Veckans vegetariska

Veckans vegetariska: lättlagade champinjoncrepes

Som jag skrev häromdagen, så är målet med min kategori Veckans vegetariska att det ska finnas minst 52 recept där, så att den som vill ha goda, enkla recept som barn gillar ska kunna äta vegetariskt minst en gång i veckan under ett helt åt utan att upprepa sig. Tanken är också att de ska komma på söndagar så att du kan skapa en vana med köttfria måndagar. Det här receptet på lättlagade champinjoncrepes blev faktiskt en oväntad favorit hos oss. Det var på mannens önskemål jag gjorde crepes, och min tanke efteråt var – varför har jag inte tänkt på CREPES förut?!

Receptet så som det ståt här nedan är som jag gjorde det. Beroende på om man vill göra veganskt eller lakto- eller ovo-vegetariskt, så kan man såklart variera själva pannkakorna och också stuvningen.

Lättlagade champinjoncrepes

lättlagade champinjoncrepes

12-15 pannkakor av valfri sort (jag använder nästan alltid en vegansk variant från Jävligt Gott, men brukar variera mjölsorterna lite)

400 g champinjoner eller annan svamp
1-2 vitlöksklyftor
2 msk smör
4 msk vetemjöl
2 dl havregrädde
2 dl havremjölk
0,5 dl vatten
4 msk fryst persilja
Salt, peppar, lite soyasås
Ev riven ost

Gör pannkakorna (eller använd färdiga om du har dåligt om tid och inte har några allergier).

Skölj och hacka svampen i lagom bitar (jag hackar ganska smått för att kinkigt småfolk inte ska märka så mycket). Fräst i lite smör eller olja, pressa i vitlök på slutet om du vill.

Smält smör i en kastrull och vispa i mjöl. Späd med mjölk, grädde och vatten och låt småputtra ca fem minuter. Tillsätt persilja och svampfräs, och smaka sedan av med salt, peppar och ev lite soya (mest för sälta och färg).

Fördela ca 3 msk stuvning på varje pannkaka och rulla ihop till en crepe. Lägg i ugnsform av lagom storlek. Strö ev över lite riven ost och gratinera sedan i ca 220° ugn 8-10 minuter.

Servera med grönsallad.

lättlagade champinjoncrepes 2

Dessa lättlagade champinjoncrepes blev som sagt en riktig hit hos oss och lovordades framförallt av sexåringen. Så de kommer definitivt att lagas fler gånger!

Vill du ha fler vegetariska recept så finns alla mina veggotips även på veckansvegetariska.se, och såklart via kategorin Veckans vegetariska här på bloggen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.