesen med valfri krydda.
Vill du ha fler vegetariska recept än bara majs- och bönburgare? Spana in kategorin Veckans vegetariska, som du även hittar via veckansvegetariska.se