Hållbarhet

Efter earth hour – det vi gör varje dag 

I lördags var det #earthhour. En timme om året när vi klappar oss för bröstet och tänker på klimatet. Såklart jättebra att det uppmärksammas! Men en timme räcker inte så långt för vår stackars planet. Ofta får Earth hour dessutom liksom lite fel fokus tycker jag, eller blir kanske snarare kontraproduktivt.

Kommuner som deltar uppmanar till att tända ljus, och delar ut gratisgrejer som tagit massor av resurser att producera, och som kanske inte ens används. Helt emot hela syftet med earth hour. För faktum är att levande ljus, särskilt om det är paraffinljus, faktiskt kan vara värre för klimatet än el, beroende på vilken el.

Just resursslöseriet behöver verkligen komma i fokus, eftersom den s k Overshoot Day (den dag varje år då vi förbrukat årets resurser) oftast inträffar tidigt i augusti. Dvs vi lever över våra tillgångar en tredjedel av året. Det låter ju lite hemskt och deppigt. Men… även om ingen kan göra allt så kan alla göra något! Därför bjuder jag idag på några enkla tips på hur man kan leva lite mer resurssnålt varje dag.

Vistas i naturen

Hur hjälper det?! Jag tänker så här: genom att uppleva naturen så som den fortfarande finns, så blir vi mer intresserade av att ta vara på den för framtiden. Så, bli en friluftsare vettja!


Ät medvetet

Här finns massor att göra, många bäckar små!

 • Ät upp maten, för det första.
 • Ät rester även om det inte är gott alltid. Därigenom sparas massor av resurser, både i livsmedelsproduktion och sophantering.
 • Ät grönsaker efter säsong. Inte heller så kul alltid, men hur kul är det att t ex bidra till vattenbrist?
 • Laga maten själv, av råvaror. Då vet du vad du äter och får dessutom i dig mindre konstiga tillsatser. Win både för sig och klimatet!

För att bara nämna något…

Investera istället för att konsumera

Köp saker av bra kvalitet. Som kan användas länge. Av märken som har eko-tänk. Vi har fått kommentarer att vi köper för dyra kläder till våra barn. Men exempelvis Gneis-overallen som slitits dagligen i en hel säsong ser inte ens använd ut och kommer kunna användas av lillasyster också, och säkerligen någon mer. Istället för att vi skulle ha behövt köpa nytt till bägge och kanske även byta under säsong. Både dyrare och mer resurskrävande i längden.

Tänk också på att köpa sådant som modemässigt håller mer än en säsong. Klassiker liksom. Som håller färg och form. Så slipper du falla för reafynd som bara håller nån tvätt och inte tål att visa sig i nästa år. Jag har en del tröjor som när jag tänker efter är typ 15 år gamla! Utan att se skabbiga ut. Då är de inte så dyra även om de kostade en slant i inköpspris…

Prioritera din sömn

Kan låta jätteknasigt kanske, men det här är en riktig win-win. Stäng av mobilen, och gå och lägg dig tidigt. Somnar man redan kring 22-tiden så blir kroppens återhämtning som bäst. Bra för hälsan alltså! Förutom att man förbrukar mindre energi genom att släcka lamporna, stänga av TV’n och slå av datorn…

Det finns så klart många fler tips, bl a på sidan för Overshoot Day som jag länkade ovan. Lite mer kommer också här inom en snar framtid!

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Helena
  28 mars, 2017 at 08:25

  Håller helt med om elen. Vi har ursprungsmärkt el från sol, vind och vatten. Så för oss är inte elen den största boven till utsläpp. Håller även med gällande kvalité framför kvantitet. Mina favoritjeans har jag använt i fyra år. De är riktigt urtvättade, men skönare byxor får man leta efter. Visst att de kostar mer än andra (Crocker), men det har jag sparat in för länge sedan.

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   30 mars, 2017 at 19:17

   Åh, så bra med ursprungsmärkning el! Vilket bolag är det? Håller med om att jeans verkligen är värt att köpa kvalitet!

 • Reply
  Mari
  28 mars, 2017 at 08:52

  Bra där! Jag måste bli så mkt bättre på det här. kramar

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   30 mars, 2017 at 19:18

   Ingen press! Varje steg man tar är bra. Titta på det du gör mer än vad du inte gör!

 • Reply
  Camilla
  28 mars, 2017 at 17:48

  Jättebra inlägg Malin!

 • Reply
  Clara Toll
  28 mars, 2017 at 21:02

  Håller med om varenda punkt. Storkok tänker jag är bra för klimatet, fast samtidigt inte? Eller? Går det åt mindre energi att laga 8 matlådor direkt + sen värmning i micro än vad det tar att laga 8 separata måltider? Superspännande ämne!

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   30 mars, 2017 at 19:20

   Å, intressant tanke! Jag har mer tänkt på vikten av att inte slänga maten och skrapa ihop (tråkiga) rester. Men beroende på vad man lagar och hur man värmer upp matlådor så är det nog inte klockrent vad som är bäst egentligen.

 • Reply
  Kari
  28 mars, 2017 at 22:40

  Jag håller verkligen med om det där med att vistas i naturen – ju fler som lär sig uppskatta naturen desto fler kommer vi att vara som värnar om den. Plus att frilufs ofta är en ganska resurssnål hobby (när man väl skaffat alla prylarna då!).

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   30 mars, 2017 at 19:21

   Hehe, ja, det var just det med alla prylar. Fast de ser jag mestadels som investering. Alla kläder jag har på bilden exvis, är minst åtta år gamla och still going strong.

 • Reply
  Ingmarie
  29 mars, 2017 at 22:27

  ”I den senaste rapporten, som släpptes globalt 27 oktober 2016 visas att Sverige tillsammans med länder som USA. Kuwait och Australien har störst ekologiskt fotavtryck per capita. Från att i 2014 års rapport behöva 3,7 jordklot om alla på jorden skulle ta efter vår konsumtion, så motsvarar det svenska fotavtrycket nu 4,2 planeter”
  http://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/living-planet-report/1672817-tva-tredjedelar-av-planetens-ryggradsdjur-riskerar-att-forsvinna-till-2020

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   30 mars, 2017 at 19:23

   Helt galet ju. Fruktansvärt faktiskt!

   • Reply
    Ingmarie
    31 mars, 2017 at 21:40

    Och ändå tror de flesta (?) svenskar att vi är typ bäst… Vi reser galet mycket, köper massor med nytt och äter mer kött än någonsin/person. Scary!

 • Reply
  Dryden - Traveler's Edition
  26 april, 2017 at 21:48

  Bra tips! Jag gillar det där med att köpa bra kvalitet direkt istället för att dra på sig massa rat som måste bytas ut i tid och otid.

  Fast det där med sömnen… alltså, nästan lite utmaning faktiskt. Jag brukar ofta vara vaken länge och maxa dygnet. Just den här tankebanan har jag inte tänkt på förut. 🙂

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   27 april, 2017 at 19:22

   Hehe, kul att kunna skapa lite nya tankebanor ibland. Det där med sömnen är ju kanske lite långsökt, men kanske ändå bra att ha i åtanke ibland.

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.