Träning

Längtan till vinter

De som läst här ett tag vet att jag är en riktig vintermänniska. Jag blir liksom lyrisk när världen fryser till och allt blir stilla, lugnt, frostigt och vitt. För så ska ju vintern vara. Just nu har jag sjuk längtan efter snö, så att det förutspås en vargavinter ser jag bara som positivt. Om det nu blir verklighet, spågubbarna har ju haft fel förr… Det var ju också vinter och härliga skidspår jag drömde mig tillbaka till i torsdags, säger väl ganska mycket om hur varmt (?) vintern ligger mig om hjärtat.

Just i år är det väl kanske tveksamt om jag kommer kunna ägna mig så mycket åt den vinterträning som ligger mig varmast om hjärtat – längdskidåkning. Men det går ju fint att träna ändå. När jag väntade Bus-Trollet var visst vintern också ganska fin. Jag gick mycket med stavar, solade mig i vårvintersolen och smygåkte lite skidor också för den delen. Även om det också var året då jag drog av min ena hamstring vid just skidåkning, för att gravidkroppen nog inte riktigt var med på noterna och spårgubbarna inte riktigt var varma i kläderna.

19 januari 20137

I en frusen värld

Promenad09

Kanalpromenad i vintersol

Men handen på hjärtat – den träning som för min allra mest är förknippad med vinter är ändå längdskidåkningen. Den ger mig liksom allt. Helkroppsmotion. Frisk luft. Fart och fläkt (nåja, åtminstone ibland). Naturupplevelse. Känslan av att faktiskt behärska något. Att vara såpass bra att det bara är roligt. Att känna hur man blir starkare och snabbare och uthålligare ju längre säsongen går. Hitta underbart perfekta spår. Eller plöja nysnö. Åka norrut med skidåkningen som ursäkt. Fjäll, skidor och snö på samma gång. Gärna sol också såklart. Kan det bli bättre? Jag tror inte det. Det blir nog det som får bli min längtan och min dröm i vinter, när annat kanske känns tungt och motigt.

 

 

Långberget 006

Vårvinter i Långberget

Vretaslingan 12120801

Tidig decembermorgon på hemmabanan Vretaslingan

Vretaslingan 12120807

Vretaslingan visar sin bästa sida

IMG_5368

En av få riktigt vintriga skiddagar här nere under förra säsongen.

Å andra sidan skulle det ju kunna bli rätt enformigt med bara skidåkning, även om det ju är ganska allsidigt och skonsamt. Springa på vintern kan också vara rätt härligt på vintern. Läs t ex Charlottas tips om hur vinterlöpningen blir en njutning, liksom Idas. Maria tipsar om att inte glömma styrketräningen på vintern, vilket ju också är bra såklart!

 

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Träningsblogga - Ida
  20 oktober, 2015 at 19:07

  Jag växte upp i Norrbotten, och under nästan hela min uppväxt avskydde jag att åka skidor i alla dess former… Det kan jag ju ångra lite nu när jag bor i Göteborg och vintrarna ofta regnar bort – då vill jag bara norrut och åka skidor!

  • Reply
   Malin
   24 oktober, 2015 at 19:28

   Asch, tjänar inget till att ångra sig. Tänk vad mycket längre springsäsong du har istället!

 • Reply
  Helena Enqvist
  20 oktober, 2015 at 19:37

  Även om jag mest cyklar så ligger längdskidåkningen mig också varmast om hjärtat vinteritd. Jag har förmånen att bo mitt i vinterland med skidspår ett par kilometer från min lägenhet och en stuga vid skidspåren. Det vore synd att inte nyttja det. Håller också med dig att det verkligen har allt,hela kroppen får jobba och så får man vara ute. Det som är så viktigt vintertid!
  Jag lärde mig att åka skejt i vintras, så himla roligt att vara nybörjare på något. Vårskare, sol och skejt precis över hela fjället är något jag verkligen längtar efter just nu!
  Tack för ett inlägg med massor av vinterpepp och längtan!

  • Reply
   Malin
   24 oktober, 2015 at 18:50

   Men åh, vilken lyx att bo precis i vinterparadiset! Vi har konstsnöspår väldigt nära som brukar vara rätt ok även om vintern är dålig, men blir ju inte alltid riktigt samma sak.

 • Reply
  Camilla
  20 oktober, 2015 at 20:00

  jag älskar både löpningen och längdskidåkningen och slalom förstås, älskar att bo i fjällen när det är riktig vinter!
  Nu längtar jag ännu mer!

  • Reply
   Malin
   24 oktober, 2015 at 18:51

   Eller hur?! Var är vintern? 😉

 • Reply
  Maria
  20 oktober, 2015 at 21:53

  Vilka fantastiska bilder!! Jag ser mig själv främst som en löpare även under vintern, men detta inlägg gjorde mig taggad på längdskidåkning?

  • Reply
   Malin
   24 oktober, 2015 at 18:51

   Tack för det! Längd är verkligen härligt!

 • Reply
  Rund är också en form!
  21 oktober, 2015 at 08:56

  Tyvärr åker jag längdskidor otroligt sälllan. Det är ju grym träning!
  Och jag håller med. Det är något magiskt med vintern. 🙂

  Kram M

  • Reply
   Malin
   24 oktober, 2015 at 18:51

   Är ju lite svårare ju längre söderut man bor… Du kanske får börja med rullisar 😉

 • Reply
  Aktiva Annika
  21 oktober, 2015 at 10:19

  Vilket härligt inlägg, älskar också vintern förutom när alla barnen ska kläs innan man går ut ? Ska nog ta och testa längdskidor på riktigt i år, är lite rookie på vintersporter men det verkar kul.

  • Reply
   Malin
   25 oktober, 2015 at 13:45

   Hehe, än så länge har jag bara ett barn att klä på så det har löst sig. Men det är ju helt klart lättare att bara springa eller så, än att fixa allt med skidorna och få med sig allt. Fast det är sååå värt!

 • Reply
  Vinterträning | Mitt Aktiva Liv
  21 oktober, 2015 at 21:15

  […] sätt. Maria, Charlotta och Ida är löpare precis som jag och älskar vinterlöpning. Maria och Malin skriver om skidåkningen vilket också ligger mig varmt om hjärtat. Anna lyfter fram ett […]

 • Reply
  Pannlampetips och värmeväxlare- två saker som gör vinterträningen lite trevligare | Helena Enqvist - hon som cyklar lite
  22 oktober, 2015 at 08:28

  […] och är intresserad av bland annat löpning ska du kika in hos Charlotta , Maria , Ida, Malin, Ida och […]

 • Reply
  Träning på vintern - FIT by Emma Hå
  22 oktober, 2015 at 16:52

  […] står i fokus. Jag har liksom aldrig ens stått på ett par skidor… (till skillnad från Malin som kör längdskidor hela vintern) Inte för att vi har någon snö är i Göteborg ändå att […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.