Det stod paj på menyn till middag. Oftast är det sambon som fixar det, för oftast är det han som är mest sugen på paj. Men idag blev det jag som hamnade i köket, vilket ju är rätt trevligt. Utgångspunkten var köttfärs och soltorkade tomater, så det blev en improvisationspaj för att uppfylla de kraven:
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
ca 100g rumstempererat smör
ca 1 msk smetana (laktosfri)
Fyllning:
ca 500g köttfärs
1 liten gul lök
1-2 klyftor vitlök
champinjoner
krossade tomater
1 buljongtärning (jag tog ekologisk köttbuljong)
basilika, svartpeppar
Felix chilisås
en skvätt mjölk
soltorkade tomater i olja
fetaost (sönderhackad/smulad)
prästost
Nyp ihop degen och tryck ut den i en pajform. Låt stå kallt till ugnen blir varm (200 grader). Gör fyllningen under tiden. Fräs lök och vitlök i lite smör, lägg i köttfärs och bryn den. Tillsätt champinjonerna och stek någon minut. Krydda. Rör i tomater, buljong, chilisås, soltorkade tomater och mjölk och låt koka ihop till en lagom konsistens. Rör ner två tredjedelar av fetaosten. Förgrädda pajskalet i ca 10 min. Ta ut formen, häll i fyllningen, strö över resten av fetaosten och lite riven prästost. Grädda ca 20 min. Servera med grönsallad.
Min variant blev god men lite sörjig. Så kanske kan lite maizena vara på sin plats, eller ett längre kok.