Recept

Godis eller gottis

Det händer att jag får höra här hemma från en liten tjej att ”jag vill ha godis”. Jag brukar fråga vad godis är och får då till svar att hon vet inte. Så då undrar jag varför hon vill ha det. ”Xx (en dagiskompis) brukar köpa det”.

Så godis är alltså något man vill ha för att andra vill ha det, eller äter det. För visst är det ofta så även hos vuxna: Man äter ur påskägget i lunchrummet för att alla andra gör det, för att det är gratis och för att det liksom förväntas på något sätt. Om man inte gör det så är man gärna lite konstig eller extrem. Likaså om man inte ger sina barn godis. Men varför, egentligen?

Det är ju ingen som tycker jag är konstig eller extrem för att jag inte gillar motorsport, eller för att jag inte gillar gula kläder. Det är bara hur mina intressen eller preferenser ser ut. Däremot att inte äta godis, det är ibland nästan provocerande. Förmodligen för att vad vi äter numera ofta är väldigt laddat, och många har dåligt samvete för vad de äter eller inte äter. Men anledningen till att jag har slutat äta köpegodis är enbart att jag inte tycker om det. Så varför ska jag äta det bara för att alla andra gör det? Bara för att inte verka konstig? Nä, där går gränsen!

Däremot är jag ganska svag för vad vi kallar gottis: Hemgjorda bakverk av olika slag, oftast med choklad. Kladdkaka t ex. Eller varianter av det. Bounty bars som är galet goda. Chocolate chip cookies. Eller min chokladfudge. Skulle gärna testa Bureborns chokladtryffel. Är också rätt svag för min egen variant av chokladbollar:

Chokladbollar

100g smör (inte margarin! Men kokosolja funkar om man gillar den smaken)
3dl havregryn
1dl kokossocker
2-3msk rå kakao
1/2tsk vaniljpulver
2-3msk starkt kaffe
Kokos till garnering

Smält smöret och låt puttra en stund (gör smaken lite knäckig, vilket ytterligare förstärks av kokossockret). Blanda med övriga ingredienser, forma bollar, rulla i kokos och njut.

Allt det är verkligen gott i mina smaklökar. Saker som jag njuter av att äta. Gottis på riktigt. Köpegodis, däremot, smakar mest konstigt. Artificiellt på något vis. Skumt…

Men om man är sugen, för att man själv gillar det, så ät det med njutning! På samma sätt som du njuter av andra saker du gillar. För att du gillar det. Inte för att det är så alla andra gör.

Vill du läsa fler tankar om godis? Kolla hos Ida, som skriver klokt om godis och socker med koppling till folkhälsa.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Ida
  30 mars, 2016 at 20:55

  Åhhh jag älskar också gottis 🙂 Och vilket bra recept! Det ska testas!!!! TACK!

 • Reply
  Kalles blogg
  31 mars, 2016 at 09:42

  trevligt

 • Reply
  BoH veckotema: Godis - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar
  31 mars, 2016 at 18:00

  […] >>Malin skriver ett inlägg som just berör det där med barn och godis (dessutom bjuder hon p… […]

 • Reply
  Victoria
  1 april, 2016 at 06:39

  Vilka massa goda recept! Blir kanske bak i helgen.

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.