Träning

Ska man träna med musik?

När jag började springa för sisådär sju år sedan, sprang jag (nästan) alltid med musik i öronen. Det var ett sätt att lura kroppen (huvudet!) att tänka på något annat än hur jobbigt det var. Ett sätt att slippa höra de ansträngda andetagen och hjärtat som bankade ända upp i halsgropen.

Jag tycker fortfarande om att springa med musik, särskilt på längre pass. Jag har en flera timmar lång spellista som heter ”Löpning” i min gamla iPod som jag aldrig tröttnar på, kanske för att den innehåller det mesta.  Däremot vill jag inte ha musik när jag springer i skog och på stigar, då känns det bättre med naturens ljud och läten. Även om det är länge sedan jag sprang nu, så är det i ju i skog och mark jag trivs bäst numera. Så musiken får inte så jätteofta följa med.

Men när jag springer, eller tränar något annat med musik, så blir det lite annorlunda musik jämfört med vad tjejerna i Bloggar om Hälsa hittills i veckan har tipsat om. Eftersom jag i grund och botten är en danstjej, så är det sådan musik som mest, och bäst, slår an hos mig och får benen att spritta, vilket jag tycker är syftet med att träna med musik: Man ska ryckas med och få energi. Jag gillar t ex att springa till dansbandsmusik, eftersom den har bra takt och ofta får mig att dra på munnen för att den är så trallvänlig och enkel på något vis. Det är jag nog ganska ensam om, så det blir inte dansbandstips till Bloggar om Hälsas träningsmusikspellista här, även om Larz-Kristerz nog är bland de bästa att springa till (hihi…)!

Larz-Kristerz i löplistan på min gamla iPod. Komplett med de enda sportlurarna som sitter skönt på mig

Musik är så himla mycket minnen för mig, och därför är en hel del av mina favoriter sådana som gör mig glad just på grund av minnena, mer än att de är träningsvänliga som låt i sig.

Men om jag ska ge några tips på bra träningsmusik, som jag tycker fungerar både till löpning och annan träning, och som förhoppningsvis kan slå an hos fler än bara mig (med min något udda musiksmak) så får det bli dessa tre:

Vill du ha fler tips? Kolla exempelvis in hos Anna, som tipsar bl a om yogamusik (något jag också funderade på att göra ett tag), eller hos Ida, som precis som jag, hade lite svårt att välja ut bara ett fåtal favoriter.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  bureborn
  18 mars, 2016 at 20:59

  Samma tendens hos mig som hos dig. Musiken var med på varje pass när jag började springa, nu får ipoden följa med mer sällan. På intervallpass vill jag gärna ha musik .Med fullt ös. Och den gamla invanda låtlistan rullar när jag spinger den gamla invanda asfaltsrundan. Den blir lätt trist annars.

 • Reply
  Sven
  19 mars, 2016 at 09:17

  Jag lyssnar på podcast när jag springer – det är enda sättet för mig att få tid till det. Funkar för det mesta bra, även om det sker incidenter, som t.ex. när jag börjar gapskratta åt något särskilt smalt ämne i Snedtänkt. Förutom att rytmen och andningen bryts, så tittar folk så konstigt på en…

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   19 mars, 2016 at 11:16

   Bra tips! Både poddar generellt (för det har jag heller aldrig tid med), och den specifika podden.

 • Reply
  Camilla
  20 mars, 2016 at 08:52

  Jag lyssnar både på musik och poddar, det beror lite på vad det är för pass. Med poddar på långpass är oslagbart tycker jag.

 • Reply
  Träningsmusik och Bloggar om hälsas egna spotifylista - Camilla tränar
  20 mars, 2016 at 19:49

  […] Malin tror att hon är ganska ensam om att gilla dansband. Är hon det? Det tror inte jag men är det så att man inte riktigt vill erkänna det? Jag är ingen dansbandstjej men absolut finns det låtar som jag skulle kunna springa till. Bra takt och trallvänligt. Läs mer –> HÄR […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.