Övrigt

Chokladfudge – julens söta

Så här års kan man lätt få för mycket av det söta, redan innan julen är här. Det var just efter en jul för sisådär fem år sedan som jag slutade äta godis, eftersom jag var så otroligt trött på det. Har fortfarande inte blivit sugen igen, och äter därför aldrig industritillverkat godis. Men ibland lite choklad. Ibland hemgjorda godsaker, oftast med mycket mindre sött i (just eftersom standardsötnivån inte smakar gott längre).

Till jul finns det dock en gammal favorit, som fortfarande hänger med, men som även den är lite sötreducerad i sin nuvarande tappning. Trots det klarar jag bara av någon eller några bitar per dag innan jag tycker det blir för sliskig. Vansinnigt god är den ändå, så här kommer receptet:

Chokladfudge (ca 50 bitar)

  

5dl mjölk (3%)

7dl socker (valfri sort, jag brukar ta ca 1-2dl kokossocker och resten rårörssocker)

1,5dl raw kakao

0,5tsk salt

50g smör

1 tsk vaniljpulver
Blanda mjölk, socker och kakao i en ganska vid, tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka på medelvärme tills smeten klarar kulprov för fudge (ganska mjuk kula som ändå håller ihop). Rör om då och då med träslev/trägaffel under tiden det kokar. Smörj en ugnsfast form (smeten är varm!), ca 20x30cm. När smeten är klar, blanda i smör och vaniljpulver och rör tills smöret smält och smeten svalnat och tjocknat något (men inte för länge, då blir den ohanterlig!). Häll smeten i ugnsformen och jämna till med träsleven. Låt kallna och stelna i kylskåp och skär sedan i lagom stora bitar, ungefär som skumsockerbitar brukar vara lagom.

  

Just eftersom mina smaklökar gillar mindre sött nuförtiden, så är jag lite sugen på att testa nytt gottis till jul. Egentligen är jag inte mycket för att göra s k nyttiga varianter av traditionellt julgodis (eftersom jag tycker smaken brukar bli lidande, och det ofta blir dåliga kopior i strävan efter att vara nyttig, istället för nya smakupplevelser). Men Annikas kokosknäck och Idas pepperkaksnötter låter himla goda! Får se om jag tar mig tid att testa någon av dem till jul.

Vilken är din sötfavorit till jul?

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Rund är också en form!
  22 december, 2015 at 17:45

  Jag måste nog säga Knäck. Fast det måste vara ”perfekt” knäck. Tyvärr blir det ofta för löst eller för hårt när jag gör det. Aldrig så där lagom.. Jag gör ju rull-provet och allt. Fattar inte….?! Äter svärmors goda istället. Hehe! 😉

  Kram M

  • Reply
   Malin
   23 december, 2015 at 13:59

   Knäck har aldrig varit en favorit här. Sötsliskigt, och fick helt avsmak i tonåren när det bara fastnade i tandställningsrälsen!! 😉

 • Reply
  Sofie
  23 december, 2015 at 06:41

  Under själva juldagarna blir det inte mycket sött över huvudtaget faktiskt (är som du och äter inte ”vanligt” godis; började godisstrejk-tävling med min syster när jag var typ 10 år och sedan har jag aldrig ätit godis, vilket har varit praktiskt). För ngn helg sedan åt jag dock kopiösa mängder pepparkaksdeg (det brukar vi alltid göra, tradition i sig), den glutenfria som jag gjorde lämpar sig ändå inte bra att baka så lika bra att äta den, och till nyår vill jag ha en pepparkaksglass som säljs på lokala glasshuset här. Men ja glass… är nog min sötfavorit både sommar och vinter.

  • Reply
   Malin
   23 december, 2015 at 13:58

   Pepparkaksglass låter ljuvligt! De där pepparkaksnötterna var för övrigt helt fantastiska också!

 • Reply
  Godis eller gottis | Lite Längre
  4 april, 2016 at 14:11

  […] t ex. Eller varianter av det. Bounty bars som är galet goda. Chocolate chip cookies. Eller min chokladfudge. Skulle gärna testa Bureborns chokladtryffel. Är också rätt svag för min egen variant av […]

 • Reply
  Chokladens dag | Lite Längre
  11 november, 2016 at 08:39

  […] Min allra godaste chokladfudge – om man vill tjuvstarta med julgodiset […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.