Skip to content
Menu
Lite Längre
  • Hem
  • Om Lite längre
  • Kontakt
  • Mitt ekologiska
    • Mitt ekologiska badrum
  • Yoga
  • Linktree
  • Linköping Yoga Festival – tema Gemenskap och Omtanke!
Lite Längre

Helgens kökseskapader

Posted on 4 oktober, 2015

Vissa helger känns det som jag (oftast självförvållat) spenderar nästan all tid i köket. Experimenterar med saker som inte alltid blir jättebra. Men oftast fullt ätbara i alla fall, även om utseendet inte alltid blir det bästa. Häromdagen hittade jag ett recept på vegetarisk lasagne som jag ville testa på den veggokräsna familjen. Relativt enkelt, få ingredienser och ganska stort utrymme att experimentera lite själv. Jag tog mer morot än i receptet, och bytte rotsellerin mot förvälld, hackad broccoli. Fräste alla grönsaker i olja en stund utan att det fick färg, för att reducera tiden i ugnen. Använde färska lasagneplattor, och precis så mycket ost som i Annies recept. Ost är viktigt! Kryddade med oregano, basilika och chilipulver. Klart på 20 min i ugnen tack vare för-stekningen. Gott, tyckte hela familjen, inklusive min pappa som var på besök. I alla fall sa de det, och tvååringen åt med god aptit.

Eftersom vi hade besök var jag sugen på att göra nån smarrig men inte för söt kaka. Ramlade över ett recept på morotskaka igår. Också rätt smidigt och lättlagat recept. Förutom en del av glasyren… My god, det måste vara något allvarligt fel på min matberedare (som i övrigt går utmärkt att göra exempelvis nötsmör av)! För inte hade det blivit något smör på en kvart inte! Inte efter tre kvart heller… Då gav jag upp och blandade med övriga glasyringredienser och accepterade att kakan fick en mer fudgeliknande topping, än rinnande glasyr. Men även kakan gick hem hos sällskapets smaklökar. Även om tvååringen nog mest gillade ”det där vita med kokos”. Ska jag laga denna fler gånger får nog latmasken vinna och jag köper kokossmöret istället. Eller så får jag kanske testa i blendern istället.  

Inte helt bildskön, men väldigt god!
 
Middagen slapp jag undan att laga, men den var nog så god, och bygger på gammalt beprövat familjerecept:

Fläskfilégryta

Ca 500g fläskfilé

1 pkt bacon

1 stor burk hela champinjoner

1 grön och 1 röd paprika

2-3 dl grädde

syltlök

Ansa fläskfilén och skär i ca 1 cm breda skivor. Platta ut dem om du känner för det. Skölj och skär paprikan i bitar. Skär baconet i småbitar och knaperstek det, lägg åt sidan. Stek fläskfilén i baconfettet, lägg över i en stekgryta (vi använder gjutgärnsgrytan). Stek svampen och paprikabitarna och lägg över i grytan. Häll på grädden och låt puttra 15-20 min. Salta och peppra. Lägg i bacon och syltlök precis innan servering. Servera med kokt potatis och en god sallad.

Mumsigt! Nu sitter jag här efter en dag med mycket kökshäng men också mycket utetid, med sönderdiskade händer, och hoppas innerligt att min värld inte ska rasa samman i veckan som kommer…

2 thoughts on “Helgens kökseskapader”

  1. Josefina skriver:
    4 oktober, 2015 kl. 22:43

    Hej Malin!
    Hittade hit via ditt instagramkonto tror jag. Brukar inte kommentera men nu måste jag bara säga (förutom stort grattis till bebisen i magen!) kämpa på och jag hoppas verkligen att du får bra besked på prover och undersökningar. Oro är jobbigt. Stor kram

    Svara
    1. Malin skriver:
      7 oktober, 2015 kl. 09:43

      Tack för omtanken! Inga bra besked hittills, men hoppas kan man alltid 🙂 Kram!

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste inläggen

  • Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lite mer levande
  • Julgodis som funkar året om
  • Fyra tips på hållbara julklappar 360° – för allas skull!

Senaste kommentarer

  • Hannas krypin om Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Hampus om Shoppinglördag
  • Malin - Lite Längre om Mina fyra bästa yogiska andningsövningar
  • vit tvålpump om Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lisel Humla om Fyra tips på hållbara julklappar 360° – för allas skull!

Mest lästa just nu

  • Gör det själv: Värmande vetekudde
    Gör det själv: Värmande vetekudde
  • Magisk vinterlöpning
    Magisk vinterlöpning
  • Veckans vegetariska: Morots- och fetaostbiffar
    Veckans vegetariska: Morots- och fetaostbiffar
  • Balans i obalansen
    Balans i obalansen
  • Om Lite längre
    Om Lite längre

Ta en titt i arkivet!

Kategorier

Follow
Integritet och cookies: Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du deras användning.
Om du vill veta mer, inklusive hur du kontrollerar cookies, se: Cookie-policy
©2023 Lite Längre | WordPress Theme by Superbthemes.com