Ända sedan Öppet spår 2009 har jag haft väldigt köldkänsliga fingrar. Kanske förfrös jag dem (jag var väldigt kall på slutet). Kanske är det Raynauds fenomen, som är väldigt vanligt bland kvinnor. Det blev hur som helst ännu värre efter cellgifterna, även om just den delen förhoppningsvis återhämtar sig så småningom. Just nu vitnar fingrarna ibland bara jag nämner ordet kyla… Även när jag inte ser misstänkta vargspår i området.
Problemen har varit så stora att jag varit riktigt orolig för om jag överhuvudtaget skulle kunna fortsätta utöva min favoritvintersport – längdskidåkningen. För när fingrarna vitnar och känseln helt försvinner är det väldigt svårt att staka. För att inte tala om när känseln sedan återvänder… Det gör riktigt ont! Det är mer än en gång jag stått i omklädningsrummet med tårarna rinnande och velat hugga av fingrarna… Och då är jag ändå rätt smärttålig.
Men nu tror jag faktiskt att jag hittat kombinationen av åtgärder som fungerar för de arma fingrarna. Det ger väldigt goda utsikter för att kunna åka skidor med köldkänsliga fingrar. Även för andra hoppas jag. Det är därför jag tipsar lite här.
Gör förarbetet
Ta hand om dina händer ordentligt och undvik att de blir så där torra och fulla av sprickor som vinterhänder ofta blir. En riktigt bra handkräm är guld värt, och välskötta mjuka händer är inte lika köldkänsliga, åtminstone upplever jag det så.
Planera utevistelsen/skidåkningen så att händerna aldrig blir superkalla
Valla inte utomhus. Planera hur du tar dig till spåret och hur och var du hanterar överdragskläder. Jag behöver t ex åka bil för att ta mig till spåret och har därför börjat köra dit med pjäxorna på för att skona händerna, även om bilkörning i pjäxor inte är min grej egentligen.
Se också till att inte stanna så länge om du åker långt och tar pauser. Varma och svettiga händer som är känsliga blir fort superkalla.
Skaffa ett vantsystem som funkar för dig
Japp, du läste system. För troligen räcker det inte med en variant av vantar för att kunna åka skidor med köldkänsliga fingrar. Med tanke på punkten ovan, så behövs gissningsvis både vantar för när du är kall i början, och när du blivit varm efter någon kilometer. Tidigare hade jag en jättesmidig och bra skidvante från Craft som funkade toppen när jag väl blivit varm, och jag blir väldigt lätt varm när jag åker skidor. Det är ett av mina problem. För blir man lätt svettig, så är det ännu lättare att man blir kall om händerna när man stannar eftersom vantarna då är fuktiga. Nackdelen med Craft-vantarna var att jag fick härda ut de två-tre första kilometrarna utan känsel i fingrarna, tills jag stakat såpass att cirkulationen nått även längst ut i fingertopparna.
Då hade jag ett par Lillsport-vantar som sätts på utanpå stavarna som överdragsvantar när jag stannade och drack eller bara pausade. Men de är inte så smidiga att åka i så jag undvek dem under själva passet. Numera prioriterar jag känsel i fingrarna och använder dem även under åkning…
Men för att skona mina händer och ha nån chans att ha känsel kvar i fingrarna, så behövs det rejäla grejer, nämligen fodervantar med batterivärmning. Värmeslingor längs fingrarna och tre olika värmelägen. Med dessa, i kombination med överdragsvantarna, kan jag reglera såpass bra att känselbortfall och vitnande fingrar blir bara begränsat. Högsta läget åker på när jag kör bilen till spåret (en kall ratt är döden för den som vill åka skidor med köldkänsliga fingrar!), och stannar där tills jag kör igång. Förhoppningsvis är fingrarna med. Därefter justerar jag nivån beroende på passets intensitet, och kan ibland t o m stänga av batterivärmningen. Nackdelen med dem är att batterierna är ganska klumpiga, och förlängningskablarna man får med är för korta för att tillåta sån rörelseradie som längdstakning innebär.
