Yoga

Att yoga hemma

Nu börjar det kännas igen… Att jag försummat yogan lite. Eller snarare nedprioriterat mig själv. För det är då jag försummar yogan – när allt annat kör ihop sig. Just nu känns det som att hjärnan kokar över av olika anledningar. Igår mindes jag t ex inte vad jag gett minstingen till lunch när mannen frågade när han kom hem. Då är det dags att bromsa. Att återvända till det som alltid räddar mig: yogan. Då är det också tur att jag har kommit över tröskeln så att jag känner mig trygg med att yoga hemma.

Men så har det inte alltid varit. Som för många andra så har min yogaresa kantats av förändringar längs vägen. Från att enbart ha förlitat mig på andra och bara känt mig trygg inom yogastudions fyra väggar har jag numera verktygen för att yoga där det passar mig – hemma. Och kom nu inte och säg att du är för stel för att yoga – det är som att säga att du är för skitig för att tvätta dig…

att yoga hemma

Viparita Karani – en av mina favoriter

Men hur gör man då för att yoga hemma?

Till att börja med så tycker jag inte man ska snegla på andra eller krångla till det. Trots att yogan ska vara fri från prestation och ha fokus på enbart dig själv, så finns det många åsikter om vad man får och inte får. Glöm dem! Eller strunta i alla fall i dem!

Känn istället efter vad du behöver. Och lägg fokus där. Man blir aldrig fullärd som yogi, så genom att ständigt se på sig själv lite som en nybörjare behöver man inte skämmas för att vara ofullständig.

att yoga hemma 2

Viparita Karani – med benen i Fjärilen

Redskap för att yoga hemma

Behöver man en massa dyra grejer? Yogamatta? Block, straps och bolster? Eh… nä, egentligen inte. Fastnar man för yoga kan en matta vara bra. Men största syftet med den är egentligen att vara halkskydd och underlätta att man kan stå/sitta/ligga i positioner utan att behöva spänna sig för att inte oavsiktligt halka i spagat… Så har man en annan matta som uppfyller det, så funkar det precis lika bra.

Block, straps och bolster är överkurs tycker jag. Tjocka böcker, skärp och soffkuddar funkar lika bra.

Andra bra grejer för att yoga hemma

Sköna kläder med full rörelsemöjlighet är bra. Man vill ju liksom inte att stretchar ska begränsas av för tighta byxor eller nåt…

Yogaböcker kan underlätta om man vill ha inspiration. Lånas gratis på bibblan, men ser ofta ganska snygga ut i bokhyllan också… Där kan man ofta lära sig lite mer bakgrund också, och få tekniktips kring olika positioner, andningsövningar och meditationer.

att yoga hemma 3 Exempel på bra yogaböcker

Men för mig är det överlägset bästa för att yoga hemma att utnyttja bra yogatjänster online, och på Bloggar om Hälsa tipsar jag om mina favoriter. Även om jag ofta yogar på frihand också, så gillar jag att koppla bort huvudet och följa någon annans instruktioner. Då får yogan liksom dubbelt avkopplande effekt för mig.

Nätet är för övrigt fullt av guldgruvor när det gäller tekniktips och övningar också. Min favorit är Yoga Journal. Där finns väldigt många yogapositioner beskrivna, med både tekniktips, bakgrund, kontraindikationer och tips på mer avancerade eller relaterade övningar. De är även kategoriserade utifrån om man är nybörjare, medel och avancerad utövare.

Det fina med yogan är ändå att det finns något för alla (även om alla såklart inte måste gilla yoga!), och det finns förmodligen ännu bättre sätt att yoga hemma på, som jag bara inte har kommit på ännu. Men som jag förhoppningsvis upptäcker när min yoga utvecklas och förändras framöver!

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Camilla
  30 mars, 2017 at 20:59

  Jag skulle verkligen behöva lite yoga i mitt lov. Måste ta tag i det! Tack för grym inspiration 💕

 • Reply
  Märta
  31 mars, 2017 at 20:09

  Jag är allra sämst på att yoga när jag behöver det som mest, när det är som mest stressigt med allt runt omkring. Det är ju jättedumt, det är ju i de stunderna man borde prioritera den yogan. Men det är ju svårt att prioritera sig själv när det finns tusen andra måsten…

 • Reply
  Ingmarie
  31 mars, 2017 at 21:38

  Precis så!En dag utan yoga, även om den är superkort, är en tom dag för mig… KRAM

 • Reply
  Madelene
  1 april, 2017 at 23:32

  Önskar att jag skulle börja gilla yoga. Men vi har inte klickat. Än 😉

 • Reply
  Mari
  2 april, 2017 at 09:55

  Intressant! Tack för ett riktigt bra inlägg 🙂

 • Reply
  M
  2 april, 2017 at 21:24

  Intressant, sa Bull! Jag är precis som den som är för skitig för att duscha, och jag har varit väldigt lortig ända sen jag var liten, typ… Att försöka med yinyoga gör ont, svårt att hitta rätt anspänning/avslappning. Provat men gett upp, ska försöka plocka upp den tappade sugen igen.
  Har 2 fina böcker:
  http://www.bokus.com/bok/9789197954037/vila-dig-i-form-med-yinyoga/
  och
  http://www.bokus.com/bok/9789113074795/yoga-for-dig-som-tranar-starkare-smidigare-snabbare/
  men får inte riktigt till att börja. Skärp mig!

  • Reply
   Malin - Lite Längre
   6 april, 2017 at 19:56

   Ah, knivigt! Alla måste ju inte gilla yoga, men om man vill eller känner att man behöver kan det kanske vara värt att försöka hitta en bra instruktör för att få hjälp. Tack för boktips!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.