Skip to content
Menu
Lite Längre
  • Hem
  • Om Lite längre
  • Kontakt
  • Mitt ekologiska
    • Mitt ekologiska badrum
  • Lite Längre AB – utbud och tjänster
  • Användbara länkar
Lite Längre

Citron- och ingefärslax

Posted on 3 april, 20131 juli, 2015

Ingefära är en favorit här hemma. Särskilt färsk! Passar bra till t ex fisk, eller diverse asiatiska rätter såklart. Den här laxvarianten sköter sig i stort sett själv i ugnen, så det är väldigt smidig vardagsmat.

Redo för ugnen! Foto: M. Eklund

4 portioner
500g färsk eller fryst och tinad lax (helst MSC-märkt såklart, men kan vara lite svårt att hitta ibland)
1 ekologisk citron
4-5 cm färsk ingefära
vitpeppar
olivolja
någon nypa flingsalt

ca 1/2 hink turkisk yoghurt
1-2 vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 190 grader. Olja en ugnsfast form lätt och lägg i laxen i portionsstora bitar. Vitpeppra. Skölj citronen och riv skalet. Skala och riv ingefärsbiten. Blanda citronskal och ingefära med någon nypa havssalt och bred ut på fisken. Pressa över saften från citronen. Baka i ugnen i ca 12-15 minuter.
Pressa vitlöksklyftorna och blanda med yoghurten, låt dra under tiden fisken blir klar. 
Servera med kokt potatis och en god sallad.

4 thoughts on “Citron- och ingefärslax”

  1. rundarocksaenform skriver:
    3 april, 2013 kl. 19:54

    Ingefära säger du?
    Det har vi nog aldrig använt här hemma när vi lagar mat. Men vi äter mycket lax, så kanske ska testa. 🙂

    Svara
    1. blue_malin skriver:
      6 april, 2013 kl. 06:43

      Det passar nästan till allt… Nävars, men väldigt gott är det tycker jag! Och väldigt bra mot förkylning också, om man kokar te på en bit av den.

      Svara
  2. Linn skriver:
    10 april, 2013 kl. 04:59

    Tänk att man aldrig tröttnar på den här firren 🙂

    Svara
    1. blue_malin skriver:
      11 april, 2013 kl. 18:19

      Periodvis så gör jag nog faktiskt det. Men den är lätt att variera 🙂

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Senaste inläggen

  • Fötter & Balans våren 2025
  • Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lite mer levande
  • Julgodis som funkar året om

Senaste kommentarer

  • Hannas krypin om Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Hampus om Shoppinglördag
  • Malin - Lite Längre om Mina fyra bästa yogiska andningsövningar
  • vit tvålpump om Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lisel Humla om Fyra tips på hållbara julklappar 360° – för allas skull!

Mest lästa just nu

  • Fötter & Balans våren 2025
    Fötter & Balans våren 2025
  • Snabba ugnsrostade kokoschips
    Snabba ugnsrostade kokoschips
  • Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
    Veckans vegetariska: Ugnsbakad sötpotatis med fetaost och spetskål
  • Lite mer levande
    Lite mer levande
  • Julgodis som funkar året om
    Julgodis som funkar året om

Ta en titt i arkivet!

Kategorier

Follow
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie-policy
©2025 Lite Längre | WordPress Theme by Superbthemes.com