Det är inte världens snyggaste lösning, men den fungerar för mig, för att kunna åka skidor med köldkänsliga fingrar. Förhoppningsvis kan det även fungera för fler! Även om jag nog gärna skulle kunna tipsa produktutvecklare om både en och två grejer som skulle förbättra användarvänligheten ur ett skidåknings- eller allmänt sportperspektiv…
Motionera ordentligt och regelbundet
Bortsett från utrustningen, så är den regelbundna motionen viktigare än man tror för att händerna ska hänga med. När man håller igång och har blodcirkulationen med sig, då är det också mindre risk att fingrarna protesterar. Och skulle de göra det, så är det lättare att få igång dem igen om man håller även resten av kroppen varm och i cirkulation. Jag upplever i alla fall markant skillnad om jag hållit igång och är varm innan jag utsätter händerna för kyla.
Kör fingerakuten
Fungerar trots allt inget av ovanstående så finns även den så kallade fingerakuten att ta till. Som ni kanske sett skidåkare göra i startfållor och liknande. Svinga armarna som väderkvarnsvingar. Tryck axlarna upp och ner som en Charleston-dansare. Knyt nävarna upprepade gånger. Allt detta driver blodet ut i händerna och hjälper till att få igång dem.
Det var mina tips det, har du några bra knep för att få händer och fingrar med på banan vid vintriga aktiviteter?
Jag vet exakt vad du pratar om. Jag har samma problem. Det är rent av vidrigt, det gör sååå ont. Jag gör allt i min makt för att slippa ta av vantarna när jag är utomhus. Har testat sådana värmevantar några gånger, funkar helt okej. Men känner som du ibland, en skulle vilja hugga av fingrarna. Men det är bara att bita ihop.
Ja, det är verkligen hemskt. Fast tack vare batterivantarna har jag faktiskt sluppit sådana upplevelser i år.
Hm, måste kika närmare på ett par sådana. Hatar verkligen att frysa.
Jag har också precis samma problem. Fingrarna kan till och med vitna på sommaren. Har aldrig testat batterivantar, men tack för tipset, såna ska jag nog försöka få tag på.
Det var så lite så! Här kan fingrarna också vitna på sommaren. Eller när man sköljer grönsaker i kallt vatten. Eller hänger tvätt som är lite småkall… Fast då är det lite svårt med vantar…
Tack Malin för ett jättebra inlägg!! Jag har stora problem i år med kalla fingrar. Har varit frusen förr om åren men inte som i år. Det gör så j****a ont efteråt när jag ”tinar” upp. Kan inte åka lugna distanspass där jag inte får upp så mkt puls just för att jag inte står ut med smärtan. Det tar ett par kilometer innan jag blir varm och det är lika jobbigt varje gång. Har provat att åka med lobsterhandskar på ett par pass nu. Det fungerar bra men jag får inte samma känsla i stavnedsättningen när jag skejtar vilket går ut över tekniken. Det är med lite bävan jag ser framemot Nordenskiöldsloppet det här året.
Ja, den där upptiningen är verkligen inte kul. Faktiskt riktigt hemsk. Jag hade glömt hur hemsk tills jag häromdagen fick slut på batterier i vantarna när jag var ute länge. För just batteritiden är en stor brist med dem. För ett lopp som Nordenskiöld skulle det ju krävas typ fem uppsättningar för att vara helgarderad…
Åh, vad jag behöver ta till mig det här.
Är JÄTTEdålig på att använda vantar på vintern. Har sällan på mig det oavsett om jag ska till stallet eller ”bara” till jobbet (= skrapa bilen utan vantar).
Det har t.o.m. hänt mer än en gång att jag springer utan handskar vintertid, bara för att jag glömmer att packa ner dem. Jag ska nog vara tacksam att jag inte ”förstört” cirkulationen i händerna vid det här laget…… 🙁
Men lyllo dig! Låter som du har världens bästa fingrar ju!
