Kläder, och framför allt vår överkonsumtion av kläder, är en av de saker som gör att många av oss orsakar ohållbara klimatavtryck. Därför är det ett område där vi kan göra stor positiv skillnad genom att förändra vårt beteende. Faktiskt genom varje steg vi tar – för man behöver liksom inte gå från storshoppare till trashank för att det ska räknas… Så idag tänkte jag bjuda på ett ganska matigt inlägg om hur du tar dig lite längre mot en hållbar garderob, och vad klimatet OCH du har att vinna på det.
När jag har hållit hållbarhetsworkshops på jobbet brukar vi prata om tre sätt att gynna klimatet: Stop – Less – Different. Du kan alltså sluta göra saker, göra mindre, eller göra annorlunda. Alla saker bidrar! Även om Stop ofta är det som ger allra störst effekt. Men alldeles oavsett – att förändra sin klädkonsumtion och därmed skapa en mer hållbar garderob är positivt på så många sätt!
Guiden här nedan tar dig steg för steg genom anpassningen – så börja där du är. Har du redan klarat av de första stegen, så hoppa över dem och fortsätt läsa där du behöver komma vidare. Om du redan kommit långt på väg kan du kanske istället tipsa någon du känner om att ta del av guiden.
Hur du tar dig lite längre mot en hållbar garderob
Fokus i den här steg-för-steg-guiden ligger i att kunna göra skillnad oavsett var du befinner dig. För allt gör liksom skillnad! Medvetenhet är nyckeln, och den största förändringen sker i ditt huvud. När du väl har börjat blir de följande stegen inte så svåra, eftersom du kommer att märka de positiva effekterna redan från början.
Det första steget mot en hållbar garderob – inventera och analysera
Bara genom att ta en rejäl titt i garderoben brukar de flesta få sig en tankeställare. Har du ens koll på allt du har där djupt ner i gömmorna? Finns det saker som du inte använt på ett eller till och med flera år? Hur ofta köper du nytt bara för att garderoben är så full att du inte hittar vad du letar efter? Eller för att du tror att du nog behöver ett par till svarta byxor – fast du redan har fem eller fler?
Man brukar prata om att vi ofta köper saker vi villhöver – till skillnad från behöver. Sådant vi på något plan intalar oss själva att vi behöver, men egentligen inte har något verkligt behov av. För vem behöver egentligen t ex över femtio par skor (som jag hade en period för ett antal år sedan)?? Fundera över vad det är som egentligen triggar att du köper nya kläder, så att du kan coacha dig själv till att kanske köpa lite mindre på nästa shoppingtur, eller till och med avstå helt från att köpa under en period.
Det här steget kan vara en ganska ordentlig ögonöppnare, särskilt för den som är en storshoppare. Då kan det vara bra att hålla i åtanke att syftet ändå är att bli mer hållbar – oavsett var du börjar. Det kan liksom bara bli bättre!
Det andra steget mot en hållbar garderob – skapa plats och rensa
Om du är det minsta som jag, så har du förmodligen långt ifrån brist på kläder och skor. För några år sedan fick jag knappt plats med allt i garderoben om allt (eller t o m det mesta) var tvättat. Galgarna var ständigt slut och det kändes nästan jobbigt bara att öppna och försöka hitta något. Ändå har jag aldrig varit någon storshoppare. Fast samtidigt inte heller varit en sån som rensat så värst mycket. Förrän jag blev gravid första gången och insåg hur få plagg man faktiskt klarar sig på, åtminstone i perioder eller säsonger.
Så när du har kartlagt utgångsläget är nästa steg framförallt att börja använda det du faktiskt har. Men lika viktigt kan det vara att börja skapa plats och rensa så att du får en bättre översikt över vad du har. Jag brukar numera försöka rensa två gånger per år – samtidigt som jag byter säsong i garderoben. Tjocka tröjor och strumpbyxor brukar få flytta ner i källaren på våren. Shorts och sommarklänningar får göra samma på hösten. På det sättet blir det ännu lättare att få mer plats och översikt.
När jag rensar, så brukar jag dela rensningen det i tre delar: det jag vet att jag använder (som får stanna kvar); det jag är tveksam om (som får läggas undan på prövotid); och det som kan rensas ur direkt. Det utrensade brukar i sin tur delas upp i säljbart (läggs ut på Tradera eller Sellpy) och inte säljbart (lämnas i återvinning eller till bättre behövande). Plaggen som lagts på prövotid får vid nästa rensning genomgå en ytterligare prövning innan de får stanna kvar – eller rensas bort.
