Skip to content
Menu
Lite Längre
  • Hem
  • Om Lite längre
  • Kontakt
  • Mitt ekologiska
    • Mitt ekologiska badrum
  • Lite Längre AB – utbud och tjänster
  • Användbara länkar
Lite Längre

Trippelbak: Parmesankex, Kladdkaksmuffins och Runekakor

Posted on 13 juli, 20121 juli, 2015

Att baka är för mig nästan som meditation. Jag skapar något med händerna i motsats till jobbets ”med huvudet”. Kan koppla bort grubblerier och bara köra ner fingrarna i en bunke och låta gottigheter växa fram. Eftersom vi får vänner på besök imorgon blev det lite extra bak idag.

Först ut vuxentilltugg i form av parmesankex. Supergoda och superenkla, i allafall för en ostoman som jag!

Små men väldigt goda! Foto: M. Eklund

Receptet kommer från min mest använda bakbok:

Bröd från Brunkebergs bageri. Foto: M. Eklund

Näst på tur var sådant som även de små nog gillar: Kladdkakemuffins. Hämtade inspirationen från det här receptet och då blev det så här:

Choklad! Foto: M. Eklund

Min variant var väldigt lik receptet från bloggen Träningsglädje, med skillnaden att jag använde mörka chokladknappar från bakhyllan istället för hel choklad, lättare att handskas med. Det blev lagom med 16 muffins och ungefärlig tid i ugnen 15-20 min, då blev de kladdiga och lite knäckiga i botten.

Som mellanmål på semestervandringen blir det en del hemgjorda energibars i år. Gjorde nyponbars för någon dag sedan och idag var det dags att komplettera med Runekakor. Jag utgick från det här receptet, men uteslöt turboladdningen så min variant blev såhär:

1,5 dl socker
2 dl ljus sirap
2,5 dl grädde

Kokas till knäck. Gör ett kulprov för att se när det är klart, för mig tog det ca 20 min.

ca 2,25 dl hackade hasselnötter
1 dl solrosfrön
ca 0,75 dl torkade tranbär
ca 0,75 dl russin
ca 9 dl havregryn

Blanda de torra ingredienserna.

Foto: M. Eklund

När knäcken är färdig (limmet till kakorna), så blanda i det lite i taget i det torra, men var försiktig, det är varmt! Blanda ordentligt, och när det svalnat tillräckligt, så knåda med händerna. Lägg alltihopa på bakplåtspapper, forma som du vill ha det och lägg på ett till bakplåtspapper. Kavla ut det till lagom tjocklek.

Foto: M. Eklund

Låt svalna, skär i bitar och lägg i plastfolie. Stoppa med fördel kakorna i frysen tills de ska ätas, för bättre hållbarhet.

Foto: M. Eklund

2 thoughts on “Trippelbak: Parmesankex, Kladdkaksmuffins och Runekakor”

  1. Träningsglädje skriver:
    14 juli, 2012 kl. 20:16

    haha, blev nyfiken på dina muffinsrecept och kikade på länken – och så gick den till mig ju!! lustigt. hoppas de blev lyckade! parmesankexen såg väldigt goda ut!!

    Svara
  2. blue_malin skriver:
    15 juli, 2012 kl. 18:08

    hihi, ojdå!

    Parmesankexen VAR goda! och enkla 🙂

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste inläggen

  • Fötter & Balans våren 2025
  • Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lite mer levande
  • Julgodis som funkar året om

Senaste kommentarer

  • Hannas krypin om Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Hampus om Shoppinglördag
  • Malin - Lite Längre om Mina fyra bästa yogiska andningsövningar
  • vit tvålpump om Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lisel Humla om Fyra tips på hållbara julklappar 360° – för allas skull!

Mest lästa just nu

  • Fötter & Balans våren 2025
    Fötter & Balans våren 2025
  • Gör det själv: Värmande vetekudde
    Gör det själv: Värmande vetekudde
  • Där ingen skulle tro att någon kunde bo
    Där ingen skulle tro att någon kunde bo
  • Varför blir man så kissnödig när man simmar?
    Varför blir man så kissnödig när man simmar?
  • Motsträvig
    Motsträvig

Ta en titt i arkivet!

Kategorier

Follow
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie-policy
©2025 Lite Längre | WordPress Theme by Superbthemes.com