Tankar

Nu går jag på pappaledighet!

Redan i oktober, när jag började jobba, så antydde jag i ett blogginlägg att jag tyckte att det var ganska fascinerande vilket bemötande man får om man som kvinna börjar jobba ”tidigt” efter barnafödande. Och det ÄR verkligen fascinerande! Jag tror inte det finns något annat jag varit med om som folk tycker så mycket om, och känner sig tvingade (och tillåtna) att kommentera om, som graviditeter, barnafödande och föräldraledigheter. När jag var gravid med stor-Trollet, och även efteråt, så var jag ganska frustrerad över det. Nu skrattar jag mest åt det. Och kan inte låta bli att kommentera tillbaka. Så här lät t ex en standardkonversation första veckan i oktober när jag träffade på någon jag inte sett sedan jag gick hem:

Kollega: – Men OJ, är du tillbaka redan?!
Jag: – Ja… (tänker: vad ser det ut som??)
Kollega: –
Men… Hon kan väl inte vara gammal?
Jag: – 7,5 månader är hon.
Kollega: – Men… Vem tar hand om henne nu då?!
Jag: – Hon har en pappa också…
Kollega: – Jaha, oj, så hon har i alla fall inte börjat på dagis än?
Jag: – Nä… (tänker roat: det är ju inte ens tillåtet att skicka så små barn till dagis)
Kollega: –
Men… Är det inte konstigt att börja jobba så tidigt?!
Jag: – Jag går hem på pappaledighet i januari, så du kan vara lugn!
Kollega: – Pappaledighet?!
Jag: – Ja, du vet, de där glassiga månaderna på slutet när man kollar på fotboll och renoverar huset!
Kollega: – Hehe… ok. (generat, och följt av tystnad)

Jag har också fått oroliga frågor om jag blivit tvingad att börja jobba så tidigt (nä, jag har faktiskt en egen vilja, och är fullt kapabel att välja det som är bäst för vår familj!). Fått lite syrliga kommentarer om att det inte kan vara bra för barnet att jag börjar jobba (nähä, och vad grundar du det på?). Fått frågor om tiden verkligen går så fort att hon är ett år (för mindre än så kan man ju inte vara ledig som mamma, eller hur?!).

Det lobbas ju annars i politiska sammanhang att man ska dela lika på föräldraledigheten och att jämställdheten blir lidande om man inte gör det. Men OM man gör det, eller rentav låter pappan vara hemma länge, och tidigt, med barnen, då ska gudarna veta att man får veta att man inte är kvinna nog. För inte kan man väl vara en riktig kvinna och mamma om man lämnar sina barn i sticket med sin pappa?!

Men nu är ordningen i alla fall återställd, för nu går jag på pappaledighet i fyra månader.

pappaledighet
Gissar att jag kommer hänga en del i den här lekparken. Förmodligen grillar jag korv. För det är väl det pappor gör?

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply
  Kari
  7 januari, 2017 at 20:35

  Ibland tänker jag att jag borde skaffa barn bara för att fatta okonventionella beslut och bli sur på alla som ifrågasätter. Det är ju helt absurt att folk fortfarande tycker att det är konstigt att pappan tar ett föräldra-ansvar.

  Heja dig som gör det som passar er bäst och inte det som förväntas av dig!

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   26 januari, 2017 at 21:46

   Hihi, ja, det vore väl nåt! Jag tycker det är ganska kul att vara lite mot strömmen, och gillar att provocera lite när jag får chansen. När jag själv har distans till det i alla fall 😊

 • Reply
  Camilla
  7 januari, 2017 at 21:02

  Alltså, jag blir så uppretad av det här! Vad är det som gör att någon överhuvudtaget har en åsikt om hur andra gör?!
  Bra skrivet ?

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   26 januari, 2017 at 21:49

   Ja, ibland undrar jag med. Fast blir inte så uppretad längre, mest road. Och så försöker jag bita mig själv i tungan ibland när jag obetänksamt är på väg att ha åsikter om nån annan.

 • Reply
  Carin
  7 januari, 2017 at 23:06

  Åh, det är ju så spännande att precis alla ska tycka och undra så mycket. Jag började jobba halvtid när min dotter var tre månader. Hade fler än en ytligt bekant kollega som bekymrat frågade hur hon fick mat egentligen. Som att jag skulle lämnat henne utan mat hela dagen. Det var skitkul verkligen att
  att dagligen behöva diskutera sina bröst och det faktum att jag inte kunnat amma med folk som jag knappt pratat med innan.

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   26 januari, 2017 at 21:51

   Det är verkligen som att man blir lovligt byte. Till vissa har jag faktiskt slängt hela sanningen i ansiktet på dem. De där som aldrig brytt sig innan men nu tycker de har rätt att veta. De brukar tystna rätt fort…

 • Reply
  Märta
  8 januari, 2017 at 10:17

  Kan bara föreställa mig hur det var när jag och mina bröder var små. Vår mamma började jobba väldigt tidigt, så pappa var hemma med oss mesta tiden. Det måste har varit ännu mer uppseendeväckande på den tiden.

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   26 januari, 2017 at 21:53

   Verkligen! Hemma hos oss är det alltid pappa som lagat mat, det har också väckt väldigt mycket kommentarer.

 • Reply
  Trail & Inspiration
  9 januari, 2017 at 11:30

  Hööög igenkänning! (Tyvärr)….
  Vad är det med människor och att deras ”rätt” (…) att lägga värdering i andras föräldraskap? *suckar*

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   26 januari, 2017 at 21:54

   Det verkar vara något man kan anse sig vara expert på oavsett kunskaper eller erfarenheter 😜

 • Reply
  Emma L
  9 januari, 2017 at 11:32

  Blev så otroligt upprörd när jag läste detta inlägg igår. Var tvungen att gå in och kommentera idag. Och väldigt glad att över de svar du lämnade. Bra där!

  Sorgligt att kvinnor får dessa kommentarer 2017 (2016). Vad är det med folk egentligen? Vi ska bli mer jämnställda men rucka inte på föräldraledighet. Låt inte familjer göra det som passar bäst för dem. SUCK!

  Bra att du står på dig!

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   26 januari, 2017 at 21:56

   Ja, egentligen är det ju väldigt sorgligt. Men samtidigt ganska komiskt tycker jag. Att dessa gamla traditionella tankemönster ska vara så extremt svåra att ändra på.

 • Reply
  Ingmarie
  9 januari, 2017 at 15:52

  Haha! Och hade du varit hemma typ 1 år till så hade det varit fel. Viktigast är att ni gör det som känns rätt. Trevlig pappaledighet!

 • Reply
  Ny vecka - nya tag - Lite Längre
  15 januari, 2017 at 21:27

  […] man ska uttrycka sig milt, så blev den där första pappaveckan inte riktigt så där glassig som man skulle kunnat hoppas… Utan simultanförmågan fick […]

 • Reply
  Mia
  16 januari, 2017 at 20:53

  Tröttsamt med allt detta tyckande som sagt. Vi delar exakt på dagen lika, men lär väl inte ha ryggen fri för det. Hahaha…

 • Reply
  Slut på pappaledigheten! - Lite Längre
  17 maj, 2017 at 20:30

  […] alltså, nu har jag varit hemma och glassat, renoverat och kollat på hockey i fyra månader. Helt galet och svårt att föreställa sig att jag aldrig mer kommer vara föräldraledig på […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.