I veckan hittade jag färsk älgfärs i affären, så därför vankades älgköttbullar. Försökte till det svänga ihop en messmörssås efter minne av den sås vi åt i Borlänge på väg till Vasaloppet för något år sedan. Riktigt god blev den faktiskt!
Foto: M. Eklund |
Köttbullar:
ca 500g älgfärs
1 dl grädde
1 ägg
1 liten gul lök
5 krossade enbär
salt, timjan, vitpeppar
Sås:
2-3 dl grädde
2 msk viltfond
några matskedar messmör
svartpeppar efter smak
Finhacka löken och stek den mjuk i smör i ca 5 min. Blanda med övriga ingredienser till en smet. Rulla köttbullar och stek i smör ca 6 min eller tills de är klara. Koka pasta under tiden köttbullarna steks. Koka upp grädden och blanda i fond. Smaka av med messmör efter smak och krydda. Koka en knapp minut. Servera med tillbehör efter smak, vi hade skivad gurka, lingonsylt och lättstekta champinjoner. Enjoy!
Mmmm! Älgfärs = göttigöttgött!
🙂