När tre fjärdedelar av familjen mumsar i sig så det nästan sprutar ur öronen, då vet man att man lyckats med ett recept. Det här är ett sånt! Barnen fullkomligt älskar dem. Särskilt om de får välja tillbehör. Jag gillar dem också skarpt, främst för att de är så smidiga att göra, och smeten går toppen att frysa. Så för en ännu snabbare middagstillredning tipsar jag om att göra dubbel sats, och frysa in hälften, så är det bara att ta fram och steka när du blir sugen nästa gång. Vad jag pratar om? Snabblagad falafel, den här veckan serverad med barnvänlig tabbouleh, och tahinidressing för mamman.
Jag funderade ett tag på vad som egentligen är definitionen på falafel, och om det måste vara bollar. Men det verkar vara ingredienserna som styr, och utgår man ifrån det så är detta definitivt falafel.
Snabblagad falafel med tabbouleh och tahinidressing
2 förpackningar kokta kikärter, eller ca 6dl
1 dl hackad persilja
4 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
2 msk sesamfrön
2 tsk spiskummin
Salt och peppar
4 msk mjöl
2-3 msk kikärtsspad eller vatten
1 dl pressad citron
1/2 dl tahini
2 msk näringsjäst
1-2 pressade vitlöksklyftor
2 dl quinoa
4 dl grönsaksbuljong
Tärnad röd paprika och gurka
Olivolja
Balsamicovinäger
Färsk koriander
Lägg kikärter, lök, vitlök, persilja, sesamfrön och kryddor i en skål och mixa med stavmixer. Blanda i mjöl och spad/vatten så att det blir en ganska kladdig smet. Vill du kunna rulla bollar av smeten kan du utesluta vattnet. Den kladdigare smeten ger en snabbare tillagning då du kan klicka ut den direkt i stekpannan. Låt smeten stå medan du gör dressingen och förbereder tabbouleh.
Mixa samman citron, vitlök och tahini i en skål. Blanda i näringsjäst och eventuellt lite salt.
Koka quinoan i grönsaksbuljong. Förbered grönsakerna och hacka koriandern.
Hetta upp olja (jag brukar ta kokosolja) i en stekpanna och klicka ut ca matskedsstora klickar av smeten i pannan. Stek 2-3 min på varje sida tills de är gyllenbruna.
Lägg quinoan i en skål och blanda i paprika, gurka och koriander. Tillsätt olivolja och balsamico efter smak. Smaka av med salt.
Servera snabblagad falafel med tabbouleh och tahinidressing. En snällare yoghurtsås till barnen och en grönsallad är också smarrigt att ha till.
Vill du ha fler vegetariska recept så finns alla mina veggotips även på veckansvegetariska.se, och såklart via kategorin Veckans vegetariska här på bloggen!