Övrigt

Tips om förkylning

Trots den typ varmaste hösten jag kan minnas, hittills, så börjar ändå förkylnings- och influensasäsongen närma sig. Hemska tanke… Men det är bara att bita i det sura och göra det bästa av det. Så därför tipsar Bloggar om Hälsa den här veckan om knep vid förkylning, och här är min del av det hela:

Första och viktigaste tipset: Bli inte en Alvedon-soldat! På allvar! Genom att visa lite allmän hänsyn, och faktiskt stanna hemma när vi är sjuka, så minskar risken markant för att alla andra blir sjuka, och därmed du själv, om alla visar hänsyn! Sedan jag skrev inlägget om Alvedon-soldaterna, så har jag ju själv under en period varit en sådan där infektionskänslig typ, och det gick mest ut över vår stackars dotter, som inte fick gå till dagis på drygt två månader (mer än en timme då och då när de var utomhus), eftersom det är allmänt känt att folk skickar sina sjuka barn till dagis för att de själva är så viktiga på jobbet… På vårt dagis finns två syskonpar som i princip alltid snorar rejält. Synd om både barnen själva, och de som pga dem inte kan gå dit…

Förebyggande av eländet rent generellt är ett annat tips. Så gott det nu går såklart. Bra med sömn gör underverk, men det är ju inte alltid så lätt. Jag kan t ex inte komma ihåg när jag senast sov en hel natt, det var väl sisådär 3,5 år sedan… Men genom att gå och lägga mig tidigt för att få mesta möjliga sömn så gör man ju ändå det bästa av sin situation. Bra, och tillräckligt med mat är en annan bra grej. Träning i lagom mängd, för en nertränad kropp är ju också känslig. Den där återhämtningen är ju rätt viktig den också…

Kommer man inte undan bacillerna, vilket man ju sällan gör under småbarnsåren, så brukar jag ta till lite hederliga husmorsknep om förkylning, och min favorit nuförtiden är nog att frossa i ingefära.

img_9266.jpeg

Vill du få fler tips, så kolla t ex in vad Erika har att bjuda på, eller så kommer veckans samlade tema-inlägg upp på Bloggar om Hälsas hemsida på söndag!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Reach Your Goal
  20 september, 2016 at 09:48

  Toppen inlägg 🙂

 • Reply
  bureborn
  20 september, 2016 at 21:33

  Det finns ju ett dilemma med förkylningar: att man smittar också innan eländet bryter ut, halsen ömmar och snoret rinner. Man kan alltså gå runt och vara glatt omedveten om att man är en smitthärd.
  Själv tror jag stenhårt på röd solhatt. Placebo eller ej. Mig funkar det på. Inbillar jag mig. 🙂

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   21 september, 2016 at 19:13

   Verkligen, och den är ju svår att råda bot på. Men lite hänsyn under just de där första smittsamma dagarna skulle nog kunna göra underverk.

 • Reply
  Den återkommande höstförkylningen - Helena Enqvist - hon som cyklar lite
  21 september, 2016 at 11:01

  […] ned i hur du tar dig igenom en förkylning med bravur ska du kika in hos Erika. Malin börjar sitt inlägg med att inte bli en alvedon-soldat och det här med att visa hänsyn och stanna hemma när vi är […]

 • Reply
  Askorbinsyra mot förkylning | FIT by Emma Hå
  12 november, 2016 at 08:33

  […] Fler förkylningstips: >> 5 tips för att överleva en förkylning >> Bli inte en alvedon-soldat […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.