I det här steget är det viktigt att också att ha det första stegets slutsatser i åtanke. Detta så att du inte fortsätter köpa på dig en massa saker du villhöver och fyller den nyvunna platsen med sådant som egentligen inte behövs. Och såklart, att du börjar använda det du behöver på ett nytt sätt. Kanske hittar nya kombinationer, eller rensar ut sådant som inte passar med något annat, eller som du inte trivs särskilt bra i. För används det inte, då är det läge att rensa ut senast i nästa halvårsrensning. Vartefter garderoben blir mer genomtänkt och speglar mer av DIG, så borde också rensningarna börja gå lättare och lättare.
Det tredje steget mot en hållbar garderob – vårda det du har
När garderoben väl börjar innehålla det du verkligen behöver och gillar – då är det dags att börja fundera över hur du tar hand om det du har i den. Kanske är det självklart, men för många tror jag faktiskt inte att det är det. Dessa punkter är mina tips som tar dig lite längre mot en hållbar garderob just gällande vård av innehållet:
- Tvätta mindre: japp, jag menar faktiskt att du ska bli lite mindre besatt av att alltid lukta tvättmedel! För faktum är att tvättande är en av de saker som sliter mest på våra kläder och miljön. Dessutom tar det en hel massa tid från dig personligen att sköta all den tvätt du tvättar i onödan. Hänga, vika, stryka. Ja, du fattar… Om plaggen inte är fläckiga, så går de att använda nån gång till innan de slängs i maskinen. Luktar de lite unket – häng ut dem i friska luften och vädra – doftar ljuvligt!
- Tvätta skonsammare: Se över vilket tvättmedel du använder. Framförallt – se över om du verkligen behöver använda sköljmedel (som både är allergiframkallande och förstör fibrerna i kläder så att de inte håller lika länge som de skulle kunna). Vill du ändå ha någon slags mjukgörare: använd ättika i sköljmedelsfacket. Den tar även bort dålig lukt från exempelvis träningskläder. Se bara till att ditt tvättmedel inte innehåller blekmedel, eftersom ättika reagerar med det och bildar giftiga gaser. Vill du sedan ha någon doft ändå, så komplettera istället med ren eterisk olja utan syntetiska doftämnen.
- Laga och ändra småskavanker: om t ex dragkedjan i favoritjackan gått sönder – kolla med tillverkaren om de kan byta ut den åt dig. Om inte, så hör med en duktig sömmerska. Eller laga själv om det inte är en funktionsjacka som kräver specialverktyg. Knappar går också bra att byta. För små eller för stora plagg går att ändra (antingen själv eller genom att anlita någon som kan). Barnkläder kan lagas med lappar (något som kanske inte funkar med kontorskostymen, jag vet). Trasiga fickor kan skarvas till och bli hela. Byxor med hål på knäna kan få nytt liv som shorts. Den trista urtvättade klänningen kan bli en ny favorit med ny färg (t ex genom växtfärgning)
Det fjärde steget mot en hållbar garderob – låt dina inköp ta tid
När du kommit såhär långt på din väg mot en mer hållbar garderob börjar det bli dags att verkligen ändra dina köpvanor. Det är nu du kommer att kunna göra riktigt stor skillnad. Både för dig själv, din plånbok och för miljön och klimatet. Du kommer nämligen upptäcka att du faktiskt sparar en hel massa tid OCH pengar genom att fokusera på att hitta det du verkligen behöver – istället för att köpa saker som inte passar helt, eller som du tröttnar snabbt på, och som sedan behöver underhållas, vårdas eller återvinnas/säljas.
Det är verkligen en mental omställning att låta saker ta tid. Vi är så vana vid att kunna gå in i närmaste webshop eller butik och köpa det vi fått en impuls om att vi behöver. Därför kan det krävas en hel del viljestyrka och tålamod att vänja sig av med det. Men när det väl är gjort så betalar det sig. Särskild om du väljer att satsa på plagg av god kvalitet och tidlösa modeller. De håller rent bokstavligt längre, tål slitage och tvätt bättre och har oftast även bättre reparationsgarantier från tillverkaren. Så fastän de kanske är dyrare i inköpspris, betalar det sig i längden eftersom du inte behöver köpa nytt lika ofta.
Det femte steget mot en hållbar garderob – köp second hand
Det här steget kan för många vara en stor utmaning, medan det för andra är ett välkänt nöje. För dig som kanske fortfarande tycker att second hand känns lite sunkigt, eller som något som är bara för dem som inte har råd med nytt, så kanske det tar ett tag att vänja sig. Men det är trots allt det allra bästa både för din plånbok, för klimatet, och därmed i förlängningen för dig och för kommande generationer.
