Friluftsliv

Somriga Ljungsbro-tips

Den här veckan skriver Bloggar om Hälsa om våra hemorter och saker man inte får missa där. Bra så här i semestertider!

Om jag någon gång skulle flytta till annan ort, så är Östersund ett av de ställen som ligger högt upp på min lista. Jag har flera gånger allvarligt övervägt att flytta dit, för tänk vilken dröm att ha nära till fjäll och på vintern också lätt kunna hitta garanterat skidföre! Helena bor redan där, och tipsar om massa roliga saker, både träningsrelaterade och mer vardagliga och familjeinriktade.

Men om vi ska ta oss tillbaka hit till verkligheten i Ljungsbro så finns det en hel massa fina aktivitetsmöjligheter här, och en av anledningarna till att vi bor just här är för att det trots allt är det mest fjällnära man kan komma på Östgötaslätten. Det finns ju faktiskt till och med en hjortronmosse i närheten!

Göta Kanal och Bergs slussar

Annars är ett givet utflyktsmål det jag skrev om häromveckan, nämligen en tur längs Göta Kanal, som egentligen kan göras precis hur lång eller kort som helst.

Den mest turisttäta sevärdheten vid denna del av kanalen är utan tvekan Bergs slussar, vilket gör att man också får räkna med en del köer och mycket folk om man tar turen dit under högsäsong. Det är ändå riktigt trevligt där och förra sommaren tog vi ofta en cykeltur dit och tittade på små och stora båtar. Kul för hela familjen!

somriga ljungsbro-tips - slussning

Stora båtar får slussa själva!

somriga ljungsbro-tips - bergsbadet

Lugn försommarmorgon vid Bergsbaden

Den stora fördelen med kanalbanken längs Göta Kanal (förutom att det är fint) är att det är så platt och därmed lättillgängligt. Lättare träningspass, eller intervallpass kan man gärna förlägga där. Det finns till och med gamla avståndsmarkeringar från när kanalen byggdes, som man kan använda för fartlek och annat, om man inte vill ha nyare teknik med sig i fickan eller på armen. Kanalbanken fungerar även finfint för ganska långsamma rehab-promenader kan jag meddela, efter att igår ha kommit upp i över 10 000 steg för första gången på väldigt länge, bl a med hjälp av kanalbanken.

Min egen oas: Olstorp

Trots lättillgängligheten och mysigheten vid kanalen så är det ändå ett annat ställe som är min oas i närområdet. Både som arena för träningen och familjeutflykterna. Olstorp. Där finns det mesta för att både stora och små ska kunna roa sig utomhus. Frisbee-golfbana. Grillplats, lekplats, utegym. Lummig skog, stenhällar, bergsknallar och hästhagar.

somriga ljungsbro-tips - morgonloepning

Efter morgonlöpning på 2,5-an

somriga ljungsbro-tips - kvaellspromenad

Sensommarpromenad i Olstorp

Ett femkilometersspår som sägs vara Östergötlands backigaste (tog länge innan jag orkade springa hela varvet, och just nu gör jag det såklart inte!). En 2,5-a som är lite mer angenäm men ändå utmanande, och som på vintern blir magiska skidspår, med anslutning även till milspår och konstsnö på golfbanan i närheten.

Korta och långa MTB-spår (upp till 27km), som också funkar utmärkt för stiglöpning. Det långa går förbi precis vid änden av vår lilla gata och leder rakt upp i mysig skog.

somriga ljungsbro-tips - skog

somriga ljungsbro-tips - lupiner

Cykling och fika

På tal om cykling, så finns det massvis med små lugna vägar runtomkring, som funkar utmärkt för landsvägscykling. På vårarna, särskilt på helgerna, är det nästan en sevärdhet i sig att ställa sig vid vägkanten och spana på cykelklungor som tränar inför Vätternrundan. Annars finns det en hel del mysiga ställen på landet som fungerar bra som utflyktsmål och fikastopp för cykelturer. Min favorit är Boställets vedugnsbageri, som ligger ca 15km bort längs fin landsväg med bara gles trafik. Lagom att stanna för fika i lantlig och mysig miljö (här finns även höns, tuppar, en äggbod och sparris-försäljning) och sedan trampa hem igen.

