Jag har gått med i ett nätverk där vi skriver på olika teman olika veckor och länkar till varandra. Den här veckans tema är mellanmål och om du följer länkarna längst ner i det här inlägget får du många bra tips!
Just nu behöver jag mellanmål mer än någonsin. Jag har nog egentligen alltid behövt dem ganska mycket, men det var inte förrän i våras, när Madde hjälpte mig med mitt energiintag, som jag insåg riktigt hur mycket energi jag faktiskt förbrukar. Som snart höggravid, och med andra saker som lurar i kroppen också, är inte direkt förbrukningen lägre.
Däremot är min mellanmålsdisciplin ganska usel för tillfället, särskilt på eftermiddagarna. Framförallt för att jag har så otroligt mycket möten hela tiden och det känns knasigt att sitta och äta mitt i mötena (dumt egentligen, energi behöver väl alla?). Samt att jag hälften av dagarna i veckan måste åka från jobbet redan kl 15 för att hinna hämta på förskolan, så då krockar mellistiden med bilkörande. Men ursäkter gör ingen nytta, så då får man helt enkelt hitta lösningar istället. Just ovanstående problem löser jag ofta med en smoothie. Funkar att hälla i sig i bilen på vägen hem, eller på väg mellan möten. Kan slinka undan som en förtäckt vattenflaska… Min absoluta favorit innehåller bara avocado, hallon och tranbärsjuice. Gör jag en stor sats så är den rätt så mättande. Nackdelen är att den inte är så proteinrik, men nu när jag inte tränar så mycket så gör det inte jättemycket heller. Annars kan man alltid ha med sig ett stödägg också (även om just ägg kanske inte funkar i bilen…). Enda problemet med smoothies: Jag måste komma ihåg att förbereda dem kvällen innan…
Något jag också kör med ibland är hemgjorda energirika bars. Kan också ätas i bilen eller på sprang. För tillfället gillar jag järnrika granolabars, som funkar utmärkt just nu med ett stort järnbehov. Jag brukar göra en sats och ha i frysen, så kan man bara försöka komma ihåg att slänga med en eller två i väskan på morgonen.
På dagar då jag inte hämtar på förskolan har jag ofta med mig en burk med fryst mango eller bär i. Den blandar jag sedan med en halv burk keso och en liten näve nötter (som jag brukar försöka ha stående på jobbet som nödproviant). Gott, och mättande, även om jag jobbar längre och därför får senare middag.
Ida ger annars en massa bra mellanmålstips, och i lugnare perioder ser mina mellanmål ganska lika ut som hennes. Jag är verkligen inget fan av kvarg. Jag tycker faktiskt inte alls om det i sin naturella form (och eftersom jag är laktosintolerant och inte gillar konstgjorda smaksättningar så finns inte så många alternativ). Men om jag får dränka den i ordentligt med bär och cashewnötter eller hasselnötter, så är det faktiskt riktigt gott. Något jag gärna tar som kvällsfika för att undvika att behöva vakna hungrig mitt i natten.
Camilla ger tips på hur man kan variera bananpannkakor på ett kul sätt, och det måste jag nog testa också. Ser ju hur gott ut som helst!
Finns det kanske fler bra mellistips därute?
Gillar inte heller kvarg som den är. Och de smaksatta är fyllda med socker eller sötningsmedel. Men jag blandar den 50/50 mer naturell yoghurt och då blir det kanon. Lätt sätt att få i sig bra med protein 🙂
Smart! Det har jag också testat nån gång, men inte kommit ihåg på sistone.
Den där smoothies lät inte så dum! Det är inte ofta man stöter på recept som inte är mjölkbaserade, och jag avskyr verkligen mjölk. Tack för tipset =)
Jag gillar inte heller mjölk i smoothies, så jag brukar försöka ha i annat krämigt istället för att få konsistens. Avokado, eller mango, eller banan som bas, och så vad man nu hittar på 🙂
Smoothies är ju super! Jag har en favorit på rödbeta, den måste jag göra nu känner jag 🙂
Det lät spännande! Vad är det för recept?
Jag gillar heller inte kvarg… men använder en del turkisk yoghurt istället. Det är lite mjukare i smaken tycker jag.
Jo, det gör jag också, fast yoghurt är ju inte så mycket protein i om det är det man vill ha.
Samma här. Borde troligtvis äta mer mellanmål än jag gör.
Det går ganska bra på förmiddagen, men ofta sämre på eftermiddagen (av någon anledning)…. 😛
Tror det är för att man fokuserar på annat då eller nåt…
Ett tips som gravid är att äta kokta ägg, det gjorde jag. Men jag minns när jag var gravid, vilket ju inte var så länge sen, att jag hade lite problem med aptiten. Jag åt för att jag behövde, inte för att jag var sugen. Så jag förstår att du har lite utmaningar med mellanmålsdisciplinen just nu, det blir bättre sen förhoppningsvis! <3
Nu har jag inget problem med hungern längre, så äter rätt mycket ägg. Men ibörjan kunde jag inte vara i närheten av dem! Lurigt det där!