Även här gäller tipsen från steg fyra – satsa på kvalitet. Vi har t ex köpt begagnade skalkläder till barnen. Trots att de kläderna redan är använda till flera barn, ser de i princip nya ut. Till en bråkdel av nypriset, och med jämförelsevis obefintligt klimatavtryck. Barnen gillar det och tycker det är mysigt när de får vara med i ”spänningen” i Tradera-auktioner, och välja själva i det allt större begagnat-utbudet.
Till mig själv har det varit svårare att köpa begagnat, särskilt när det gäller byxor, eftersom jag är så lång. Men i kombination med att låta det ta tid, så har jag faktiskt lyckats hitta t o m jeans. Det säger inte lite när det gäller mig! Jag hade is i magen länge trots att behovet började bli akut då mitt enda par kontorsjeans började falla i bitar. Men strax innan jul hittade jag äntligen ett par sköna, välsittande jeans på Tradera, för 200kr. Mycket nöjd och hoppas de håller länge!
Har du kommit så här långt så har du verkligen tagit dig lite längre mot en hållbar garderob. Förmodligen har du gett dig själv både ekonomiskt och tidsmässigt utrymme till att prioritera andra saker, samtidigt som du gjort en stor insats för klimatet. Känns fint i maggropen va?
Om du har några frågor eller vill ha mer specifika tips, så lämna gärna en kommentar!
Vilket bra inlägg! Är också en god bit på vägen.
Iiiiih, du är tillbaka med bloggandet! Härligt! Brukade läsa dig förut, hittade dig igen nu precis via kommentarsfältet hos cykel-Elna. Uppskattar ditt skrivande mycket! Både innehållet och språket. Tack!
Hej, lovar att inte bli en jobbig stalker, men jag blev bara så glad att du är tillbaka! Ditt inlägg fick mig att börja fundera, och bäst funderar jag kanske när jag är ute i skogen och lufsar. Så här kommer funderingarna, eller påståendena, kanske kan nåt klicka ihop med dina tankar. Men inga krav, varken på blogg-prestation eller medhåll, såklart! (Jag är absolut inte så klok och agerar så konsekvent som du verkar göra, men jag försöker lära mig mer, och ta ställning. Och sortera mina ibland väldigt ostyriga tankar.)
. Det känns så hysteriskt att framgång bara mäts i ökad omsättning, i hela samhället, hela världen. Hm, jag kan ju inte hindra delar av världen som vill ha samma bekvämlighet som jag själv har, och såklart finns en ganska allmänmänsklig önskan om att ha det lika bra och bekvämt som andra har, inte bara vara mätt utan att även kunna välja det man tycker är gott, etc … så kanske är det enklare för oss som har det bra att lära oss att börja backa, än att bromsa alla som har relativt enkel standard men vill få det bättre. ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något” som det kan heta ibland.
. Nyheterna man matas med handlar ofta om butiker eller kedjor som lägger ner, för att folk inte handlar av dem, kanske köper mer på nätet iofs. Hm. Ja, tråkigt för de som har sitt arbete där, synd för ägarna, men… jag vet inte, om anledningen till deras välgång varit oeftertänksamt shoppande, och vi nu tänker lite mer innan vi köper nytt, är det dåligt? Inte nödvändigtvis.
. Jag känner mig personligen ganska mätt på ”shoppande”, dvs ”gå på stan och titta på grejor och köpa det man får en ingivelse att köpa”. Jag läser alltmer sällan inrednings- eller modetidningar, och vips minskar ”villhöver” (bra begrepp ja! hittar det även hos trendenser.se ) väldigt snabbt. Intressant! Dock gäller det inte riktigt på samma sätt för frilufts- och träningsprylar, där behöver jag sansa mig, men det känns som ett intresse jag ärligt har. Även om jag lika ärligt har en massa bra kläder och prylar för dessa aktiviteter redan… hm.
. Har tankar som dessa med ålder att göra, eller är det en allmänt ökad medvetenhet, eller kombination? Läste någonstans att man vid ungefär 30 års ålder inte längre är så nyfiken på ny musik. Kanske gäller även för andra saker, man har blivit lite ”mätt”, hittat sin smak, sina vanor och ovanor?
Hoppsan, blandade tankar var det ja! Vart vill jag komma? Vet inte!
bra tips tack
vad glad jag blir att du är tillbaka
Håller med föregående inlägg. Man får sig en tankeställare när man läser dina inlägg.
Bra skrivet, det får en att fundera lite om att inte konsumera så mycket.