Varje år i juli så brukar det delas tips i sociala medier under hashtaggen #plasticfreejuly – plastfritt juli. Såhär sista dagen i månaden tänkte jag därför dela med mig lite av mina tankar kring hur man kan tänka kring att göra friluftslivet mer plastfritt. För det är ju just framförallt djuren och naturen som blir lidande om vi fortsätter att använda plast i den utsträckning vi gör idag. Min uppfattning är också att det i mångt och mycket används väldigt mycket plast i friluftslivet. Framförallt för att det väger relativt lite och vikt ofta är något som man strävar efter att minska. Plastfritt juli – plastic free july – är också månadstema i Sustainable influencers nu i juli, och sedan en tid tillbaka är jag stolt medlem där!
De tips jag kommer dela med mig av i det här inlägget är kanske både självklarheter och a-ha-upplevelser beroende på din kunskapsnivå. Jag själv är dock långt ifrån fullkomligt plastfri när jag är ute, så har du några smarta tips som är hållbara så får du mer än gärna dela med dig. Jag tror däremot inte att går att bli helt plastfri i friluftslivet, tyvärr. Många saker man behöver ha med sig finns i nuläget helt enkelt inte bra plastfria lösningar för. Om man inte är beredd att bli både blöt och kall och kladdig, vill säga.
Samtidigt gick det ju alldeles utmärkt att utöva friluftsliv även innan världen svämmade över av plast. Så även här tror jag att vi till viss del behöver utmana vår strävan efter bekvämlighet även ute i skog, fjäll och mark. Samtidigt tänker jag att om du kan få lite inspiration till att åtminstone reducera mängden plast du tar med dig, och till viss del riskerar att lämna efter dig i naturen, så har vi kommit en bra bit på väg.
Så… Här kommer mina bästa tips för att göra friluftslivet mer plastfritt:
Fundera över vilka kläder du har på dig när du är ute. Syntetiska material, oavsett om det är återvunnet eller ej, innehåller plast. När vi tvättar dem så kommer mikroplaster tyvärr ut i naturen. Om du istället använder naturmaterial som bambu och ull (ansvarsfull variant såklart) så undviker du detta. Dessutom behöver sådana kläder inte alls tvättas lika ofta eftersom de inte drar till sig dålig lukt.
När det gäller ytterplagg och skal så är det nästan oundvikligt med någon form av plast, så här får man försöka välja det minst dåliga. Bergans of Norway har t ex ett väldigt bra miljötänk både i produktion och material, och det har även t ex Haglöfs i viss utsträckning.
Utmana dina val av hygienprodukter. Flytande tvål, schampo, diskmedel etc i plastflaska är faktiskt inget du behöver. Genom att istället ha med dig en fast tvål som kan användas både till disk och hygien sparar du plast. Du bär inte heller med dig onödig vikt i form av vatten i de flytande sakerna. Även tandkrämen kan bytas ut till t ex tandkrämstabletter, eller hemgjord tandkräm (kokosolja, bakpulver, eterisk olja) som du kan förvara i en liten glasbruk . En tandborste i bambu och en liten kam i trä blir pricken över i.
Fundera över hur du förvarar mat. En termosmugg i rostfritt stål är toppen att ha med sig och kan användas både till kall och varm dryck, men även till mat. När man ställer mängden kemikalier vi riskerar att få i oss från plast som kommer i kontakt med t ex varm mat, mot den eventuella extra vikten från metallen, så är valet åtminstone för mig ganska lätt. Även bestick fungerar precis lika bra med rostfria som plast. Det fina med metallvarianten är att man inte riskerar att de torkar och går sönder mitt på turen.
Däremot på dagsturer, där man har med sig t ex bara mackor eller en pastasallad, så har jag i ärlighetens namn svårare att komma bort från plasten. Matlådor i glas känns riskabelt, och jag har ännu inte skaffat rostfria burkar. Ett alternativ kan vara att linda in smörgåsar i Bees Wrap, men det blir lätt lite meckigt om man har kladdiga saker som hummus på mackan… Så vi har faktiskt kvar gamla matlådor i plast som vi inte längre använder till varm mat, och dessa är fortfarande ganska frekvent använda just för mackor. Bättre än att slänga eller köpa nytt, har jag resonerat.
Förvaring. Den här är lite klurig tycker jag, om man vill kunna säkerställa att kläder och annat är hyfsat torrt. Självklart går det alldeles utmärkt att packa i påsar och väskor baserade på naturmaterial om man vet att vädret ska vara torrt och fint. Men oftast vet man ju inte det, och är man ute längre perioder så blir det inte alltid så kul om precis allt är genomsurt. Det man däremot kan göra här är att se till att verkligen använda det man har. Det mesta kan man också förlänga livslängden på genom att laga, tejpa och sy så långt det går. Bara genom att vi köper mindre nya saker så belastar vi också djur och natur med mindre mängd plaster. Ibland får man helt enkelt tänka långsiktigt och i små steg.
Fundera över hur mycket prylar du verkligen behöver ha med dig när du är ute. Om du är ensam kanske du kan äta direkt ur kastrullen på friluftsköket och bara ha med dig en spork i metall. En kåsa i trä kanske också funkar att äta åtminstone frukost ur, förutom att skopa härligt friskt vatten ur fjällbäckar med. Kanske behöver du inte ha med dig så många ombyten som du tror och kan välja en mindre väska och därmed belasta både dig själv och naturen mindre. Ingenting som reducerar just plast i direkt mening, men just ett fokus på att klara sig på mindre prylar och mer upplevelse tror jag kan vara en stor hjälp i längden. För att vi blir uppmärksamma på hur mycket plast som faktiskt ofta finns i vår packning när vi är ute. Och på så sätt indirekt hjälper oss själva på vägen till att göra friluftslivet mer plastfritt.
Hoppas du hittade några användbara tankar och tips. Som sagt, har du fler tips på hur man kan tänka för att göra friluftslivet mer plastfritt får du gärna dela med dig! Vi kan alltid hjälpas åt att hitta ännu bättre och mer plastfria lösningar, liksom.