För att ta mig själv som exempel (och använda just löpning som exempel, med koppling till maratonliknelsen ovan): jag drar mig fortfarande för att springa tillsammans med folk, för att jag inte är ”så snabb som dem” (japp, jag inbillar mig ibland att alla är snabbare än jag, det är ju det folk visar upp i sociala medier). Därför tror jag att jag inte kan vara ”en i gänget” utan bara skulle vara ett sänke, typ. Det blir prestationsångest för mig. Men jag jobbar på att bli av med den där prestationsångesten, och den ligger ju enbart inom mig. För på samma sätt som det är de där som drar sig för yoga av prestationsångest som skulle behöva det mest, så är det ju sådana som jag, som drar sig för grupplöpning, som förmodligen skulle få ut mest av det, om man väl släpper prestationskraven.
Min kära skidåkning är ett annat exempel. Om jag gjort allt enligt boken, skulle jag förmodligen inte gillat att åka skidor så mycket som jag gör. Visst, det var jobbigare, och skaderisken var större innan jag visste hur jag skulle göra, men så är det ju med allt i början. Man har ju också själv ansvar för att veta var ens egna gränser går.
Det som däremot inte känns lika accepterande är när avancerade asanas inte anses vara riktig yoga, utan att det är när man tagit ner andningen i magen, i stillhet långt ifrån instagram, som man yogar på riktigt. Jomenvisst, det är ju just det. Långt. Ifrån. Instagram. Kanske, eftersom de glassiga ändå titulerar sig som yogis, sitter de också och andas i ensamhet. Betydligt oftare än de är glassiga och inspirerande. För det är ju inspirera de vill göra i sociala medier. Oavsett vilket så kan bägge delar vara yoga, tycker jag.
Benen mot väggen. Andas. Foto: M. Eklund |
Inte så glassigt direkt. Men väldigt välgörande. Med stort fokus på andning. Kanske ses det av vissa som mer yogiskt än att stå på händer på en surfbräda, vad vet jag. Det verkar så ibland, och för mig känns det lite bakvänt. För mig är yogan tillåtande, inåtgående, och fokuserar på det arbete man gör med sig själv. Inte inriktat på att jämföra sig med andra. Så det blir lite motsägelsefullt när skuld läggs på yogabilder på sociala medier för att människor blir ledsna, får prestationsångest och kanske inte vågar testa. Att säga att den ena sidan av yogan är bättre än den andra.
För även om yoga handlar om resan jag gör med mig själv, så kan inspiration från sociala medier göra den resan mer komplett, eftersom jag får nya infallsvinklar till att testa nya varianter, och lära mig ännu mer om mig själv. För
mig kompletterar de olika formerna varandra och jag behöver bägge, och jag hittar
också bägge sidor på sociala medier (om nu det är en måttstock). Jag
kommer nog aldrig bara utöva meditation och stillsam kundaliniyoga,
eller bara krävande ashtanga. De ger mig olika saker och jag kommer
aldrig bli fulländad i någon av dem. Men jag anser inte att det gör mig
till en sämre yogini.
Så jag tycker nog att de här åsikterna om att ”de glassiga” visar en felaktig bild av yoga och fungerar utestängande har lite fel (i min värld). För mig finns det inte rätt och fel, det finns bara olika varianter. Precis som med allt annat.
Bra inlägg. Jag är helt med på ditt tänk och tycker nog ungefär likadant.
Klok du! Och jag tänker SÅ ofta på att sociala medier verkligen bara visar upp en snutt av folks liv… att vi oftast lägger ut saker vi är nöjda och stolta över. Inspiration! Inte mindervärdeskomplex.
Kloka tankar, jag håller med.
Vad häftigt, jag skrev ganska precis om det här i ett inlägg häromdagen. Yoga är kärlek. ❤
Hittade hit tack vare Anna Jansson och tycker att du skriver ett intressant inlägg, värt att sätta fokus på. De bilderna vi ser i sociala medier både inspirerar och ger prestationsångest, här har man själv ett ansvar att avfölja de konton man inte gillar. Som bloggare har man ett ansvar och det är en hårfin linje mellan att inspirera och att ge läsarna prestationsångest. Själv har jag valt bort alla inlägg vad gäller vikt och avklädda ”sportiga” bilder, just för att jag inte tycker att de passar min blogg.
Vad gäller yogaposer tror jag det helt enkelt är så att de ”häftiga” poserna gör sig bättre på bild, inte alltid men ofta. För det är ju inte jättekul att lägga upp en bild när man sitter och andas eller mediterar – då är ju en krigare ”snyggare”. Precis som soliga dagar i skidbacken istället för molniga, snygga träningskläder istället för de där man har grävt fram längst bak i garderoben när allt annat ligger i tvätten… Men det är viktigt att tänka över varför man skriver som man gör och lägger ut de bilder man gör.