Träning

Ett bättre träningspass utomhus

En av de främsta anledningarna till att jag bor där jag bor är att det finns så mycket fina utomhusträningsmöjligheter. Vi har ett långt MTB-spår precis runt knuten. Det kan med fördel också stigspringas eller promeneras. Rakt ut genom dörren och in i vacker skog, liksom!

Ett motionscentrum med utegym ligger riktigt nära också, och på vintern förvandlas det, tillsammans med den närliggande golfbanan, till ett längdskidmecka av riktigt hög klass med påkostade konstsnöspår de gånger det inte finns natursnö. Helt i min smak. Utomhus är ju som bekant bäst. Och orkar man inte bege sig till änden av gatan och skogens början kan man ju alltid stanna i trädgården och yoga på altanen i kvällssolen.

Så här års har jag även en annan närbelägen favorit som kan nyttjas till all möjlig träning: Göta Kanal. Eller snarare kanalbanken (för det är faktiskt väldigt sällan jag tränat i kanalen…).


På våren och försommaren innan högsäsongen är kanalen nästan som vackrast. Lugn och stilla och med grönska runt omkring. Perfekt för långpass antingen till fots eller cyklandes.

Slusstrapporna kan användas för spurter eller kortintervaller. Eller så kan man helt enkelt ta ett riktigt njutarlångpass i lugnt tempo längs den platta men vackra kanalbanken. Varning dock för att det i princip alltid är motvind åt ena hållet – när man färdas eller springer mot Borensberg!

IMG_8126

Ett riktigt fint långpass löpning kan man få ihop om man utgår från Borensberg och sedan springer längs kanalen hela vägen till Bergs slussar. Det blir i runda slängar en halvmara och om jag får rekommendera så är det denna riktning som är skönast och mest njutningsfullt. Just för att man har vinden i ryggen nio gånger av tio, och för att man får solen i ansiktet, vilket ju bara är härligt så här års! Längs vägen passerar man små sevärdheter som också kan fungera som fikastopp om man känner för det. Brunneby Musteri t ex (även om det bara är fem kilometer dit från Borensberg). Ett antal fina broar och slussar. Malfors café hos oss i Ljungsbro, och avslutningsvis Bergs slussar, där man med fördel avslutar sitt pass hos Fröken Jennys med en riktig gofika eller glass!

Långpass tycker jag ska vara njutningsfulla, och jag upptäcksspringer gärna. En annan som nyligen sprungit ett njutningsfullt långpass är Emma, som för fullt tränar för sin första mara i höst!

 

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Anna Jansson
  14 maj, 2016 at 08:04

  Åh Göta kanal, så himla fint där ju! Jag skulle verkligen vilja åka båt genom göta kanal, eller åka skridskor på den på vintern. Eller simma i den.

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   14 maj, 2016 at 19:33

   Numera tömmer de tyvärr stora delar på vintern, iallafall häromkring, så skridskor går inte längre. Annars är det ju härliga alternativ alla tre (även om simning gör sig bäst i lågsäsong).

 • Reply
  Camilla
  15 maj, 2016 at 15:39

  Vilken underbar träningsmiljö!

 • Reply
  Styrketräning ute - ett bättre pass utomhus - Camilla tränar
  15 maj, 2016 at 19:58

  […] Läs också Malins inlägg och inspireras till utomhusträning! Säkert blir du liksom jag sugen på att träna bredvid vackra Göta Kanal! –> Ett bättre träningspass utomhus […]

 • Reply
  Katrin -Katrins äventyr
  15 maj, 2016 at 21:26

  Pratade precis med en kompis om att jag kanske vill åka längs Göta Kanal på min road trip. Å det för att det verkar finnas så många mysiga ställen och så dök ditt inlägg upp med en massa fina tips! Tack 🙂

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   16 maj, 2016 at 09:57

   Ja, där finns massor! Här har de t ex också båtturer där man sedan gratis kan låna cyklar för att ta sig tillbaka till utgångspunkten.

 • Reply
  Somriga Ljungsbro-tips | Lite Längre
  24 maj, 2016 at 20:21

  […] är ett givet utflyktsmål det jag skrev om häromveckan, nämligen en tur längs Göta Kanal, som egentligen kan göras precis hur lång eller kort som […]

 • Reply
  Resedrömmar och kanske något tips | Lite Längre
  1 juni, 2016 at 20:32

  […] nog bli någonstans längs Göta Kanal. I allafall på sommaren. På vintern helt klart Vreta Skicenter. Skidåkning och mat på samma […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.