Övrigt

Bebismat

Jag lagar nästan all mat själv till Trollet här hemma. Främsta anledningen är faktiskt att det är så lågt näringsinnehåll i färdig barnmat. Sedan är det ju lite kul att koka och mixa och så också. Tack och lov gillar hon det mesta som ställs framför henne i matväg, vilket ju gör det lättare att experimentera. Men egentligen är det faktiskt inte så svårt, tidskrävande eller omständigt, även om bebis skulle vara kinkig med maten. Jag brukar se till att ha kyckling, fisk och kött kokt och fryst i iskubsstorlek (1 msk), kryddat med det som kan tänkas vara populärt.

Ska det sedan gå snabbt (oftast bra, eftersom Bebis ofta blir JÄTTEhungrig JÄTTEfort) så går det på typ tio minuter att skala, tärna och koka en eller två potatisar, slänga i lite ärtor eller broccoli mot slutet av koktiden och sedan mosa med gaffel och slänga i några kuber kött/fisk/kyckling och spetsa med olja eller smör.

Vill man lyxa till det och variera (och det vill man ju) så kan man t ex laga färdiga grytor med lite fler ingredienser. För sådana utsvävningar så finns det en toppenblogg att hämta inspiration från. Lilla matdériven har skojiga recept med jättefina bilder. Jag har lagat en hel del därifrån. Sötpotatis- och linsgrytan är populär både hos bebis (för smaken) och mamman (för att den är näringsrik och veggo), och de näringstäta mellanmålen är toppen för vår lilla storförbrukare. Annars utgår jag också ofta från recepten i Andra mosboken och twistar till dem lite med andra kryddor eller proportioner.

Vad annat kan man egentligen göra när en burk barnmat bara innehåller typ 65 kcal per portion. Vem blir mätt och växer på det liksom??

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Ingmarie
  9 mars, 2014 at 21:45

  Det kan man ju verkligen undra! Visst kan det vara bra med färdigmat som nödlösning men hur svårt kan det vara att göra egen egentligen? Man lagar ju ändå mat. (Väl?….)
  Bra tips! Kan vara bra om någon frågar. 🙂

  • Reply
   blue_malin
   13 mars, 2014 at 14:36

   Precis, det blir liksom inte så mycket extra styr egentligen. Om man bara tänker till lite.

 • Reply
  Snorkkis
  10 mars, 2014 at 05:52

  Vilket bra tips med matdériven! Fanns en massa intressanta recept där, ska nog testa några då jag ska göra storkok senare i veckan.
  Tycker också det känns viktigt att göra egen mat till den lilla. Vill ju själv veta vad det finns i min mat, och ännu viktigare är det att veta vad den lilla får i sig. Men om jag tycker tiden blir allt för knapp sen när jag börjar jobba tänker jag nog tillåta färdigköpt också… har jag lovat mig själv, fast det inte känns som att det tar jätte mycket tid att fixa storkoken nu.
  Tror vi ska vara väldigt väldigt tacksamma att våra små är matglada, verkar inte vara kul med matvägran.

  • Reply
   blue_malin
   13 mars, 2014 at 14:37

   Well, niomånaderstrots verkar ha infunnit sig här. Numera äts i stort sett bara det man kan äta SJÄLV. Ska inte bli matad med nån himlans sked! Om man inte själv bestämt sig för att det är ok för tillfället vill säga…

   Burk är ok ibland här oxå, men vill liksom inte att det ska vara huvudfödan.

  • Reply
   Snorkkis
   14 mars, 2014 at 05:33

   Haha… alltid är det nåt. Jag som trodde att det skulle vara lugnt när denhär 8-månaders gnällfasen (eller separationsfasen vad det nu är) är över, men då kommer alltså niomånaderstrots.

  • Reply
   blue_malin
   15 mars, 2014 at 17:21

   Tydligen… Fast det verkar ha bättrat sig väsentligt ganska fort (peppar peppar ta i trä…)

 • Reply
  bureborn
  11 mars, 2014 at 21:44

  Ska tipsa min bebisväntande kompis!

 • Reply
  Första riktiga höstveckan | Lite Längre
  8 oktober, 2016 at 19:26

  […] en hel del bebismat. Ingefärashot. En supergod äppelpaj (recept kommer i veckan!). Lite vegetariskt. Några små […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.