Börjar gilla de här köttfria måndagarna skarpt. Man får hitta på lite, vara lite kreativ, blanda nytt med beprövat. Den här veckan blev det improviserad wok. Med tofu som huvudsaklig proteinkälla. Namnam!
Wok med tofu
Börja med att ugnsbaka tofu enligt instruktion på förpackningen. Du behöver: 1 paket tofu, soya (jag använder alltid den med mindre saltmängd), färsk ingefära, vitlök och lite socker.
Under tiden tofun gottar sig i ugnen hackar du grönsaker i lagom wokstora bitar.
Valfritt vilka, jag använde champinjoner, röd paprika, broccoli och pak choi. Ta också fram ett paket fryst mango (man kan såklart använda färsk, men den frysta är så smidigt färdigtärnad…). Förväll broccolin någon minut i lättsaltat vatten.
Koka nudlar av valfri sort (eller använd woknudlar som tillreds direkt i pannan). Ta fram en stor panna eller wokpanna om du har. Woka på! Först det som tar längre tid (som svamp och paprika), och så i med mer snabbwokade grönsaker på slutet. Skvätt gärna i lite av marinaden från tofun för smak. Ha sist i tofu och mango. Strö över cashewnötter vid servering och smaka av med chilisås och soya om det behövs. Klart!
Köttfria måndagar är en bra grej… borde man kanske införa här också… Men tofu, alltså jag aldrig smakat på tofu, fråga mig inte varför, tycker bara det verkar så himla läskigt, haha :). Men det är säkert supergott, får ta och köpa det någon gång minsann!
Det smakar inget, så man får marinera rejält. Funkar dock sådär i matlådan märkte jag.