Den här kakan med inspiration från boken Smaker från Saltå Kvarn har jag gjort flera gånger. Jag gillar den för att den inte är så där supersliskigt sockersöt men ändå kakigt god. Solrosfröna ger lite mer tuggmotstånd än en ”vanlig” äppelkaka. Och så tycker jag att den blir rätt snygg med äppelbitarna på toppen också!
Foto: M. Eklund |
Sätt ugnen på 180 grader. Låt smöret bli rumstempererat och vispa smör och socker pösigt med elvisp. Tillsätt äggen under vispning. Rör i Kesellan. Skölj äpplet och klyfta i ca 20 tunna klyftor. Blanda i vanilj och bakpulver. Rör ner mjöl och 1 dl av solrosfröna. Bred ut smeten i en smord och ströad form. Tryck ner äppelklyftorna i smeten och strö resten av fröna ovanpå. Grädda i ca 50 min (varmluftsugn). Servera gärna ljummen med vaniljsås.
Det är ju någon slags baktävling på någon av tv:kanalerna nu. Du borde verkligen vara med!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Åh, den där ser ju supermumsig ut! Jag som älskar äppelkaka. Måste testa. Ska smita över till grannen och palla ett par av de där sura och goda. Hihi!
Det måste jag testa!!
Yumi!!
Åhhh tack för spännande recept. Det ska testas!
Ingmarie: jag har hört rykten! får ha min egen lokala tävling kanske 🙂
bureborn: de sura gör sig nästan bäst till det mesta!
coyntha: jajamen, gör det!
Ida: var så lite så 🙂