Stor-trollet här hemma är väldigt förtjust i ”thaimat” efter att den thailändska vikarien på dagis lagade mat till barnen en gång i höstas. Min variant som ni hittar nedan är tydligen tillräckligt lik för att accepteras och gå hem. Dessutom både snabb och lättlagad! Perfekt i min tillvaro just nu.
Asiatisk lax med nudlar och grönsaker, 4 port
4 laxfileer
1 vitlöksklyfta
Ca 2-3 cm färsk ingefära
1/2 dl soya (jag använder den gröna som är mindre salt)
1 lime
2-3 msk ostronsås
Nudlar (valfri sort)
Wokgrönsaker
1,5 dl vatten
1 msk majsstärkelse
Ev cashewnötter till servering
Pressa vitlöksklyftan. Skala och riv ingefäran. Blanda vitlök, ingefära, soya, lime och ostronsås till en marinad. Lägg fisken i marinaden och låt ligga över dagen i kyl (dvs gör detta på morgonen!).
Sätt ugnen på 210 grader. Lägg fisken i en ugnsfast form. Spara marinaden och blanda i vatten, och lös upp majsstärkelsen i detta.
Ugnsstek fisken 10-15 min. Koka nudlar och klipp dem sedan i lagom ätkorta bitar. Woka wokgrönsakerna i olja. Blanda ner nudlarna, häll över såsen och låt fräsa någon minut så att såsen tjocknar lite.
Servera nudelwoken med fisken och strö eventuellt över cashewnötter vid servering. Eller mango om man gillar det. Brukar vara poppis här i allafall!
Det där skulle nog kunna gå hem här hemma också, där Pumlan gillar både lax och thaikryddning. Tack för tipset!