Recept

Matlistan

För ganska länge sedan hittade jag en lista hos Vegokäk. Den handlade om mat, och eftersom mat är typ det enda jag tänker på just nu tänkte jag att det var lite passande att ge min version av den. Så kan jag titta tillbaka på den sedan när jag kan äta normalt igen och komma ihåg vad jag suktade mest efter och tänkte just nu. Kopiera gärna listan och länka hit (och till Vegokäk förstås!) så får jag massa nya saker att dregla över också!

Vilken är den godaste pastarätten?

Hmm… Äter ganska mycket pasta, men inte så ofta klassiska pastarätter. Spaghetti med riktigt god pesto (hemlagad såklart!) går ju alltid hem. Eller min enkla pastagratäng med makaroner, skinka, svamp, fransk senap, gräslök, créme fraiche och riven ost. Gott och snabbt!


Hur var du med maten som liten?

Ganska mycket allätare tror jag, särskilt som riktigt liten. Om man bortser från fiskbullar på burk. Och brysselkål. Och fryst köpelasagne. 

Den bästa smaken på chips?

Räfflade dillchips tror jag. Men är svårt att helt bestämma sig. De flesta är ju goda! Salt & vinegar hade jag dille på ett tag. De som låg i brevlådan en morgon i veckan är inte dumma heller.


Topp 3 bästa produkterna eller råvarorna?

Perfekt mogen avokado (kan användas till typ allt. Älskar att ha det i smoothies eller som bas i chokladmousse!)

Färsk ingefära. Smoothie-bas, krydda, bacilljägare…

Gruyere-ost. Mmm…

Om du var tvungen att bara äta mat från en matkultur resten av ditt liv, vilken skulle du välja?

Spansk eller italiensk. Eller möjligen grekisk. Kan väl säga medelhavsmat istället kanske. Om det räknas som en och samma matkultur.

Tipsa om något bra matkonto på instagram!

Följer inte några direkta matkonton tror jag, förutom Green Kitchen Stories. Så tipsa mig!

Vad tycker du att den ultimata tacon ska innehålla?

Riktiga råvaror och kryddning från grunden. Finns toppenrecept i Junkfood på riktigt. De bästa tacos jag någonsin ätit var nog i El Centro, på gränsen till Mexico. Men härhemma blir det mest ekologiska svenne-tacos med mycket guacamole (hemgjord), även om jag ofta är sugen på att testa t ex fish tacos.

I vilken form är potatis som allra godast?

Chips?! Eller om man ska hålla sig till mat, så riktigt gräddig och vitlöksdoftande potatisgratäng.

Har du någon dyr matvana?

Ingen specifik. Hela matkontot här är dyrt, eftersom vi köper råvaror och ekologiskt framför färdiglagat, vilket blir ganska dyrt. Dessutom är vi storätare hela högen, vilket också gör det dyrt!

Vad lagar du om du har minimalt med tid i köket?

Det är oftast minimalt med tid jämt! Kanske thailax. Eller omelett av något slag.

Vad är din paradrätt?

Får nog säga pulled chicken med sötpotatispommes frites. Borde kanske ge er det receptet någon gång.

Topp 3 restauranger i staden där du bor?

Är sällan på restaurang numera. Men om inget hänt sedan jag besökte dem sist så skulle jag säga Tapas, 1854 och Stångs magasin.

Vad består den bästa helgfrullen av?

Ägg, välgjord cappuccino, scones med smör och lagrad ost och en stor smoothie. Men det händer typ aldrig. Havregrynsgröt med nötter, aprikospuré, blåbär och mjölk, kaffe, juice och ett kokt ägg är den dagliga standarden och funkar fint även på helger.

Vilken är den senaste råvaran eller maträtten som du lärde dig att tycka om?

Sötpotatis

Finns det någon mat som du inte skyltar med att du gillar?

Nä.

Din bästa budgeträtt?

Vegetarisk lasagne. 

Vad brukar du käka till lunch?

Matlåda med gårdagens middag.

Vad är det bästa att äta och dricka på en fredagkväll?

Hemgjord pizza med en kall alkoholfri öl. Suktar lite efter ett glas gott vin också, men det var så länge sedan sist att jag knappt minns hur det smakar!

Vilken maträtt tycker du att fler borde upptäcka?

Grönkålspaj med västerbottenost. Sååå gott! Särskilt om man gör den på dubbel sats av Green Kitchen Stories pajdeg.

Dela med dig av något smart matlagningsknep!

Husmodern i mig gillar att förenkla. Annars är ett tips att laga mycket och frysa in, för de stunder då man prioriterar annat än matlagning.

Vad lagar du om du ska laga mat åt många personer?

Det gör jag sällan. Men gissar att det skulle bli pajer eller gratänger av något slag.

Vilken är den godaste såsen?

Hemlagad bearnaise eller hollandaise. Om man inte får svara chokladsås förstås…

Vilken råvara önskar du vore i säsong?

Grönkål. Annars är det mesta jag gillar i säsong just nu eller snart. Typ rabarber, jordgubbar, sparris och färskpotatis och sånt.

Puh, den är ganska lång, den här listan. Ändå var det några saker jag inte fick med, som jag är väldigt sugen på:

Vårrullar med mumsigt innehåll 

Godaste vegobiffarna

Hemgjord buljong

Räksallad a la Fitnesscoachen

Mynta och mangomarinerad zucchini

0

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply
    Camilla
    19 maj, 2016 at 10:31

    Nu blev jag ju hungrig 😉
    Kul lista! Sparar den så kommer den hos mig nån dag också.

  • Reply
    Åsa
    19 maj, 2016 at 16:40

    Tack för inspiration! Med en nybliven 11-årig vegetarian (+ fisk) är det bra med tips. Som förhoppningsvis också faller 9 år (ketchup-på-allt) och 3 år (helst-bara-äpple-och-russin-men-makaroner-går-väl-an) i smaken.

    • Reply
      Malin - Lite Längre
      19 maj, 2016 at 20:23

      Humm… Man vet vad som väntar m a o. Varsågod, hoppas det är något som faller hela familjen i smaken!

  • Reply
    bureborn
    19 maj, 2016 at 18:15

    Oj, mycket vatten i munnen blev det här nu! Speciellt eftersom jag inte hunnit med att äta lunch idag… urdumt!

  • Reply
    Rund är också en form!
    20 maj, 2016 at 18:39

    Fiskbullar som är så gott…!! 😉

  • Leave a Reply