Hemlagat

Mera mellanmål

Jag har gått med i ett nätverk där vi skriver på olika teman olika veckor och länkar till varandra. Den här veckans tema är mellanmål och om du följer länkarna längst ner i det här inlägget får du många bra tips!

Just nu behöver jag mellanmål mer än någonsin. Jag har nog egentligen alltid behövt dem ganska mycket, men det var inte förrän i våras, när Madde hjälpte mig med mitt energiintag, som jag insåg riktigt hur mycket energi jag faktiskt förbrukar. Som snart höggravid, och med andra saker som lurar i kroppen också, är inte direkt förbrukningen lägre.

Däremot är min mellanmålsdisciplin ganska usel för tillfället, särskilt på eftermiddagarna. Framförallt för att jag har så otroligt mycket möten hela tiden och det känns knasigt att sitta och äta mitt i mötena (dumt egentligen, energi behöver väl alla?). Samt att jag hälften av dagarna i veckan måste åka från jobbet redan kl 15 för att hinna hämta på förskolan, så då krockar mellistiden med bilkörande. Men ursäkter gör ingen nytta, så då får man helt enkelt hitta lösningar istället. Just ovanstående problem löser jag ofta med en smoothie. Funkar att hälla i sig i bilen på vägen hem, eller på väg mellan möten. Kan slinka undan som en förtäckt vattenflaska… Min absoluta favorit innehåller bara avocado, hallon och tranbärsjuice. Gör jag en stor sats så är den rätt så mättande. Nackdelen är att den inte är så proteinrik, men nu när jag inte tränar så mycket så gör det inte jättemycket heller. Annars kan man alltid ha med sig ett stödägg också (även om just ägg kanske inte funkar i bilen…). Enda problemet med smoothies: Jag måste komma ihåg att förbereda dem kvällen innan…

Något jag också kör med ibland är hemgjorda energirika bars. Kan också ätas i bilen eller på sprang. För tillfället gillar jag järnrika granolabars, som funkar utmärkt just nu med ett stort järnbehov. Jag brukar göra en sats och ha i frysen, så kan man bara försöka komma ihåg att slänga med en eller två i väskan på morgonen.

På dagar då jag inte hämtar på förskolan har jag ofta med mig en burk med fryst mango eller bär i. Den blandar jag sedan med en halv burk keso och en liten näve nötter (som jag brukar försöka ha stående på jobbet som nödproviant). Gott, och mättande, även om jag jobbar längre och därför får senare middag.

Ida ger annars en massa bra mellanmålstips, och i lugnare perioder ser mina mellanmål ganska lika ut som hennes. Jag är verkligen inget fan av kvarg. Jag tycker faktiskt inte alls om det i sin naturella form (och eftersom jag är laktosintolerant och inte gillar konstgjorda smaksättningar så finns inte så många alternativ). Men om jag får dränka den i ordentligt med bär och cashewnötter eller hasselnötter, så är det faktiskt riktigt gott. Något jag gärna tar som kvällsfika för att undvika att behöva vakna hungrig mitt i natten.

  
Camilla ger tips på hur man kan variera bananpannkakor på ett kul sätt, och det måste jag nog testa också. Ser ju hur gott ut som helst!

Finns det kanske fler bra mellistips därute?

 

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply
  Ida
  27 oktober, 2015 at 08:27

  Gillar inte heller kvarg som den är. Och de smaksatta är fyllda med socker eller sötningsmedel. Men jag blandar den 50/50 mer naturell yoghurt och då blir det kanon. Lätt sätt att få i sig bra med protein 🙂

  • Reply
   Malin
   28 oktober, 2015 at 19:24

   Smart! Det har jag också testat nån gång, men inte kommit ihåg på sistone.

 • Reply
  Det här med mellanmål  | Helena Enqvist - hon som cyklar lite
  27 oktober, 2015 at 10:01

  […] att ta med sig på jobbet. Ida delar med sig av många bra mellanmålstips, bland annat granola! Malin skriver lite om vikten att äta mellanmål nu när hon är gravid. Hon ger också bra tips på […]

 • Reply
  FIT by Emma Hå
  27 oktober, 2015 at 12:16

  Den där smoothies lät inte så dum! Det är inte ofta man stöter på recept som inte är mjölkbaserade, och jag avskyr verkligen mjölk. Tack för tipset =)

  • Reply
   Malin
   28 oktober, 2015 at 19:25

   Jag gillar inte heller mjölk i smoothies, så jag brukar försöka ha i annat krämigt istället för att få konsistens. Avokado, eller mango, eller banan som bas, och så vad man nu hittar på 🙂

 • Reply
  Camilla
  27 oktober, 2015 at 19:48

  Smoothies är ju super! Jag har en favorit på rödbeta, den måste jag göra nu känner jag 🙂

  • Reply
   Malin
   28 oktober, 2015 at 19:25

   Det lät spännande! Vad är det för recept?

 • Reply
  Anna Jansson
  27 oktober, 2015 at 20:45

  Jag gillar heller inte kvarg… men använder en del turkisk yoghurt istället. Det är lite mjukare i smaken tycker jag.

  • Reply
   Malin
   28 oktober, 2015 at 19:26

   Jo, det gör jag också, fast yoghurt är ju inte så mycket protein i om det är det man vill ha.

 • Reply
  Rund är också en form!
  27 oktober, 2015 at 20:59

  Samma här. Borde troligtvis äta mer mellanmål än jag gör.
  Det går ganska bra på förmiddagen, men ofta sämre på eftermiddagen (av någon anledning)…. 😛

  • Reply
   Malin
   28 oktober, 2015 at 19:27

   Tror det är för att man fokuserar på annat då eller nåt…

 • Reply
  Maria
  28 oktober, 2015 at 12:05

  Ett tips som gravid är att äta kokta ägg, det gjorde jag. Men jag minns när jag var gravid, vilket ju inte var så länge sen, att jag hade lite problem med aptiten. Jag åt för att jag behövde, inte för att jag var sugen. Så jag förstår att du har lite utmaningar med mellanmålsdisciplinen just nu, det blir bättre sen förhoppningsvis! <3

  • Reply
   Malin
   28 oktober, 2015 at 19:27

   Nu har jag inget problem med hungern längre, så äter rätt mycket ägg. Men ibörjan kunde jag inte vara i närheten av dem! Lurigt det där!

 • Reply
  Mellanmål, tips och trix - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar
  29 oktober, 2015 at 13:41

  […] ”Lite längre” har bra tips på hur en kan få i sej mellanmål när tiden egentligen inte riktigt räcker till. […]

 • Reply
  Mellanmålstips som räcker i flera månader – Träningsblogga
  31 oktober, 2015 at 07:01

  […] Malin tänker mellanmål i form av smoothies och hemmagjorda bars. […]

 • Reply
  Mellanmål- några tips - Anna Jansson
  1 november, 2015 at 13:15

  […] Camilla levererar fina bananpannkaksmuffin. Ida ger en lista på hennes favoriter. En smoothie med tranbärsjuice som bas hos Malin. Helena tipsar om rawbarsen som hon exprimenterat ihop.  Maria gör en riktigt […]

 • Reply
  Mellanmål är inget för mig - FIT by Emma Hå
  1 november, 2015 at 21:56

  […] kommer lite tankar från tre personer som tycker att mellanmålen är viktiga: >> “Mera mellanmål” >> “Det här med mellanmål” >> “Mitt aktiva liv” om […]

 • Reply
  Mellanmål att köpa - Victoria
  17 december, 2017 at 18:39

  […] Camilla, Ida, Helena, Malin, Maria, Annika M, Annika L och Charlotta. […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.