Jag har samma problem och har haft sen barnsben. I vardagen har jag nästan alltid dubbla vantar. Först ett par tunna fingervantar i ull och sen ett par skidvantar (tum). Har även testat samma batterivantar som du men upplever också att batteripacket är väldigt klumpigt och i vägen…
Just längdskidåkning är jobbigt de där första kilometerna innan värmen kommit ut i fingrarna (ja å sen gör det ju skitont ett tag istället ). En kompis till mig tipsade om att ta en Alvedon innan, det gör att kärlen inte drar ihop si lika mkt av kylan. Funkar ibland, men vem vill äta Alvedon i tid och otid?
Hmm… Alvedon låter ju som en udda lösning. Lite som att äta allergimedicin för att slippa huvudvärk av rödvin 😜 Fast förstår om man testar allt, för det är så hemskt med köldkänsliga fingrar!
Jag har samma problem. Det är absolut bättre nu när jag motionerar mer än förr, men börjar jag väl frysa får jag inte igång cirkulationen under ett träningspass hur varm och svettig jag än blir i resten av kroppen. Därför är min lösning att alltid ha rejäla tumvantar på från start och sedan kan jag byta till tunnare eller till och med springa utan, med vantarna i händerna, efter ca 15-20 minuter beroende på utetemperatur.
Ja, så gör jag också om jag springer. Med skidåkningen är det lite lurigare eftersom jag vill undvika att behöva stanna och trixa med stavarna.
Halloj!
Jag har fått veta att jag har Raynauds syndrom efter att jag till slut för något år sedan sökte hjälp. Tyvärr är det inte mycket att göra åt saken men det min läkare sa var att handledsvärmare är superbra! Så det kör jag alltid med nu och det funkar till viss del. Det är ju faktiskt därifrån värmen skall transporteras ut i fingrarna så låter ju vettigt att man ska skydda dem.. Sedan har jag fått en nitroglycerinsalva utskriven son jag smörjer in 20 minuter cirka innan skidåkningen. Den funkar i cirka 8 timmar och hjälper faktiskt!
I övrigt så håller jag med. Det är hemskt och jag har gråtit så många gånger. Älskar vinter och skidåkning men att frysa är hemskt!
Åh, tråkigt att du också har bekymmer. Men bra att du fått hjälp! Jag kör också handledsvärmare ibland till vardags, men fingertopparna verkar inte hänga med på det. Salva verkar ju kanon, det visste jag faktiskt inte att det fanns!
Jag hittade till din blogg när jag sökte efter vattentäta vantar. Sedan många år tillbaka får jag också vita fingrar. Så här under vintern händer det flera gånger dagligen. Som tur är kan jag oftast hindra den stickande smärtan. Tack för dina tips!
En sak jag kommit fram till är att stress (utöver kyla så klart) påverkar mina fingrar. Blir jag kall, blir jag ofta stressad över att jag ska tappa känseln i dem. Jag försöker undvika att bli kall, men försöker även lugna mig själv med att jag kommer bli varm igen om jag fortsätter röra på mig. Varma extrakläder, och något varmt att dricka, är också knep jag använder.
Tack för goda tips, har ni testat några bra batterivantar för längdåkning? Vettiga strumpor som styrs med telefonen finns och jag tänkte införskaffa ett par. Åker mitt trettonde vasalopp i år och märker att varje vinter sätter spår i händer och fötter som vitnar dagligen vid bara lite kyla eller inaktivitet. Tänker aldrig ge upp utelivet men vill att det ska funka att vara ute i alla väder. I övrigt funkar min 47-åriga kropp så bra och älskar rörelse och utmaningar.
De jag tipsar om i inlägget använder jag för längdåkning. De funkar väldigt bra, i kombination med överdragen. Telefonstyrda låter spännande, var har du hittat dem?