somriga ljungsbro-tips - bostallet

Bostället i försommarskrud

somriga ljungsbro-tips - bostallet 2

Utsikt från uteserveringen

Har man fortfarande energibrist efter cykelturen eller löprundan (eller bara ett stort chokladsug), så är ett besök i Cloettas fabrik och fabriksshop ett hett tips. Om vinden ligger åt vårt håll känner vi på lukten när det kokas Polly!

Många fler tips från olika ändar av landet kommer vi att bjuda på i veckan, så håll utkik på Facebooksidan. Spana särskilt in Idas blogg lite senare i veckan om du vill ha fler östgötska tips!

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Helena Enqvist
  24 maj, 2016 at 20:30

  Jag har aldrig varit i Ljungsbro. Bara i förbifarten hört talas om det. Vad häftigt, du delar med dig av massa fina tips och jag kände direkt att semester i Östergötland skulle ju vara något det! Göta kanal har jag slussat i när jag gick i lågstadiet, kommer ihåg att det var superspännande!

  Tack för ett fint och bra inlägg!

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   25 maj, 2016 at 13:15

   Häftigt att ha slussat! Semester i Östergötland är nog inte så tokigt ändå! Hos oss finns alltid kaffe om du skulle ha vägarna förbi, om inte annat!

 • Reply
  Ida
  24 maj, 2016 at 20:32

  Åhh Olstorp är fantastiskt!!! Och Bostället. Och landsvägscyklingen. Haha fantastiskt inlägg!!!

 • Reply
  Clara Edvinsson
  24 maj, 2016 at 21:42

  Jag tänker alltid på Cloetta när jag hör Ljungsbro! Men det fanns visst massa annat man kunde göra också, som en liten sommarort med mycket friluftsliv lät det som.

 • Reply
  Katta - Bucketlife
  25 maj, 2016 at 10:58

  Roligt att läsa, min sambo kommer ju från Ljungsbro så jag har varit där en del hos hans mamma. Väldigt fint runtomkring! Vi var på någon marknadsdag där i somras, kanske ses vi där nästa gång!

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   25 maj, 2016 at 13:16

   Där ser man! Har för mig att marknaden brukar vara i början av sommaren, får hålla utkik! 🙂

 • Reply
  Ingmarie
  25 maj, 2016 at 22:01

  Verkligen superfint där! Älskar att bada i Roxen!

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   29 maj, 2016 at 08:01

   Ja! Där brukar vara varmt! Håller man sig bara en bit från Berg är det inte så äckligt vatten heller.

 • Reply
  Camilla
  27 maj, 2016 at 08:20

  Ser verkligen superfint ut! Bra reklam 🙂

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   29 maj, 2016 at 08:03

   Hehe, kanske borde kräva betalt av kommunen för att dra hit turister 😉

 • Reply
  Bloggar om hälsas samlade semestertips! - Helena Enqvist - hon som cyklar lite
  30 maj, 2016 at 13:31

  […] Malin Eklund tipsade om vad du hittar på i Ljungsbro. Ett ställe jag inte visste fanns men som har massor av fint att bjuda på. Som att slussas längs med Göta Kanal eller besöka Cloettas fabrik! […]

 • Reply
  Sevärdheter och måsten om du semestrar i Örebro
  22 november, 2017 at 14:43

  […] och måsten vid besök i våra städer/orter är temat i BoH denna vecka. Igår tipsade Malin om utflyktsmål i Ljungsbro. Jag tänkte mig försöka få ihop en lista över sevärdheter i Örebro, jag har ju ändå bott i […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.