Tankar

Life hacks: Husmorsknep om du är som jag

När veckans tema kom upp i Bloggar om Hälsa var jag tvungen att ta hjälp av Google. Life hacks… Hur definieras det? På svenska nog mer allmänt känt som husmorsknep, eller tips som underlättar vardagen. Håller man sig kvar en stund på utrikiska, och tittar på exempelvis lifehack.org kan man lära sig att ultralöpning förminskar din hjärna med drygt 6%. Ingen god nyhet för en ultralöparwannabe som mig… Samtidigt säger en annan artikel i hälsokategorin att sarkastiska personer tycks vara mer kreativa och intelligenta. Eftersom jag allt har lite sarkastisk humor, skulle jag kanske kunna dra slutsatsen att om den finns kvar efter ett eventuellt framtida ultralopp, så kanske det finns hopp även för intelligensen och kreativiteten??

Googlar man däremot på husmorsknep och håller sig till svenska (den här bloggen är ju trots allt på svenska), så känner jag mig lite mer hemma. Å andra känner jag mig samtidigt rätt präktig när jag funderar lite över vad som skulle vara mina främsta husmorsknep… Till och med ordet i sig låter ju präktigt! Kanske är det helt enkelt sådan jag är, och att mina intressen och fokusområden lyser igenom. Kanske är det inte helt fy skam att vara präktig i dagens samhälle, även om ordet nog har en ganska negativ klang. Jag spinner i allafall vidare på präktigheten och ger er en ganska salig blandning av tränings-, mat-, eko- och friluftstips:

 1. Lunchträning är för mig ett himla bra sätt att få till träning i vardagspusslet. Problemet är bara att jag oftast glömmer något som borde vara med i träningsväskan. Framförallt sådant som återfinns i necessären. Därför har jag en extrauppsättning förnödenheter stående på jobbet. Deo, mascara, duschcreme, hudcreme. Sådant som gör kontorsdagen efter träningen lite angenämare för både mig och kollegorna om jag inte glömmer…

  IMG_7458

  Nödnecessären

 2. Har arseniklarmen om ris skrämt dig, men du är ändå sugen på ris till kycklingen eller falafeln? Koka riset som pasta (med massor av vatten), och häll bort det överflödiga. Då sägs mycket av arseniken försvinna med kokvattnet.
 3. Svårt att pricka kameraknappen i mobilen när du ska ta selfies i farten på en löprunda? Testa appen GorillaCam och se problemet löst för alltid. Det blir dessutom flera fina bilder att välja mellan (om man väljer bildserier)…

  20140602_2

  GorillaCam in action

 4. Ska du ut på kajaktur en varm sommarhelg utan kylmöjligheter och begränsat packutrymme? Frys in exempelvis mjölk, fisk eller andra kylvaror du tänkt ta med, och låt dem fungera som kylelement, samtidigt som maten i sig håller sig bättre på flerdagarsturer.
 5. Trött på tung packning på fjällvandringen? Satsa på ullkläder, så behöver du inte ha med dig så många uppsättningar. De kan svettas in ordentligt i flera dagar utan att man stinker så mycket att man inte törs komma tillbaka till civilisationen.

  Kungsleden 2009 061

  Ensamvandring på Kungsleden med endast 12kg packning, inklusive tält.

 6. Ser håret lite för flottigt ut för att du ska känna dig bekväm men schampot är helt slut och du har inte investerat i något dyrt torrschampo fullt av kemikalier? Fixa snabbt eget torrschampo av havregryn som du mixar till pulver och gnider in i hårbotten.
 7. Insåg du försent att du tagit på dig vit skjorta när det serveras så god blåbärspaj att man bara inte kan undgå att spilla en klick? Eller har du småbarn som älskar de näringsrika bären som lämnar spår överallt? Droppa lite pressad citron på fläcken och tvätta sedan som vanligt. Fläcken är som bortblåst, mycket effektivt!

  I skogen05

  Goda, men fläckframkallande!

 8. Har du världens smutsigaste fönster men har glömt att köpa fönsterputs (eller inte velat, för att den innehåller så mycket starka kemikalier)? Knyckla ihop två tussar med tidningspapper. Fukta den ena och gnid in fönstrena med den. Eftertorka med den andra tussen. Rent och fint, utan skrapränder dessutom!
 9. Sugen på att baka men redan i förväg irriterad på all klibbig deg som vägrar släppa taget om bunken? Skölj istället med iskallt vatten och degresterna försvinner på ett kick!

  baktankar 11

  Hembakt är godast!

 10. Handlar du ofta storpack av köttfärs och fryser in men blir trött på den stora frysta klumpen när du sedan har bråttom med matlagningen? Frys färsen i påsar och platta ut den som en pannkaka innan du lägger den i frysen. Tinar på ett kick!

