Friluftsliv

Sex inspirerande äventyrare

Det här med äventyrare alltså. Och kvinnliga och manliga äventyrare. Det har fortsatt att surra i mitt huvud sedan jag i förra veckan skrev om mina tankar kring kampanjen Kvinnliga äventyrare. Förhoppningsvis kan jag koka ner det till något förståeligt, och det jag egentligen mest vill peka på är vad inspirerande äventyrare är för mig, och att det inte beror på vilket kön de har.

För en äventyrare behöver ju faktiskt inte vara inspirerande i sig. Man måste ha lite fler egenskaper för att kunna inspirera andra kring äventyr, tycker jag. Och dessutom kunna förmedla det till andra.

plums i Norge

Inspirerande äventyrare

Det här är några kända och okända personer som för mig är stora inspirationskällor när det gäller äventyr. Utan inbördes rangordning. De kursivmarkerade orden är det jag tycker gör att dessa personer är inspirerande äventyrare.

Lars Monsen

Den norska äventyraren med en egen TV-serie där han blir släppt med helikopter i vildmarken och sedan på egen hand ska hitta tillbaka till civilisationen. Han har en enorm kärlek till naturen, och stor kunskap om hur man vistas i den och överlever.  Han njuter verkligen av att vistas i vildmarken på egen hand och den hund han har med sig på turerna i serien heter dessutom Kuling, bara en sån sak! Det jag däremot inte gillar med serien är den kvinnliga programledaren, som framställs som / framställer sig som ganska våpig och inkapabel att klara sig själv. Flamsigt ska hon i varje avsnitt ”utmanas” att göra något själv, t ex paddla en kanot över ett stilla vattendrag och liknande. Så även om Monsen själv för mig är en inspirerande äventyrare, så skickar serien i viss mån lite mossiga budskap…

Renata Chlumska

Jag har hört henne föreläsa. Sett dokumentärer om hennes paddeläventyr runt USA (bl a). Det är svårt att inte inspireras av henne! Äventyr är liksom en sådan naturlig del av vardagen för henne och hon lyckas också omvandla lärdomarna till att bli applicerbara i vanliga vardagsäventyr, och till och med på jobbet.

insprirerande aeventyrare

Katrins Äventyr

Jag skrev om Katrin i höstas, och den beskrivningen jag gav henne då, stämmer så himla bra fortfarande.

Katrin har en härlig förmåga att hitta äventyren i vardagen och ta tillfällen till friluftsliv även kortare stunder, inte bara längre äventyr. Hon skriver kloka, tänkvärda inlägg och får det att vattnas i munnen med sina lyxiga friluftsmiddagar skapade på känsla.

Nu har hon dessutom tagit ytterligare ett steg närmare fjäll och äventyr, så jag fortsätter såklart att inspireras!

Kari – För skojs skull

Gröna bandet till fots. Långa löpturer i fin natur. Äventyr på alla möjliga håll, men alltid med skarpa observationer, min typ av humor och ärlighet framför glassig yta. Kari är en skön äventyrsböna helt enkelt, som inspirerar på många sätt!

Min kompis Ellen

Min partner in crime på många vis. Som så självklart äventyrar utan att egentligen tänka på det. Vi reste jorden runt ihop. Hon tappade bort passet i Moskva och utbrast ”ojsan…” Orädd, livsglad och alltid med skrattet nära. Hon drog till Kuba och mötte kärleken, tog med honom hem och startade kaffebar på en av de vackraste platserna jag vet.

Min kompis Katrin

Det här är tyskan som säsongspendlat mellan Norge, Nya Zeeland och Åre. Vi lärde känna varandra i Norge och hon fick upp mina ögon för kajakpaddling. Det här är bergsgeten som obehindrat tar sig fram på både snö, fjäll och vatten. Som struntar i vad man ”borde” och lever sitt eget helt fantastiska äventyrsliv.

abisko inspirerande aeventyr

En man och många kvinnor på min lista. Inte medvetet så, utan det här är helt enkelt de jag kom på när jag visualiserade vad jag först tänkte på när jag tänkte på äventyrare. Det behöver inte vara extremt, häftigt, pryltätt och storslaget. Det är inte det som inspirerar mig mest. Utan om jag ska sammanfatta, så är det kärlek till naturen, glädjen i att upptäcka, modet att gå sin egen väg och förmågan att se det vackra och unika i det man gör.

Vilka är dina äventyrsinspiratörer? Tipsa mig gärna, för inspiration kan man ju inte få för mycket av!

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Kari
  9 april, 2017 at 12:25

  Men oj vilken fin lista att stå med på! Jag känner mig hedrad i sånt fint sällskap.

  Jag håller med om både Monsen och Katrin (på alla sätt och vis) och passar på att tipsa om Kristina Palten. Hon har bland annat sprungit ensam genom Iran och jag har skrivit om henne tidigare men nu finns den här fina videon också:
  https://www.facebook.com/theguardian/videos/662352970619136/

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   9 april, 2017 at 12:54

   Men hur kunde jag glömma henne?! Känner väl till henne, hon har ju även sprungit hem från Medelhavet med en tjej från min hemstad. Verkligen bra tips!

 • Reply
  Katrin
  14 april, 2017 at 22:08

  Åh, tack vad glad jag blir. Och som jag behöver dina fina ord just nu. Du inspirerar mig till så mycket! Och nu till att försök hitta mer inspiration att skriva om mina äventyr. Du är grym och jag hoppas att det här är året då du får en tältnatt eller två.
  Kari är så himla cool och en äventyrare av rang!

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   16 april, 2017 at 21:03

   Åh, vad glad jag blir! Tack för din fina kommentar, och vem vet, kanske kommer tältet fram i år?!

 • Reply
  Jag - en äventyrare! - Lite Längre
  12 augusti, 2017 at 10:10

  […] Men inom det som för mig är äventyr, där har jag alltid känt mig väldigt befriad från sådana attityder och diskrimineringar. Så att särskilja kvinnliga äventyrare från övriga (manliga) äventyrare kändes som att skapa och till och med befästa det som kanske nästan inte fanns. Nästan lite provocerande på något vis. Även om man i kampanjen poängterade att det historiskt sett är övervägande män som framhålls som äventyrare, vilket ju såklart är sant (även om många av mina egna äventyrsförebilder är kvinnor). […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.