Tankar

Glädje, balans, energi – min hälsofilosofi

Den här veckan skriver Bloggar om Hälsa om våra egna tankar kring hälsa. Både Camilla och Ida beskriver tankar om att orka, och att ha balans i hur man ser på saker, vilket är superviktigt även för mig.

När jag själv tänker på hälsa tycker jag egentligen inte det borde vara så svårt. Jag menar, träningen ska vara rolig, maten ska vara god, sömnen tillräcklig och stressen rimlig. Men det ÄR ju svårt att få till för väldigt många, så jag tror att mycket mer än man kanske först inser sitter i huvudet. Som kloka Annie skriver

Hälsa är vad du gör och hur du känner för det du gör

Så tror jag också att det är. Vi kan verka hur hälsosamma som helst på ytan, enligt de hälsoprestationstrender som råder med mycket träning, livspusslande, chiafrön och gröna smoothies. Men om strävan efter att vara hälsosam bara blir till stress och snudd på tvångstankar, så är det ju ändå inte hälsosamt! Jag länkar till Annie igen, för hon skriver så klockrent om hälsa (men så jobbar hon ju med det också!)

Själv har jag tre nyckelord när det gäller hälsa, som jag skapade som ett mantra inför 2015 och som också fått vara en del av namnet på min lilla blogg. 


Glädje, balans, energi.

När jag har alla dem i åtanke, och lyckas få dem på plats, då känner jag mig hälsosam. När jag gör saker av glädje, eller som ger glädje. Det handlar om att välja till det positiva. Om att också hjälpa andra att välja glädjen. Att våga låta den ta plats även när alla förväntar sig att du ska deppa ihop. 

För att glädjen ska kunna få utrymme behöver jag också balans. Ett fungerande vågspel mellan ansträngning och återhämtning. Ofta handlar det för mig om att välja bort, eller snarare att våga välja bort. För att bibehålla balansen. När det är sjukt stressigt på jobbet behöver jag än mer än annars kunna få till återhämtning och sådant jag mår bra av. När jag inte sovit på några nätter pga sjuka barn prioriteras de flesta måsten bort till förmån för friskluft, och sömn. Hårdare träning i de fallen är inte hälsosamt då. Det är hets. I allafall för mig. 

Balans handlar för mig lika mycket om att slappna av i de val man gör. Att veta att man gör det som är rätt för en själv de flesta gångerna. Att det är helt ok att äta skräp ibland, så länge man äter sådant man själv mår bra av den mesta tiden. Att inte stressa upp sig över de gångerna det inte blir som man tänkt, utan vara trygg i vetskapen om att den grund man bygger till vardags är det som skapar hela balansen. Lite som mitt tänk kring träningen som en investering.

Energi är nästan det svåraste för mig att få till, i alla fall i den vardag jag lever i just nu, med sjukdom och småbarn och ett stressigt jobb i princip utan raster. Därför behöver jag tänka till extra mycket för att ge mig själv energi. För att inte bli helt dränerad på energi. För att få i mig mat som ger mig tillräckligt mycket energi. 

Men genom att ha de där tre ledorden i bakhuvudet så skapar jag det som är hälsa för mig. För jag tror också att hälsa är väldigt personligt. Det som är hälsa för mig är inte nödvändigtvis hälsa för dig.

Så länge man gör saker som för en själv skapar glädje, bibehåller balans, och ger energi, så tror jag att man faktiskt kommit ganska långt för att göra det som är bäst för sin egen hälsa!

Vad är hälsa för dig?

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Märta
  18 november, 2016 at 10:51

  Jag känner så väl igen det där med att vara tvungen att välja bort saker för att må bra. I vissa perioder funkar det inte att både jobba, träna, ha sociala aktiviteter osv. Även om varje sak för sig är rolig blir det en katastrof när det blir för mycket på en gång, och då kvittar det att det sociala eller träningen påstås vara botemedel mot stress, det får snarare motsatt effekt. Blir det för mycket väljer jag först bort det sociala, sedan träningen. Vardagsmotionen däremot, dvs lugna hundpromenader i naturen, den känner jag inte att jag behöver ta bort. Den ger energi istället för att ta.

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   21 november, 2016 at 11:45

   Precis så är det för mig också. Vissa roliga saker kan ta energi om det är för mycket annat. Men friskluften och vardagsmotionen, den funkar alltid som andningshål. Och lugn yoga.

 • Reply
  Åsa
  18 november, 2016 at 17:53

  Du har skrivit så oerhört bra och tänkvärt. Jag känner igen mycket! I våras var min löpning ett stressmoment, idag är det en ventil. Ibland är tiden med barnen en välsignelse, andra gånger orkar jag inte alls. Att hitta balansen är så oerhört viktigt!

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   21 november, 2016 at 11:47

   Det där är jätteviktigt tror jag, att inse att det inte är statiskt utan att olika saker både kan ge och ta energi, beroende på situation och omständigheter just då.

 • Reply
  Mari
  20 november, 2016 at 13:03

  Kloka och sunda tankar fina du! Hälsa för mig handlar också om balans, det där orden som många drar med men som är så oerhört viktigt. Men jag måste sträva efter Min balans, ingen annans. Vi alla är olika. Det som tenderar att fungera för dig kanske inte fungerar för mig. Ja du vet! Så det viktiga och det som tyvärr många missar, är att utgå från sig själv. Men jag vill hålla med dig, glädje, balans, energi. Tre viktiga byggstenar att sträva efter!
  Kramar <3

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   21 november, 2016 at 11:48

   Precis, det är jätteviktigt tror jag, att hitta sin egen balans. Och att vara öppen för att även den egna balansen kan variera över tid och med omständigheter. Kram!

   • Reply
    Mari
    21 november, 2016 at 16:14

    Mm, visst är det så! Håller helt med..
    Kramar

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.