Nu är det väl sannerligen dags för lite vegetariska recept igen va? Den här rätten som jag bjuder på idag ser faktiskt inte mycket ut för världen (snudd på äcklig ser den ut faktiskt!), men den är riktigt god! Receptet kommer ursprungligen från min kära lillasyster, men jag har lagt till och dragit ifrån lite vartefter jag testat det fler och fler gånger. Det är halloumigratäng med spenat, och självklart kan man (som vanligt i mina recept) variera tillbehör precis som man vill, eller som familjen föredrar.
Vi brukar ha ris till denna, och något som kan vara bra att tänka på med både ris och spenat, är att man bör kyla ner det snabbt efter tillagning om man tänkt sig att värma upp rester. Så sparar ni något till matlåda; ställ in det i kylen redan innan ni sätter er och äter!
Halloumigratäng med spenat
1 paket halloumiost (ca 200g)
1 burk champinjoncreme
1,5-2 dl vitt matlagningsvin
1 vitlöksklyfta
1-2 schalottenlökar
lite olja
ca 400g fryst hackad spenat
1 burk creme fraiche
grönsaksbuljong (motsvarande en tärning – jag använder pulver)
Ev hyvlad morot
Ris/couscous/bulgur/mathavre
Grönsallad
Skiva halloumiosten i tunna skivor och lägg dem i botten på en smord ugnssäker form. Bre ut champinjoncremen ovanpå osten. Hacka lök och vitlök ganska fint och fräs hastigt i lite olja i en kastrull. Häll i matlagningsvinet och låt koka upp. Lägg i spenaten lite i taget och låt den tina. Ha i buljongpulver och creme fraiche och låt det bli varmt. Häll blandningen i ugnsformen och grädda i ugnen ca 20 min. Ha eventuellt på morotsstrimlor (som du strimlat med potatisskalare) efter halva tiden. Ta ut och låt svalna något. Servera med valfria tillbehör.
Vill du ha fler vegetariska recept så finns alla mina veggotips även på veckansvegetariska.se, och såklart via kategorin Veckans vegetariska här på bloggen!