Recept

Gör det själv: Hasselnötssmör

Idag har jag varit ruskigt sugen på de här chokladbollarna. Men här ute på vischan är det ju inte alltid så lätt att få tag på mer eller mindre ”udda” ingredienser som t ex hasselnötssmör (för att inte tala om hasselnötsmjöl!). ICA Maxi inne i stan brukar ha det mesta men de här grejerna är ju ibland så hiskeligt dyra. Och vänta på leverans av en beställning från nån webshop hade jag inte tålamod till heller. Så jag tänkte att jag får helt enkelt tillverka själv. På burken i affären stod ju som enda ingrediens ”rostade hasselnötter”, så då antog jag att det görs på samma sätt som jordnötssmör, dvs man mixar nötterna tills de liksom fäller ut sin egen olja och det blir som smör av det.

Så här gjorde jag mitt hasselnötssmör

Eftersom chokladbollsreceptet från bloggen Träningsglädje även innehåller hasselnötsmjöl, och det förmodligen skulle vara lättare att mixa mjöl till smör än hela nötter, så rostade jag sisådär 300 gr hasselnötter i stekpannan, sådär lite lagom. Malde sedan hela kalaset med min gamla mandelkvarn. Insåg dock att vi inte har nån sån där skärbräda man drar ut i vårt kök, att fästa kvarnen i, så jag fick ta sambons händer till hjälp, och en vanlig skärbräda, för att få till det. Går säkert ännu bättre i en modern mixer av nåt slag men lite ska man ju få jobba för det goda!

hasselnötssmör 1

Så här mycket blev det i form av mjöl av nötterna. Av det sparade jag 1,5 dl till chokladbollarna och resten fick bli till smör.

hasselnötssmör 2

Min trogna vän stavmixern fick jobba ett tag men det gick vägen! Av drygt 5 dl mjöl blev det ca 1,5 dl smör.

hasselnötssmör 3

En halv deciliter smör gick åt till chokladbollarna, resten åker nog på att bli pålägg på nån knäckemacka eller så. Gott blev det!

hasselnötssmör 4

Och bollarna blev till slut klara också. Goda, särskilt efter en stund i kylen, och accepterade av resten av hushållet också!

hasselnötssmör 5

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Ingmarie
  27 juli, 2012 at 20:12

  Ser verkligen gott ut! Och säkerligen väldigt mycket både billigare och nyttigare än köpt. 🙂

 • Reply
  blue_malin
  28 juli, 2012 at 19:36

  När jag tänker efter så vet jag inte om det blev billigare, nötter är ju rätt dyra också… Men roligt i allafall 🙂

 • Reply
  Träningsglädje
  4 augusti, 2012 at 11:21

  kul att du gjorde smöret från scratch!!

 • Reply
  Fem favoriter i repris | Lite Längre
  17 juni, 2016 at 10:00

  […] i särklass mest sökta inlägget är det där jag gjort eget hasselnötssmör. Nötsmör är faktiskt fortfarande bland det godaste jag vet. Det kan användas till så mycket, […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.