Skip to content
Menu
Lite Längre
  • Hem
  • Om Lite längre
  • Kontakt
  • Mitt ekologiska
    • Mitt ekologiska badrum
  • Lite Längre AB – utbud och tjänster
  • Användbara länkar
Lite Längre

Veckans vegetariska: Majsbiffar med stekt kål och plommonsås

Posted on 1 augusti, 20166 april, 2017

Det är ganska fascinerande hur det poppar upp fler och fler gamla veggo-recept i mitt huvud. Undrar just var de gömt sig när jag som bäst behövde inspirationen för någon månad sedan?

Den här rätten är väldigt mycket nostalgi för mig. Den tar mig raka vägen tillbaka till en WWOOF-gård på Nya Zeeland år 2003. Det var då vi bjöds på den, och senare lagade den i flertalet hostelkök framförallt på Sydön. Bland annat ett litet och familjärt hostel i Nelson, om jag inte minns fel! Jag minns hursomhelst exakt hur köket såg ut, och vad vi pratade om när vi lagade och åt rätten!

För att återskapa plommonsåsen var jag tvungen att bläddra i mina gamla resedagböcker från den trippen. Ännu mer nostalgi alltså! Dåtidens blogg typ… Plommonsåsen går förresten utmärkt att koka till någon dag i förväg om man har dåligt om tid.

plommonsaas till majsbiffar med stekt kaal

saas till majsbiffar med stekt kaal
Biffarna ska egentligen lagas med Creamed Corn, men mixad burkmajs funkar bra det också.

smet till majsbiffar med stekt kaal
Här kommer instruktionerna till min största veggonostalgitripp:

Majsbiffar med stekt kål och plommonsås

majsbiffar med stekt kaal 4Två kartonger majs
4-5 kokta potatisar
Ett ägg
1,5-2dl mjöl
1 gul lök
Salt och peppar

Vitkål

0,5kg röda plommon
Ca 1dl vinäger
Ca 1dl socker
2-3 vitlöksklyftor
Kryddor efter smak (ingefära och kardemumma blir gott!)

Börja med plommonsåsen: skölj plommon och hacka vitlök. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka tills plommonen är mosiga, ca 5-10 min. Sila bort plommonkärnorna men behåll fruktköttet. Fortsätt koka till såsen ser lagom simmig och klar ut, ca 5-10 min till. Mosa fruktkött och vitlök ordentligt.

Gör biffarna: mixa majsen och löken till en krämig massa, men med lite bitar kvar. Mosa och blanda i potatis. Knäck i ett ägg och tillsätt mjöl. Klicka ut hamburgerstora biffar i smält smör i stekpanna och grädda 3-4 min på varje sida.

Strimla vitkålen fint och fräs den mjuk i smör utan att den tar så mycket färg.

Servera biffarna med kål och plommonsås, och gärna en grönsallad.

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste inläggen

  • Fötter & Balans våren 2025
  • Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lite mer levande
  • Julgodis som funkar året om

Senaste kommentarer

  • Hannas krypin om Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Hampus om Shoppinglördag
  • Malin - Lite Längre om Mina fyra bästa yogiska andningsövningar
  • vit tvålpump om Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lisel Humla om Fyra tips på hållbara julklappar 360° – för allas skull!

Mest lästa just nu

  • Gör det själv: Värmande vetekudde
    Gör det själv: Värmande vetekudde
  • En riktigt mättande soppa
    En riktigt mättande soppa

Ta en titt i arkivet!

Kategorier

Follow
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie-policy
©2025 Lite Längre | WordPress Theme by Superbthemes.com