Hållbarhet

Fem tips för ett lite grönare 2019

Så här när 2018 håller på att trilla över i 2019 tänkte jag att det är dags att väcka liv i den här slumrande bloggen igen. På något vis känner jag på mig att 2019 kommer handla mycket om miljö och klimat, så jag tänkte att det passar bra att börja bloggvaknandet med att bjuda på fem tips för ett lite grönare 2019.

Självklart finns mycket annat man kan göra också, men det här är fem relativt enkla tips som nog de flesta kan använda sig av för att minska sitt klimatavtryck och reducera kemikalie- och plastanvändningen.

1. Flygfritt 2019. En av de saker som nog har störst effekt för just klimatet, men som många faktiskt inte kan tänka sig. För mig är det en no-brainer – jag har inte flugit privat på flera år – men för många är det svårt att föreställa sig att inte få åka en vecka till värmen då och då.

Det är det som är en av de bästa sakerna med Flygfritt 2019: du behöver inte avstå från att resa, du får bara inte göra det med flyg. Med tåg kan man dock ta sig till både varma och exotiska platser, och får dessutom se en massa på vägen dit också! Jag kan t ex av egen erfarenhet berätta att det går att ta sig landvägen hela vägen till Turkiet utan större ansträngning!

2. Kemikalie- och plastbanta badrumsskåpet. Det kanske kan verka krångligt, men om man tar det steg för steg så kan du både minska kemikalieanvändning, reducera mängden plastflaskor och därmed också spara utrymme i badrumsskåpet. Börja t ex använda ekologisk schampotvål istället för flytande schampo. Du sparar plast, slipper bära hem onödigt vatten och din hårbotten kommer jubla när den väl vant sig. Det kommer även plånboken eftersom schampotvål är väldigt drygt.

Ett annat tips är att byta ut din vanliga deo mot en naturlig utan massa skadliga kemikalier. En krämdeo i fin liten glasburk funkar toppen, och täpper inte till porerna i armhålorna. Det tar ett tag innan kroppen vänjer sig, men det är sååå värt det!

3. Ha alltid med dig din egen take-away-mugg i väskan. När kaffesuget smyger sig på behöver du inte ta en engångsmugg utan kan be dem hälla upp i din egen, som dessutom håller värmen betydligt bättre. Är du ett kaffemonster som jag, så kan du spara mycket plast och engångssopor på detta. Jag har tappat räkningen lite nu i slutet av året, men har sparat minst 55 engångsmuggar sedan 1 april när jag började räkna.

4. Handla mat i medhavda påsar. Både kassar, och mindre påsar för det du kan köpa i lösvikt.

I början undrade kassörskan i närbutiken vad jag var för en kuf och vad jag hade i påsarna, men nu gillar de verkligen att man gör det, och butiken har också flergångspåsar man kan köpa.

Här kan man spara ganska mycket. På det jag räknat under året så har jag sparat ca 60 fruktplastpåsar och minst 100 plastkassar, och då har jag inte räknat påsar från exvis Apotek eller klädbutiker, för där har jag i princip slutat ta påsar och lägger sakerna direkt i väskan istället.

5. Konsumera mindre och/eller smartare. Sluta t ex att köpa nya böcker. De allra flesta böcker går utmärkt att låna på bibliotek, eller om man absolut vill behålla någon – köp begagnat! Tänk lite mer enligt konsumtionshierarkin, och spara inte bara miljön utan också massor med pengar!

Funderar du mycket kring miljö, klimat och hållbarhet? Har du några fina tips att dela med dig av?

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  M
  1 januari, 2019 at 22:48

  Enkla bra tips utan pekpinnar! Bra tankar!

 • Reply
  M
  1 januari, 2019 at 22:52

  Jag gnetar ganska mycket med att inte slänga mat i onödan, genom att… laga *mer* varje gång, så det blir riktiga extraportionertill matlådor, inte bara småslattar.

 • Reply
  Åsa och livet
  5 januari, 2019 at 12:00

  Välkommen tillbaka till bloggvärlden!!! Och grymt bra inlägg!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.