Hållbarhet

Fyra tips på hållbara julklappar 360° – för allas skull!

Julklappar i traditionell bemärkelse är nog tyvärr en ganska ohållbar tradition. Vi ger bort nyinköpta saker i överflöd, inslagna i papper som sedan direkt slängs. Och inte alltför sällan blir prylarna bara liggande för att mottagaren egentligen inte gillar dem. Men är för artig för att säga ifrån. För givaren gillar ju att ge… Så därför tänkte jag tipsa om hur vi kan göra hela den här processen mer hållbar – så att vi får hållbara julklappar 360° helt enkelt. 

Kanske ska jag först förklara vad jag menar med det. Ni som hängt här ett tag vet ju att jag med hållbarhet 360° menar saker, företeelser och koncept som är hållbara på såväl individ-, organisations-, samhälls- och global nivå. Typ alla väderstreck 360° runt liksom!

Så hållbara julklappar 360° är för mig sådant som är till nytta för den som får det; eller för någon annan (mer om det nedan); tär inte alltför mycket på givarens eller samhällets resurser, och är snällt mot miljön. Om företag och organisationer mår bra på köpet så är det såklart extra bra.

Det kan såklart låta jobbigt att behöva tänka längre än att bara gå och köpa en pryl och slå in i papper. Men faktum är att det i längden inte alls är jobbigt med hållbara julklappar 360°. Det gynnar både dig som ger, den som får och allas vår gemensamma planet. Det är det som är det fiffiga!

Jag tänkte därför ge dig fyra tips på hållbara julklappar 360°, som jag anser är hållbara alternativ till slit-och-släng och onödig konsumtion. Då kan du sedan själv hitta dina egna varianter utifrån hur din och dina näras situation ser ut.

Tips #1 på hållbara julklappar 360° – ge bort tid!

Tid är ett ganska brett begrepp att ge bort och kan omfatta väldigt mycket. Så du behöver anpassa det efter mottagaren. Det kan vara helt gratis (om du har en liten julklappsbudget) men är oftast ändå väldigt uppskattat. T ex av småbarnsföräldrar som inte drömmer om något annat än vuxentid tillsammans någon gång om året… Hållbart för din plånbok, för mottagarens individuella hållbarhet, och såklart också för hållbarheten i stort eftersom det egentligen inte förbrukar några resurser. 

Det kan också vara någon annans tid du ger bort. Som t ex tipset jag delade med mig av i gårdagens lucka i julkalendern på min Instagram. Eller en skön massagebehandling, biobiljetter eller kanske en dag på spa, för den som vill lyxa ordentligt. Tänk så fint om någon behöver få uppskattad hjälp för att hålla i längden, och du genom ditt köp samtidigt t ex hjälper småföretagare att överleva, och dessutom inte orsakar någon prylkonsumtion alls. Så låt kreativiteten flöda och ge bort värdefull och uppskattad tid!

Tips #2 på hållbara julklappar 360° – ge symboliskt och gör gott!

Den här punkten är liknande den förra men ändå inte. Här ligger fokus ännu mer på att lägga pengar och resurser där de gör mest nytta. Därför passar en sådan här klapp kanske bäst för någon som redan är införstådd i hållbarhetstänket. Någon som vill göra gott mer än vill ha för sig själv. Jag pratar om julklappar för välgörande ändamål, och även här är möjligheterna till fina gåvor oändliga.

Jag fick t ex en get till en familj i Nepal häromåret, och gav mina kollegor fem träd var genom VI-skogen förra året. Organisationer och syfte kan med fördel väljas utifrån mottagarens intressen för att göra klappen mer personlig. 

Tips #3 på hållbara julklappar 360° – ge bort något egentillverkat!

Om du ändå vill ge bort något som man kan ta på rent fysiskt, så kan jag varmt rekommendera att tillverka det själv! Du har koll på material, tillverkningsprocess och slutresultat. Självklart kräver det ett visst mått av händighet beroende på vad du vill ge bort, men här kan du ha hållbarheten för egen del i åtanke och inte ta på dig större projekt än du mäktar med. Kanske något gott julgodis, ett inramat foto, eller något annat du gjort eller pysslat.

Självklart behöver du när det gäller egentillverkade saker också tänka på att det verkligen är något som mottagaren uppskattar, så att det inte bara blir liggande i ett skåp. Då blir det i längden inte så hållbart. Men prickar du rätt så kan detta å andra sidan vara hållbarhet 360° ur så himla många perspektiv.

hallbara-julklappar-2

Jag kan ta mig själv som exempel: vi köpte en handstickad kofta åt ena tjejen på Tradera för ett tag sedan, som nu är alldeles för liten. Så hon önskar sig en ny, eftersom hon älskar den här koftan. Storasyster vill såklart också ha! Så istället för att glo i mobilen och stressa upp min hjärna med skärmtid på kvällarna, så spenderar jag dem nu med något som för mig är rent meditativt – att sticka koftor. Jag sover bättre, tankarna får löpa fritt och jag samlar liksom ihop dagen. Samtidigt som jag vet att de får något som dels är bra material, som kommer hålla länge, och som de kommer att gilla. 

haallbara-julklappar-3

Tips #4 på hållbara julklappar 360° – ge bort något som någon annan redan tyckt om!

Det sista tipset är kanske ganska självklart för dig som redan är intresserad av hållbarhet. Men för dig som är ny på området så vill jag verkligen tipsa om att leta julklappar second hand. För saker som hållit så bra att de kan säljas vidare när någon älskat dem färdigt, kommer förmodligen hålla länge även efter att du köpt dem. Särskilt om du är på jakt efter tidlösa saker som böcker, spel eller prydnader (eller varför inte årets julklapp – stormsäker!).

hallbara julklappar 1
Ett fint bokpaket som fyndades på Myrorna och blir julläsning för vetgiriga barn

För de saker vi måste köpa – och de är ju egentligen inte så många – så är det så himla mycket vunnet ur hållbarhetsperspektiv att köpa begagnat. Du som köper sparar pengar och behöver t ex inte jobba lika mycket för att ha råd med det du vill – bra för din egen hållbarhet. Om du håller längre så gör du också ett bättre jobb om du jobbar, och belastar inte sjukvård mm lika mycket. Om samhället inte har lika höga sjukvårds- och sjukskrivningskostnader, så kan vårdköer minskas och pengarna läggas på annat, t ex hållbarhetspolitik. Och självklart – både begnagnatköp och hållbarhetspolitik mår vår globala hållbarhet och vår jord bara bra av!

Det var mina tips om hållbara julklappar 360°. Ett bonustips är att steg för steg kanske till och med avskaffa julklappstraditionen helt. Istället fokusera på att ha det mysigt tillsammans utan prylar! Men det är nog ett mer långsiktigt tips som kanske i nuläget är mest för vuxna. Tänk hursomhelst på att DU gör skillnad – även för barnen. Genom vårt agerande som vuxna gör vi intryck på dem!

Hoppas hur som helst att du fått några matnyttiga tips, och kommentera gärna om du har fler på samma tema.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  M
  2 december, 2020 at 19:40

  Nyttigt att tänka igenom!

 • Reply
  Lisel Humla
  4 december, 2020 at 12:01

  Fyra alla helt rätt julklappstips! Och så fint beskrivet och berättat. Tack för en bra påminnelse. År efter år…

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.