Hållbarhet

Hållbarhet 360°: helhetsperspektiv på hållbarhet

De senaste åren har jag passerat många epitet med prefixet klimat: klimatängslig, klimatnörd, klimataktivist, klimatfrustrerad och klimatengagerad. Faktiskt också klimathoppfull av och till. Det är en fråga som tänder en stark eld i mig, och som jag faktiskt har jämförelsevis stor kunskap om. Men även hållbarhet i stort ligger mig varmt om hjärtat, och för mig är det så självklart att alla sorters hållbarhet hänger ihop. På individ-, organisations-, samhälls- och klimatnivå. Så idag tänkte jag förklara lite mer hur jag tänker när jag tar ett helhetsperspektiv på hållbarhet.

Jag har tidigare berört det litegrann på min Instagram (psst, klicka på bilderna så kommer du till respektive inlägg!), men det kommer liksom inte helt fram i några korta Instagram-inlägg. Grundtanken är att alla perspektiv har något att vinna på hållbarhet och mitt resonemang tar avstamp i min bakgrund som såväl yogalärare som ekonom, chef och ledare, och hållbarhetsinspiratör. Kanske är det den kombinationen som gör att jag kan ta ett helhetsperspektiv på hållbarhet. Jag är ändå trots det förvånad att inte fler dragit samma parallell och insett att det faktiskt bara finns fördelar med att tänka helhet kring hållbarhet.

helhetsperspektiv-paa-haallbarhet 1

För mig är hållbarhet så mycket mer än miljö- och klimatfrågor. Allt hänger liksom ihop. Det du gör för din egen hälsa och personliga hållbarhet är oftast också bra för samhället, och för klimatet. Och omvänt: det du gör för klimatet och miljön är oftast också bra för din egen hälsa, hållbarhet, och faktiskt också ekonomi.

Samma logik går att applicera på företag och organisationer. Väljer man att satsa på hållbara medarbetare så innebär det i förlängningen inte bara fördelar för individen (i form av t ex bättre hälsa och balans i livet) och företaget (i form av t ex bättre effektivitet och lönsamhet och nöjdare medarbetare) utan för samhället i stort, t ex i form av minskade sjukskrivnings- och vårdkostnader. Förmodligen ger det även klimatvinster tack vare att en hälsosam och nöjd medarbetare ofta har större utrymme för att prioritera egna hållbara val. Samt att företaget har ökade möjlighet att tack vare idéer och innovationer från de hållbara medarbetarna bli mer klimatsmart.

Hållbarhet 360°: helhetsperspektiv på hållbarhet

Jag kallar det här tänket för hållbarhet 360°, just för att belysa att det som är hållbart ur ett perspektiv nästan alltid är det ur alla andra perspektiv också. Dessutom oftast även positivt ut en ekonomisk synvinkel. Ett helhetsperspektiv på hållbarhet helt enkelt!

helhetsperspektiv-paa-haallbarhet 2

Oavsett i vilken ände man börjar så ger det positiva ringar på vattnet på de andra perspektiven. Ett exempel som jag ofta brukar ta, och som jag berört lite ovanför är detta:

Vi måste sluta överkonsumera och bara köpa det vi VERKLIGEN behöver. Vi behöver bli bättre på att laga, låna, återanvända och köpa begagnat. I mina ögon är detta positivt på i princip alla sätt: när vi konsumerar mindre får vi mer pengar över. Då kan vi välja att jobba mindre, och får mer tid till annat. Jag jobbar t ex inte heltid och väljer att lägga mer tid på relationer, träning, att vara utomhus, laga mat från grunden, vidareutbilda mig och återhämta mig. Dessutom innebär det för mig 20% mindre bilpendling till jobbet, också en bra hållbarhetsgrej.

Om fler gjorde så, skulle stressrelaterade sjukdomar minska och samhället skulle få minskade kostnader för bl a sjukvård och sjukskrivningar, något som är ett stort problem idag. Planeten skulle förstås jubla. Säkert skulle en del företag dock gå omkull; de som enbart har ohållbar masskonsumtion som affärsidé. Men det kanske inte är dåligt å andra sidan… För även dessa behöver ju ställa om, och företagare är ofta rätt kreativa och skulle förmodligen hitta mer hållbara affärsidéer. Det blir liksom win-win 360° oavsett hur man vänder och vrider på det.

helhetsperspektiv-paa-haallbarhet 3

Ett annat exempel är att vi behöver äta betydligt mindre kött för att klara klimatkrisen, och generellt äta mer närodlat. Kanske t o m odla själva. Börjar vi göra det, så blir även det positivt både för planeten OCH individen. Mer grönt och mindre kött är bra för hälsan (nej, jag säger inte att någon måste bli vegan!). Odlar vi dessutom en del själva så sparar vi både pengar, transporter och miljö. Vi får också en bättre förståelse för vad som krävs för att odla fram exempelvis mat och blir därigenom förhoppningsvis mer eftertänksamma gällande vad för typ av mat vi äter. Att odla är också något som är fördelaktigt för hälsan ur perspektivet att det ger oss både utomhustid och rörelse. För många är det en form av återhämtning att göra något praktiskt, eftersom de flesta av oss lever alldeles för mycket uppe i våra huvuden.

Kan vi inte odla själva så kan vi i alla fall köpa av lokala producenter. På så sätt kan vi både reducera utsläpp från transporter och gynna lokala företag ekonomiskt så att de kan överleva och fortsätta leverera hållbar mat. Kanske även arbetstillfällen.

Det här är bara två exempel på hur man kan ta ett helhetsperspektiv på hållbarhet. Jag skulle kunna ge massor av exempel. För jag tror att vi helt behöver ändra tankesätt för att kunna vända klimatskutan. Vi behöver lära oss att tänka annorlunda jämfört med hur vi gör idag, släppa gamla ingrodda sanningar. Inse att det liksom för det allra mesta innebär något positivt att ställa om och inte vara rädda för förändring.

Så jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår hur det kan vara så stort motstånd mot att förändra och anpassa sig till en mer hållbar livsstil. Som om det skulle vara något negativt som behöver motarbetas och ibland rentav mötas med aggressivitet. Jag ser det bara tvärtom, precis som nedanstående bild visar.

Vad skulle egentligen kunna vara negativt med att få en hållbarare värld att leva i?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Maria
  12 januari, 2020 at 22:56

  Blir så glad när jag läser det här! Även jag tänker att allt hör ihop. Gör jag det som är bra för hälsan blir det bra för klimatet och för ekonomin t.ex. Hållbarhet på alla kanter är bara så rätt. Hållbara företag kommer att bli mer framgångsrika ju mer medvetna val konsumenterna gör och att ta hand om medarbetarna gör att de håller längre, trivs bättre och för ett bättre jobb o.s.v.

  Håller på att återerövra förmågan att uttrycka mig och erkänner att det är frustrerande att inte kunna dra mitt strå till stacken nu när miljö- och klimatfrågan stigit högre upp på den allmänna agendan. Även för mig är det här en hjärtefråga så jag är SÅ glad för det du gör. Tack!❤️

 • Reply
  Malin Lundskog
  13 januari, 2020 at 10:45

  Jamenjaaa! Vad kan bli fel liksom? Det är så mycket win win med att agera klimatsmart för både oss och klimatet. Klart att ekonomin kommer att snurra med, men på nytt sätt. Som du skriver: entreprenörer är kreativa 🙂

  Håller med dig: vi behöver tänka om! Göra om! Och alla kan vinna på det. På alla sätt. Hur hälsosamt som helst.

  HEJA DIG!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.