Mina tips känns som sagt väldigt präktiga och hemmafru-aktiga. Träningsrelaterade life hacks och andra fyndiga tips skulle jag däremot behöva fler av! Någon som har något skoj på lut?

You Might Also Like

31 Comments

 • Reply
  Camilla
  15 februari, 2016 at 10:08

  Vilka roliga tips! Laddar iaf genast hem GorillaCam 🙂

 • Reply
  Annika
  15 februari, 2016 at 10:29

  Villa supertips! Havregryn som torrschampo ska jag testa! Och gorilla appen ska laddas ner här också 🙂

 • Reply
  Charlotta Sofia springer o trimmar
  15 februari, 2016 at 10:32

  Ääääälskar såna här tips! Om det är präktigt så tycker jag präktighet är toppen 😀

 • Reply
  Helena Enqvist
  15 februari, 2016 at 10:58

  Men vilka bra tips!! Gorilla CAM ska provas! Ull är som du säger grymt! Ut på luftning och som nytt igen 🙂

 • Reply
  Träningsblogga - Ida
  15 februari, 2016 at 11:01

  Grymma tips ju!
  Ska testa att koka riset annorlunda nästa gång 🙂

 • Reply
  Liltraining - Maria
  15 februari, 2016 at 11:08

  Wow vad många bra tips!! Det där med ultralöpare läste jag dock inte 😉 gorilla cam har nu laddats ned 🙂

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   17 februari, 2016 at 10:45

   Hehe, jag blundar också för det. Man får ju välja vad man tror på 😉

 • Reply
  Clara Edvinsson
  15 februari, 2016 at 15:08

  Det där med riset var mycket spännande pch bra lösning!

 • Reply
  Ingmarie
  15 februari, 2016 at 17:58

  Oj vilka bra grejer! TACK!

 • Reply
  Anna Jansson
  15 februari, 2016 at 21:22

  Himla bra tips ju!!

 • Reply
  Anna
  15 februari, 2016 at 21:33

  Toppentips! Jag snor dem rakt av 🙂

 • Reply
  5 life hacks som underlättar mitt liv - Anna Jansson
  16 februari, 2016 at 10:46

  […] Mera tips finns hos mina kollegor. Ida tipsade om life hacks träningsversionen och Malin tipsade om husmorsknepen som underlättar vardagen. […]

 • Reply
  Anna (orka mera)
  16 februari, 2016 at 14:34

  Äntligen någon som testat havregryn i håret! Det körde jag långt innan de uppfann torrschampot men alla bara skrattar när jag berättar om det……

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   17 februari, 2016 at 10:46

   Hehe, havregryn kan väl användas till allt va? Man har det ju ändå alltid hemma till gröten menar jag 🙂

 • Reply
  Ida
  16 februari, 2016 at 16:11

  GorillaCam ska laddas ner direkt. Och bra tips med blåbärsfläckarna. Extra necessär har jag både på jobbet och gymmet. Många uppsättningar blir det. Men skönt att släpa saker fram och tillbaka hela tiden.

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   17 februari, 2016 at 10:47

   Ja precis, sparar mycket tid och irritation när man slipper glömma saker hela tiden också.

 • Reply
  Coyntha
  17 februari, 2016 at 12:14

  Tack för så bra tips! Kan du inte berätta lite mer om hur fixar man eget torrschampo? Hur använder man det?
  Gorilla cam appen ska jag testa!
  Kram på dig!

 • Reply
  Rund är också en form!
  17 februari, 2016 at 22:12

  Japp 10:an kör vi här! 🙂
  Men vänta lite. 2:an…. Klart man kokar ris som pasta… Eller hur gör man annars? *känner sig blond* 😉

 • Reply
  bureborn
  18 februari, 2016 at 09:09

  Som hopplöst icke-husmorig suger jag i mig tipsen som en svamp. Stod senast igår kväll och svor över en betongklump till köttfärs…

 • Reply
  Victoria
  18 februari, 2016 at 22:08

  Vilka husmorstips! Ska testa både citron på fläckar och koka ris som pasta.

 • Reply
  Matlistan | Lite Längre
  19 maj, 2016 at 09:49

  […] Husmodern i mig gillar att förenkla. Annars är ett tips att laga mycket och frysa in, för de stunder då man prioriterar annat än matlagning. […]

 • Reply
  5 veganska food hacks direkt från kocken | FIT by Emma Hå
  5 juli, 2016 at 22:45

  […] in hos Malin som ger ett app-tips som man inte kan leva utan som löpare, och Ida som visar hur du använder den […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.